Bonsai som vi fått av mannens bror

Här kommer några foton taget med macro på ett vackert Bonsaiträd som vi fått av en riktig expert på detta . De man ser i affärerna är oftast fejkade och blir inte så gamla utan dör i förtid. Det tar lång tid och mycket arbete att bygga upp ett Bonsaiträd. Vi är så glada för detta lilla träd men måste pyssla om det varje dag. Det är 20 cm högt från jordytan och står i en kruka på 14 cm  diameter.

Lite fakta som jag hittade på  http://sv.wikipedia.org/wiki/Bonsai  Gå till sidan om ni vill veta mer hur man gör en Bonsai. Här är lite text om vad det är.

En bonsai formas av den som odlar den enligt vissa stilformer som följs inom denna konstform. Hur lång tid det tar innan man kan kalla det för en bonsai är helt beroende på det material som man utgår från. Stilarna är egentligen bara en vägledning för bonsaiodlaren så att en exakt utformning av trädet kan erhållas och att det slutgiltiga resultatet visar upp den absolut bästa stilen och formen.

De stora bonsaikonstnärerna gör oftast som alla andra stora konstnärer, det vill säga, de bryter reglerna och formar sina träd efter eget estetiskt sinne och kan se den inneboende potentialen som trädet har. För mindre erfarna bonsaiodlare kan denna konstform förenklas genom att följa vissa regler och på det viset få kunskap om hur ett vackert träd utformas.

Bonsaier har alltid bara en framsida, det vill säga, endast en sida som de ska betraktas från. Dessutom är det tänkt att de ska betraktas i ögonhöjd så att effekten av själva miniatyrfenomenet framstår tydligare. Det är alltså utställaren av konstverket som bestämmer om det ska betraktas sittande eller stående. En bonsai kan bli flera hundra år gammal beroende på vilken art det är och tanken är att den skall gå i arv mellan generationerna.

De allra flesta bonsaier ska hållas utomhus. Det innebär att man måste veta hur man ska låta dem tillbringa den kalla vintern. En del inhemska arter (t ex tall, lärkträd och gran) kräver rejäl vintervila i låg temperatur nedgrävda t ex i en rabatt. Sub-tropiska (t ex japansk lönn, Zelkova m fl) kräver vintervila i några plusgrader. Att det är mörkt spelar ingen roll eftersom de har fällt sina blad, men man måste kontrollera att de inte torkar ut helt. En del tropiska och subtropiska arter som olika fikusarter, kinesisk alm, serissa m.fl. kan tas in då temperaturen börjar sjunka på hösten, men de trivs bättre om de då får extra ljus i rätt omfattning och av rätt sort. Det förekommer dock individuella avvikelser och en del kinesiska almar vill absolut ha en vintervila, andra inte. Tropiska växter, som fikus, skall tas in då temperaturen sjunker närmare 15 °C då de inte klarar att stå ute under vintern.2013-07-12 Falsterbo Horseshowe 2 010 2013-07-12 Falsterbo Horseshowe 2 003 2013-07-12 Falsterbo Horseshowe 2 007

6 tankar om “Bonsai som vi fått av mannens bror

    • Det är bara 20 cm högt från jordytan. Krukan är 14 cm i diameter. Att det ser stort ut beror nog på att jag ställde det ensamt på gräsmattan och tog närbilder. Då har jag lärt mig att jag måste fotografera Bonsai på något annat sätt så de kommer till sin rätt storleksmässigt. Åldern vet jag dock inte. Ska ta reda på det.

      Gilla

    • Hej! Trädet är ca 15 år varav 2 år som bonsai. Ölandstoken är en av ganska få arter (som används till bonsai) som blommar regelmässigt om den får näring och vatten. Oxbär, Azalea och Malus (äppleträd) blommar men bara 2-4 veckor. Ölandstoken blommar hela sommaren under ideala förhållanden./Bengt

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.