Street Photo från London

Har länge funderat på att våga ta foton på gatuliv och människor. Lite pinsamt. Fick ett tips att börja med att ta med en liten digitalkamera som inte märks så mycket. På en nylig semesterresa till London passade jag på. Dessutom så går där ju fullt med folk med kamera runt halsen.

Tycker Street Photo är spännande då man kan fundera på i dessa bilder nedan tex. vad står tjejen i svart kappa som röker och tänker på. Är hon ledsen eller fundersam, väntar hon på någon? Pojken som kommer fram till en främmad kvinna som sitter vid ett bord och tecknar. Vad tecknar hon, varför har hon halvfingervantar på sig när det är varmt? mm

Har kollat upp regler för gatufotografering och på människor och lagen säger: ”Publicering av till exempel namn och foton på personer på bloggar och sociala medier är i princip alltid tillåten så länge man inte kränker personen. Att ”hänga ut” och skandalisera en privatperson är ett typexempel på vad som normalt sett är kränkande.” http://www.fotosidan.se/cldoc/nu-galler-en-ny-lag-om.htm

http://www.datainspektionen.se/lagar-och-regler/personuppgiftslagen/publicering-pa-internet/

Gatufoto 0002 Gatufoto 0001 Gatufoto 0003 Gatufoto 0004 Gatufoto 0006 Gatufoto 0005

Annonser

7 tankar om “Street Photo från London

 1. Så bra att du hittat och lagt ut vad som gäller om att publicera foton på människor i sociala media. Nu kan jag lägga ut utan att alltid fråga först. Jag trodde jag var tvungen att göra det…Du har ögonen med dig när kameran är med på stan. Ett tips för att inte få skakningsoskärpa är att fotografera med korta tider. Antingen genom att ställa in en snabb tid eller att genom att ställa in ett litet bländartal (kort skärpedjup). Risken med det sista är att lägga skärpan på fel ställe, men det blir väldigt fint när man lyckas./Dan

  Gilla

 2. Tack för ditt tips ang skakningsoskärpa. Det känns fortfarande svårt med allt med inställningar. Har mycket mer att lära kring det. Jag experimenterar mycket men glömmer ibland vilken bild jag gjorde vad med. Får väl börja skriva upp under tiden. Men lite omständigt.
  Jo jag har hittat dessa länkar ang. streetphoto vad som gäller. Man får ju inte heller fota någon inne på deras tomt , in i huset mm så.k. smygfotografering. Inte kränkande foton mm. På offentlig plats är det alltid OK att fota. Skulle någon reagera och säga ifrån så får man ju respektera det och delita fotot. Tänk vad många foton man själv säkert har kommit med på av misstag i folks semesteralbum……..
  Har även frågat min fotokurslärare som också sagt att det är Ok att fota under dessa förutsättningar och som står i länkarna.
  Ett tips : Sök på Mats Alfredsson streetphoto på Facebook. Det är genom hans sida där som jag blivit inspirerad.

  Gilla

 3. Det är mycket användbar kunskap för mig som nästan alltid har kameran med mig och undviker en och annan bild på grund av rädslan att bryta mot någon regel…Jag anser det inte nödvändigt att skriva upp allt man gör. Det är ungefär som att simma eller att cykla – rätt vad det är så går det av sig själv. Det är ju förstås lite lättare att komma ihåg om man bestämmer sig för en slags inställning var gång man är ute och fotar. Sedan ser man skillnaden på de olika gångerna.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.