Nr 10. Safari i Tanzania. Leopard äter på en vårtsvinsbebis.

Leoparden , den svåraste att upptäcka och få chans att se av de big five på safari. Men vår duktiga chaufför/guide fick syn på en uppe i ett träd långt före vi i jeepen kunde se den. Vår guide hade radarögon och var verkligen duktig på att hitta så många djur till oss. Men vi satt alla på spaning hela tiden. Inlägg Nr 1 visar alla big five som vi hade turen att få se.

Den hade fångat en pumba/vårtsvin. Som den låg och kalasade på och vi var precis bredvid trädet. Häftig upplevelse!

Vi såg också vårtsvin också med ungar. Men några som äter var vi förundrade över då de låg på knä och betade. Kanske för att de skulle nå ner bättre.

Leoparden är främst i rörelse nattetid och ligger lågt i buskage, på en trädgren eller en klippa under dagtid. Den lever mestadels ensam, är väl kamouflerad och smyger bra, och kan därmed leva oupptäckt också nära människan. Leoparden, som näst lejonet är det största kattdjuret i Afrika, är kraftig och stark och släpar ofta upp större byten i träd, dels för att kunna äta i fred, dels för att spara resterna fastklämda i en klyka till senare, utom räckhåll för konkurrenter som lejon och hyenor.

Leopardens fiender
Leoparden kan tas som byte av lejon, krokodiler och flockar av afrikansk vildhund. Konfrontationer om mat förekommer med andra stora rovdjur, exempelvis hyenor. I regel ger leoparden upp sitt byte om den konfronteras med hyenor eller lejon, hellre än att slåss.

Vårtsvinet har fyra hörntänder som är större och inte har någon tuggfunktion. De två mindre hörntänderna sitter i underkäken och de två stora hörntänderna sitter i vildsvinets överkäke. Alla dessa tänder är riktade uppåt och används främst som försvar eller för att böka upp rötter.

2016-02-19 tanzania safari lilla kameran 004 2016-02-18 Tanzania safari systemkameran 195 2016-02-18 Tanzania safari systemkameran 198 2016-02-19 tanzania safari lilla kameran 0032016-02-21 Tanzania safari systemkameran 1162016-02-17 Tanzania safari systemkameran 0832016-02-17 Tanzania safari systemkameran 0862016-02-18 Tanzania safari systemkameran 1622016-02-21 tanzania safari lilla kameran 113

12 tankar om “Nr 10. Safari i Tanzania. Leopard äter på en vårtsvinsbebis.

 1. Din bloggserie om din safari i Tanzania är helt underbar. Så många vackra bilder du förmedlar oss, är helt fantastiskt.
  Tack för att du delar din resa med oss andra bloggare.
  Underbara bilder!

  Gilla

  • Tack så hjärtligt. Så glad jag blir att du uppskattar min serie från Safarin. 🙂 Det känns kul att dela med mig av alla dessa underbara intryck. Jag hade så kul på safarin också med att försöka både njuta av djuren och samtidigt försöka ta så bra bilder som möjligt. Kul att bilderna kommer till glädje för andra också utöver mig själv. Jag återupplever resan på nytt nu när jag gör mina inlägg. Fler kommer……

   Gillad av 1 person

 2. Wow, they are wonderful your photos,
  the leopard is gorgeous, I love warthogs.
  Thank you so much for sharing.
  I wish you a good day

  Gilla

  • Thanks so much! I am very happy that you like my pictures from the safari. What fun that you love warthogs. I think they are both ugly and beautiful at the same time. They are very special.It was sad for that warthhog were been eaten by the leopard.

   Gillad av 1 person

  • Tack! Jag är så glad att få ha sett en Leopard.Till o med som äter på ett byte! Det är många som är där och inte får se någon. De är allra svårast att upptäcka då de är aktiva på natten. Vi fick se alla big five men de flestar missar just Leoparden. Vårtsvinen tycker jag är fulsnygga/roliga.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.