Nr 1. Zanzibar. Små byar på landsbygden.

Efter en veckas safari i Tanzania har vi nu flugit vidare för en veckas avkoppling på en av Zanzibars vackra stränder.

Lite mer än avkoppling blev det , för vi ville se hur det såg ut på Zanzibar och hur folket levde. Vi tog en dags utflykt med lokal guid och just denna dagen blev det enbart min man, jag själv, en chaufför och guiden i minibussen. Privat guidning med andra ord.  I detta inlägg kan man se hur det ser ut i en traditionell by ute på landet. Hur man bor mm. Zanzibar kallas även kryddön och vi besökte en kryddodling. Blev dock inte så mycket fotat där då guiden pratade i ett om olika växter och kryddor. Plockade växter medans vi gick och höll i handen. Allt från nejlika till lagerblad. Kokosnöten är väldigt viktig och man använder allt av kososnöten och palmen. Området har ansetts vara världens kryddcentrum och har som ett resultat av detta fått epitetet Kryddöarna. Den är ett av de få ställen där saffran fortfarande odlas. Fram till 1970-talet var Zanzibar världsledande inom nejlikeframställningen  även om det gradvis har minskat. Idag är turismen en viktig ekonomisk  källa.

Historia: Zanzibars historia är både mycket brokig och gammal. Den har varit centralort för ett omfattande handelssystem som till stor del styrts av araber och indier. När de första europeerna kom till Zanzibar för första gången (1300 talet) möttes de av en mycket högstående kultur. Portugiserna regerade sedan i ca hundra år innan ”de vita jävlarna” kastades ut av araber och swahilikulturen blomstrade åter. Tyskland resp England tog över på 1800 talet och Zanzibar blev sedan fritt 1964 då en för området rätt blodig revolution medförde att Zanzibar gick ihop med Tanganyika och skapade unionen Tanzania under Nyereres ledning. Zanzibar är självstyrande på många sätt idag. Fria val har införts och man väljer sin egen ”ö”president som dock sorterar under Tanzanias president.

Zanzibar är en arkipelag men huvudön Unguja kallas ofta Zanzibar då den med med sina långa vackra stränder är mest populär som turistort. Zanzibar har fördubblat sin befolkning sedan 1980 till ca en miljon i dag. Befolkningen består av afrikaner 75%, araber 17%, indier 6%, komorianer, goaner, europeer, somalier m fl. Zanzibars ursprungsbefolkning är de sk shirazerna (sing. Mshirrazi, plur. washirazi). De är ett bantutalande (swahili) folk som alltid varit ovilliga att kalla sig afrikaner. De flesta var jordbrukare och fiskare men många också anställda som sjömän och kokosfibertillverkning.2016-02-25 Zanzibar systemkameran 002 2016-02-25 Zanzibar lilla kameran 022 2016-02-25 Zanzibar lilla kameran 011 2016-02-25 Zanzibar lilla kameran 0082016-02-25 Zanzibar systemkameran 0252016-02-25 Zanzibar lilla kameran 0442016-02-25 Zanzibar systemkameran 0062016-02-25 Zanzibar systemkameran 0052016-02-25 Zanzibar systemkameran 0982016-02-25 Zanzibar systemkameran 0092016-02-25 Zanzibar systemkameran 0132016-02-25 Zanzibar systemkameran 0142016-02-25 Zanzibar systemkameran 0192016-02-25 Zanzibar systemkameran 021
2016-02-25 Zanzibar systemkameran 0382016-02-25 Zanzibar systemkameran 0402016-02-25 Zanzibar systemkameran 0412016-02-25 Zanzibar systemkameran 0542016-02-25 Zanzibar lilla kameran 032


9 tankar om “Nr 1. Zanzibar. Små byar på landsbygden.

 1. Intressant bildserie där man ser en hel del om man tittar noga: husen med palmbladstak och väggar av torkad lera, pepsikolareklam och röda cyklar, syskon som tar hand om småsyskon, man bär på huvudet och klättrar upp i palmer efter kokosnötter…

  Gilla

  • Tack! Jag har hela tiden försökt att lägga in serier och teman för att inte få det hela att bli rörigt. Ja, det är intressant med deras byggnationer och allt annat de har samlat på sig som är sådan kontrast av tidens ting som man tycker inte passar in i hur husen ser ut. Många får nog tidigt lära sig att klättra upp i palmer. Kokosnöten är ju viktig. På hotellen klättrar de också upp i palmerna och plockar ner kokosnätter så turisterna inte ska få en kokosnöt i huvudet. Att komma ut i byarna kändes som att komma flera hundra år tillbaka i tiden.

