Nr 4. Safari Tanzania. Elefanter i mängder.

På vår safari såg vi massor av elefanter. Vid några tillfällen hade vi stora flockar nära inpå oss. Vid ett tillfälle fick elefanterna för sig att de skulle korsa vägen runt vår jeep. Oj oj vad man kände sig liten då. De hade ju bara kunnat välta jeepen med snabeln om de hade villat det. Elefanter är ståtliga djur. Vi såg också små bebiselefanter som var såååå söta.

Fakta:

Hjord med honor
Elefanten är ett hjorddjur. Hanarna kan hålla ihop i mindre och tillfälliga tjurflockar, men de verkliga hjordarna består av honor och deras ungar. Hjorden leds av en äldre hona och består ofta av hennes systrar eller döttrar och deras ungar. Medlemmarna i hjorden är alltså nära släkt med varandra. Om hjorden växer bildar en grupp av de yngre honorna en egen hjord. Det innebär att också hjordar som delar vistelseområde ofta är släkt. Dessa hjordar håller kontakt med varandra med infraljud, en kommunikationsmetod som till slutet på 1980-talet var okänd för människan och har en räckvidd om ett antal kilometer. Normalt leds hjorden av den äldsta honan.

Elefanthanar
Unga hanar stöts ut ur moderns hjord när de blir könsmogna, och slår sig då ofta samman med en annan elefanthane, som antingen är betydligt äldre eller betydligt yngre. Resten av livet tillbringar elefanthanen i stort sett med att patrullera av sitt vistelseområde sökande efter parningsmottagliga honor. Honornas brunstperiod är bara några få dagar lång och infaller med mellan tre och nio års intervall. När den väl infaller, vilket honan signalerar med infraljud, skyndar hanarna i området till och får konkurrera med varandra om parningstillfället, som i regel tillfaller den största eller mest aggressiva hanen. Hanens förutsättningar för framgång ökas betydligt under ett normalt 2–3 månader långt brunsttillstånd som kallas musth. I detta tillstånd är hans aggressivitet förhöjd av en hög testosteronnivå, och brunstiga honor föredrar hanar i musth som partner.

Kalvar
Efter en dräktighetstid om 22 månader föder honan en eller (mycket sällan) två ungar, som vid födseln väger ca 120 kg. Ungen diar i 3–4 år, men kan överleva på fast föda efter 2 år. Vid 6 års ålder har vikten nått 1 000 kg.

En unghona blir könsmogen mellan 8 och 20 års ålder (i genomsnitt 10 år) och är som mest fruktsam mellan 25 och 45 års ålder. Vid ca 50 år upphör fortplantningsförmågan, då hennes roll helt övergår till att handla om sin avkommas och sin avkommas avkommas väl – som ledarhona använder hon sin långa erfarenhet för att hjälpa hjorden att bland annat hitta föda och vatten och undvika faror.Hanarna blir könsmogna vid 10–14 års ålder och tvingas då lämna barndomshjorden.

Stora öron
Den stora och kompakta kroppen gör elefantens temperaturreglering svår, och den tillbringar gärna den hetaste tiden på dagen i skugga eller vatten. De stora öronen (upp till 3 m2) har ytligt liggande blodkärl, som gör att elefanten kan avge kroppsvärme genom att fläkta med öronen. Öronen används också att kommunicera med. Andra kommunikationsmetoder är ljud (som brummanden, trumpetanden och bölanden), kroppsställningar (med svansen, snabeln och öronen – en elefant som vänder sig mot dig och spänner ut öronen säger ”håll dig undan”) och infraljud.mobil Tanzania Zanzibar 028 2016-02-17 tanzania safari lilla kameran 008 2016-02-17 Tanzania safari systemkameran 062 2016-02-17 Tanzania safari systemkameran 071 2016-02-17 Tanzania safari systemkameran 075 2016-02-17 Tanzania safari systemkameran 082 2016-02-17 Tanzania safari systemkameran 087 2016-02-17 Tanzania safari systemkameran 139 mobil Tanzania Zanzibar 023

9 tankar om “Nr 4. Safari Tanzania. Elefanter i mängder.

 1. Så fina bilder på dessa vackra djur. Elefanter har jag faktiskt umgåtts med på Sri Lanka, men det var för en evighet sen. Bra med samlad fakta också. Du har otroligt fina minnen från din spännande resa i dina många foton!

  Gilla

  • Tack! Kul att du gillar bilderna. Elefanter är ju så fina. Trevligt att du har mött dem på Sri Lanka. Ja det är verkligen många minnen och många foton. En helt underbar resa som efter safariveckan avslutades en vecka på Zanzibar där jag också har lite foton ifrån.

   Gilla

  • Tack! Går inget annat än att få så fina bilder på så fina djur.Man kommer ju djuren så enormt nära. Här hade vi elefanter som gick precis runt vår jeep för att gå över till andra sidan körstigen. Det var en underbar resa. Sedan barnen flyttade ut så sparar vi varje månad och öronmärker pengar till en långresa varje år de sista åren som varit.Dock inte så påkostade som denna. Det var ett undantag för den var i dyraste laget. Men värd varenda krona. Våra barn vet att vi snålar till resor och att vi älskar att resa . De stöttar och säger ”res medans ni kan och ha kul”.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.