Nr 19. Safari i Tanzania. Hyena och Schakal.

Tillbaka till bloggen efter lite mer än en vecka på semester i vackra Bohuslän med mycket fotande. Kunde tyvärr inte koppla upp mig på nätet i den stuga vi hyrde så jag har missat många bilder av er som jag följer. Tyvärr för många för att gå tillbaka till alla.

Nu fortsätter jag och lägger in några få till inlägg från Safarin i Tanzania och sedan lite från Zanzibar. Vill inte bryta den serien.

Frånsett att det gick förbi en hyena 5 meter från restaurangtältet på en camp när vi satt och åt( inlägg nr 11), så såg vi även Hyener på savannen. Hade även turen att få se Schakal vid ett par tillfällen.

Fakta: (från savannen.com) Den fläckiga hyenan är aktiv både på dagen och natten.

Hyenor lever i grupper som kallas klaner och som har fasta uppehållsområden. Klanerna leds av dominanta honor, och honorna har generellt sett högre rang i klanen än hanarna.

Vissa safariresenärer betraktar hyenor som otäcka asätare, men hyenorna är faktiskt duktiga jägare som kan fälla stora byten och som bygger sin jakt på uthållighet snarare än på fart. De äter förvisso as, men det gör även andra stora rovdjur som lejon och leoparder. Hyenan har mycket starka käkar och kan både knäcka och smälta ben, vilket inga av de andra stora rovdjuren kan.

Schakalerna är ganska små hunddjur som blir upp till 50 cm i mankhöjd och drygt 15 kg tunga.

De svartryggade schakalerna ses ofta i par bestående av en hane och en hona som håller ihop hela livet. Ibland har de sällskap av ett tredje djur, som är en fullvuxen unge till paret. Ungen stannar en tid hos föräldrarna och hjälper dem föda upp nästa kull.

Schakalen jagar små däggdjur, fåglar och reptiler, och kan också äta frukt. Ofta dyker den upp kring as och ses inte sällan vänta i bakgrunden medan större rovdjur som har fällt byten äter klart.

Hyena2016-02-18 Tanzania safari systemkameran 062 2016-02-18 Tanzania safari systemkameran 063

Svartryggad schakal
2016-02-18 Tanzania safari systemkameran 1742016-02-18 Tanzania safari systemkameran 172
Guldschakal2016-02-21 Tanzania safari systemkameran 122 2016-02-21 Tanzania safari systemkameran 124

6 tankar om “Nr 19. Safari i Tanzania. Hyena och Schakal.

 1. Vad bra bilder du tagit av dem. Ja, bägge djuren, hyenan och schakalen har oförtjänt dåligt rykte. Hyenor jagar bra i grupp, men jagar såklart bort andra rovdjur från deras byten, om de kan. Det gör de flesta, om inte alla rovdjur. Lejonen brukar ta hyenornas fällda byten. Tycker om att du skriver fakta, visste inte att det fanns svartryggad schakal, bara trott att schakal är schakal 🙂 Förresten, hyenan har det kraftigaste bettet av alla rovdjur och de äter till och med upp klövarna och hovarna, det tål deras mage. 🙂

  Gillad av 1 person

  • Tack! Bilderna av guldschakalen är ju inte precis av bästa kvalitet , men fick den på bild i alla fall. Jag har alltid trott att att hyenan enbart åt andras byten men man lär sig nya saker hela tiden. Det du skriver att hyenan har det kraftigaste bettet av alla rovdjur hade jag ingen aning om. Det ser den inte ut som. Fast jag tycker dock att hyenan ser riktigt läskig ut.

   Gilla

 2. Fina bilder av dessa djur. Hyenan ser skabbig ut och jag tänker på att den har så rak rygglinje, huvudet först och sen kommer ryggen rakt på. Den lilla schakalen är ju riktigt vacker. Såg att den också kallas schabrakschakal.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.