   Gilla

 2. Nu har jag kollat igenom alla dina inlägg från både safarin och Zanzibar. Underbara bilder och massor av spännande fakta. Vi har bara en safaridag på fastlandet eftersom vi har barn med oss och den äldste har anlag för åksjuka. Vi ska då se Ngorongorokratern. Ska bli så spännande!

  Gilla

  • Vad kul att du har kollat på alla bilderna. Där var verkligen inte någon brist på fotomotiv. Det där med åksjuka, jag tog postafen åksjuketabletter varje dag på safarin . Jag blir också lätt åksjuk. Det kunde guppa och rysta en del i jeepen. Så jag ville vara på den säkra sidan. Jag tror det kan bli jobbigt för allt för unga barn en hel vecka då det är en hel del span under veckan efter djur och man åker hela dagen från 9-18. Men ändå känns det som det händer saker hela tiden. Lite äldre barn ser nog bara spänningen. För spännande, det är det. Min man och jag tog oss bara ut en heldag på landet på Zanzibar. Fick egen guide och egen chaufför. Var för trötta efter en hel intensiv vecka på safarin för att göra mer. Missade bl.a Stonetown. Tänk på att beställa många dollar i endollarsvalörer och 5 dollars. Vi hade 10 också. Alla ska ha dricks. En dollar för varje väska både till rummet och ifrån rummet. Och vi bytte ju boende under safariveckan ett antal gånger (det gör ju inte ni) Städerskan en dollar varje dag. Guider 5-10 dollar. Vårt sällskap bestämde på safarin att ge 10 dollar per par varje dag. Vi hade dessutom en fantastiskt bra guide/chaufför som hade radarögon och hittade allt. På hotellet på Zanzibar hade vi all inklusiv så där gick det inga dollar. Jo till guiden och chauffören på dagsutflykten.Dessutom skulle de i byn som vi besökte i deras hem ha dricks! (Vi hade ju redan betalt för utflykten!!) De var verkligen drickstokiga men systemet var sådant att det många gånger enbart var deras enda lön. Jag räknade ut på ett ungefär i förväg hur många dollar av varje sort vi skulle behöva för dricksen. Så för oss blev det en stor budget enbart för dricks. Sedan kanske man köper något med sig hem. Jag köpte en jättefin snidad trägiraff. På safarin hade vi halvpension så då betalade vi ju för drickan. På safaridagarna ingick vatten hela dagen. Önskar dig en riktigt härlig semester 🙂 Hoppas ni får se många djur på er endagssafari. Där finns massor i Ngorongkratern. Fakta från afrikasafaris sida 5-10 USD per person och dag till guiden
   1 USD till den som bär din väska
   10% i barer och restauranger
   1 USD om dagen till den som städar ditt rum. Du undrade om Visum : Visum
   Man ska ha giltigt visum för att besöka Tanzania. De flesta av våra gäster söker visum vid inresan. Vid ankomst till flygplatsen i Tanzania får du ett ansökningsformulär som du ska fylla i samt betala 50 US-dollar i kontanter. Detta brukar gå ganska snabbt. Kom ihåg att ta med en kulspetspenna!
   Under punkten där du ska fylla i adressen i Tanzania ska du bara skriva namnet på första hotellet eller lodgen du ska övernatta på.

   Om du vill ansöka om visum till Tanzania hemifrån, ska du göra det via den tanzaniska ambassaden i Stockholm. Detta kräver dock att du skickar ditt pass till Stockholm. Vill du söka visum på förhand kan du hämta formuläret här. Vi rekommenderar dock att du söker visum när du reser in i landet istället.

   Saker du ska vara observant på i förbindelse med visum:

   Du ska ha med dig ditt pass som ska vara giltigt i minst 6 månader efter utresa från Tanzania, och det ska finns två tomma sidor till in- och utresestämplar i passet.
   50 US-dollar i kontanter.
   Vid in- och utresa ska man fylla i in- och utresekort, dessa finns på flygplatsen. En länk om tips http://www.afrikasafari.se/zanzibar/praktisk-info.htm

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.