Nr 6. Zanzibar. Mer från stranden. Långgrunt ???? Ja och nej!

Stranden var en rätt så spännande plats. Det hände en del att titta på men det var ändå ett stilla lugn.

Det blev en överraskning när vi första dagen gick ner till stranden vid ca kl 9:30 för att bada och upptäckte att havet var ca en km ut från land. Man kunde med andra ord vandra ut till där havet började efter en km. Där var massajer som gick ifatt en och ville guida ut till vattnet och visa vilken växtlighet och snäckor man hittade på vägen ut. De skulle de naturligtvis ha betalt för. Det var deras levebröd. De samt annan befolkning bodde i hyddor en bit längre bort från hotellets strand vilka man kan se på bild.

Vi sa till oss själva ”alltså , ska man behöva gå så långt ut för att kunna bada?”. Men ca kl 12 så hade havet kommit upp till strandkanten så det var bara att gå i och bada i ett underbart badkarsvarmt vatten. På de olika platser vi har rest till förut så har jag aldrig badat i ett såååå varmt vatten. Kändes helt overkligt.

Detta fenomen återupprepades varje dag.

Tidvatten avser variationer i havsvattnets nivå med perioder på ungefär ett halvt dygn. Månens (och solens) gravitation orsakar flodberg på båda sidor av jordklotet. Dessa vattenansamlingar rör sig över havets yta eftersom jorden roterar kring sin axel.

Ebb är den tidsperiod då havsvattnet drar sig tillbaka från kusten och vattennivån sjunker tills lågvatten uppnås. Därefter följer flod, då vattnet stiger tills högvatten uppnås, varefter förloppet upprepar sig. Ibland kallas lågvatten ebb och högvatten flod. Tidvattenhöjden är skillnaden mellan lågvatten och högvatten.2016-02-27 Zanzibar lilla kameran 035 2016-02-26 Zanzibar lilla kameran 021 2016-02-26 Zanzibar lilla kameran 035 2016-02-27 Zanzibar lilla kameran 006 2016-02-27 Zanzibar lilla kameran 011 2016-02-27 Zanzibar lilla kameran 022 2016-02-27 Zanzibar lilla kameran 026 2016-02-27 Zanzibar lilla kameran 030 2016-02-27 Zanzibar lilla kameran 031 2016-02-27 Zanzibar lilla kameran 033

11 tankar om “Nr 6. Zanzibar. Mer från stranden. Långgrunt ???? Ja och nej!

 1. Det är fascinerande hur stranden förändras vid tidvatten. Havsbotten blir plötsligt synlig och, som du skriver, snäckor och växter dyker upp. Jag gillar bilden på cyklisten på stranden och minns plötsligt hur vi hyrde cyklar i Indien, i Goa och cyklade i sanden alldeles vid vattenbrynet. Att det var så varmt vatten i havet där ni badade!

  Gilla

  • Det var första gången som jag upplevde och såg en så enormt stor förändring av vatten nivåerna. Vad mysigt det måste ha varit att cykla längs strandkanten i Goa! Jo, du, vattnet var ofattbart varmt. Som att krypa ner i ett nyss upptappat vatten i ett badkar.

   Gillad av 1 person

   • Det var inte meningen från början att lägga in så mycket men när jag insåg att det höll på att bli en reseblogg så med berättelser från hela resan , så fortsatte jag. Blev riktigt kul. Har varit så trevligt med all respons som jag fått också. Själv har jag återupplevt hela resan en gång till via detta. Att flera gånger i veckan gå tillbaka och välja bilder har stärkt alla intryck. Jag var ju där i februari och alla bilder ca 2000 fick ligga till sig innan jag började lägga in på bloggen. Nu har jag ett inlägg kvar sedan får denna serien avslutas. Så trevligt att du har följt min blogg som ju började med nr 1-20 på safarin och sedan Zanzibar.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.