Nr 6. Safari i Tanzania. Fler gulliga lejon.

Ett till inlägg på dessa underbara lejon. Här ligger de och vilar sig och gosar och rullar runt. Vi var såååå nära dem. De var inte lätta att upptäcka i det höga gräset.

Fakta: från savannen.com

Lejonflocken
Lejonet är det största kattdjuret i Afrika (och näst tigern det största i världen), liksom det största landrovdjuret där. Till skillnad från de andra stora kattdjuren (lleopard och gepard) och de små katterna (serval, karakal, afrikansk vildkatt och afrikansk guldkatt) lever lejonet i flock. En typisk sådan består av två vuxna hanar, fem vuxna honor och ungar, men flockstorlekarna kan dock variera mycket, exempelvis beroende på tillgången på bytesdjur inom vistelseområdet eller på hur hård konkurrensen från eventuella grannflockar är.

En flock uppträder inte alltid tillsammans, utan delar inte sällan upp sig i minde grupper, bestående av i genomsnitt tre lejon, som rör sig oberoende av varandra inom vistelseområdet och som emellanåt sammanstrålar med de andra grupperna.

Honorna är flockens kärna
Honorna utgör flockens kärna. De är för det mesta släkt med varandra, inte sällan systrar. Till skillnad från hanarna, som drivs bort ur flocken när de blir könsmogna, stannar en hona kvar i flocken som hon föds i livet ut. Bara om tillgången på föda i vistelseområdet är otillräcklig för flocken drivs också unghonan iväg.

Hanarna i flocken kommer och går, sett över lite längre tid. Det är inte så att de själva tröttnar på flocken och vill dra vidare efter en tid, och då lämnar honor och ungar åt sitt öde, utan de blir så småningom bortkörda, ibland till och med dödade, när rivaler dyker upp i området och försöker ta över flocken. En hane blir sällan kvar i flocken längre än 3–4 år innan utmanare utifrån tvingar honom att lämna den.

Den nya flockhanen, eller de nya flockhanarna (för hanarna håller ofta ihop i par eller ännu större grupper), som har tagit över en flock försöker ofta döda ungarna som sedan tidigare finns i flocken. Syftet med detta barnadödande är att det förbättrar den nya flockhanens chanser att föra de egna generna vidare, då en hona som förlorat sina ungar snart blir parningsmottaglig igen.2016-02-18 Tanzania safari systemkameran 107 2016-02-17 Tanzania safari systemkameran 1382016-02-18 Tanzania safari systemkameran 0992016-02-18 Tanzania safari systemkameran 0962016-02-18 Tanzania safari systemkameran 0982016-02-19 Tanzania safari systemkameran 1012016-02-21 tanzania safari lilla kameran 0252016-02-18 tanzania safari lilla kameran 0522016-02-18 Tanzania safari systemkameran 148

Annonser

7 tankar om “Nr 6. Safari i Tanzania. Fler gulliga lejon.

  1. Fortsätter att förundras över vad du har fått uppleva och dokumentera i dina toppenbilder, Christina! Min avundsjuka känner inga gränser. Tack för bilderna!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.