Nr 7. Zanzibar . Sista inlägget från resan.

Vi reste med Afrikasafari.se  vilka jag varmt kan rekommendera. Vi reste i mitten av februari vilket var en bra tid. Ville se när gnuerna kalvade men de hade redan hunnit med det när vi kom !

http://www.afrikasafari.se/tanzania/resor/safari-tanzania-zanzibar.htm

Nu har jag lagt in allt som en reseblogg från Tanzania på safari, inlägg 1-20 och sedan Zanzibar 1-7. Lättast att se alla inlägg är att klicka på hem i vänstra översta hörnet och skrolla ner.  Det var en helt underbar resa med mycket lugn, äventyr, spänning och upplevelser av alla slag. Safarin: att komma de vilda djuren så nära var helt underbart. Att också hinna se hur folket levde var intressant. Den avslutande veckan  på Zanzibar var intressant att komma ut bland befolkningen, samt en härlig avkoppling på den kritvita stranden.

Dessa sista bilderna nu  är jag lite kluven att lägga in .

Efter att ha sett hur folk lever som flera hundra år tillbaka i tiden så bodde vi innanför hotellets grindar i lyx påOcean Paradice Resort **** i runda Bungalows. Mellan svajande palmer och långsträckta vita sandstränder på Zanzibars vackra nordöstliga kust med utsikt ut över Indiska oceanens turkosa vatten, ligger Ocean Paradise Resort med vackert anlagda trädgårdar och Zanzibars största swimmingpool.

Hade graderat upp till detta hotellet samt med all inclusive  som det verkligen var stil och klass på. Inte som vissa ställen där de häller upp drinkar i plastmuggar på löpande band vid en bardisk. Här var riktig servering vid bordet i 2 av barerna och man skrev upp rumsnr mm. Men att vi hade all inclusive reglerade de administrativt. Vi kunde också välja fritt av menyn på lunchen och på kvällen var där en jättegod buffe av klass med olika rätter varje kväll. De hade också underhållning vid poolen på kvällarna. Hade vi inte haft all inclusive så hade vi fått betala dyrt på hotellet, för att gå utanför grindarna och tro att man ska hitta en restaurang, kan man glömma.

Vid stranden fanns en barkille som man kunde beställa av och så kom han ner med glasen eller ölen till oss vid solstolarna och serverade.  Vi njöt av att ligga på solstolarna på den kritvita stranden så vi låg aldrig vid poolen men gick upp dit och tog en simtur ibland. (När det var lågvatten på stranden på förmiddagarna , vilket jag skrev om i förra inlägget).

Ja så bodde vi medan vi visste hur befolkningen utanför bodde. Inte konstigt att man blir kluven men det ger ändå ett nyttigt perspektiv på hur olika vi människor har det i livet. Och vara tacksam för det man har.

Nedan restaurangen till höger.2016-02-26-zanzibar-lilla-kameran-003 I en sådan Bungalow bodde vi.2016-02-26-zanzibar-lilla-kameran-014 Lagom med folk på stranden . Men visst fick man paxa en solstol på morgonen men det räckte att man gjorde det efter frukosten.2016-02-26-zanzibar-lilla-kameran-023 2016-02-27-zanzibar-lilla-kameran-016 Man hade staket en bit ut på stranden så inte ”försäljare skulle gå in på hotellets strand och störa. Men så många försäljare var där inte.

Den vita fina sandstranden2016-02-27-zanzibar-lilla-kameran-021 En av barerna fotad på dagen . Den var byggd i etapper/avdelningar. 2016-02-28-zanzibar-lilla-kameran-011 Ingen trängsel på stranden då hotellet hade sin egen strand.mobil-tanzania-zanzibar-211
2016-02-28-zanzibar-lilla-kameran-015
Den underbara sandstrandenmobil-tanzania-zanzibar-212 mobil-tanzania-zanzibar-215 mobil-tanzania-zanzibar-216 Man plockade ner kokosnötter för att de inte skulle ramla ner och folk få dem i huvudet.mobil-tanzania-zanzibar-231
Hotellområdet var vackert!mobil-tanzania-zanzibar-233 Baren från avståndmobil-tanzania-zanzibar-234 mobil-tanzania-zanzibar-239 Den stora poolen nedan. En lånad bild från webben.pool1

Det blev en del kommentarer om Zanzibar så jag tänkte att jag kunde lägga in lite historisk fakta här på slutet. Enligt vår guide som vi hade när vi var runt om ön så var inte folket så villiga att förändra sitt levnadssätt. De var vana vid hur de hade det och trivdes med det. Om det sedan stämde eller ej det vet jag inte. Här kommer fakta:

Fakta från Wikipedia

Zanzibars historia sträcker sig över 20 000 år, eftersom människor har bott på ön så länge. Öns moderna historia startar dock i samband med att ön blev en bas för handelsvägarna mellan Arabien, Indien och Afrika. Zanzibar har styrts av araber, portugiser, britter, men har också haft egna sultaner under lång tid. Sedan 1964 är ön en del av Tanznia men med ett begränsat självstyre.

Handlare från Arabien (mestadels Jemen), Persiska viken-regionen i Iran, (särskilt Shiras) och västra Indien, besökte troligen Zanzibar under sina handelsresor så tidigt som det första århundradet efter Kristus.

Vasco da gamas besök på Zanzibar 1499 markerar starten på det ökade europeiska inflytandet. Fyra år senare etablerade Portugal kontroll över ön och i augusti 1505 blev Zanzibar en del av Portugals imperium.

1698 blev Sultanen av Oman öns nye härskare och portugiserna utvisades. Vid den här tiden fanns en lukrativ handel med slavar och elfenben på ön, liksom en plantageekonomi som expanderade.

Den 10 december 1963 blev Zanzibar oberoende från Storbritannien som en konstitutionell monarki under Sultanen. Regimen som då upprättades blev dock kortvarig, eftersom Sultanen och den demokratiskt valda regeringen störtades den 12 januari 1964 i Revolutionen Zanzibar som leddes av ugandiern John Okello

Den 26 april 1964 gick Tanganyika och Zanzibar ihop och bildade unionen United Republik of Tanganyika and Zanzibar . Detta namn förkortades den 29 oktober 1964 till United Republic of Tanzania.

Området utgjorde ett viktigt stopp längs med den kryddhandelsväg som gick mellan Indien, Afrika och Arabländer i för koloniala tider. Som ett resultat av detta blev även slavhandeln utbredd tills den upphörde i och med att Storbritanien tillförskansade sig området som ett protektorat år 1890.

Den totala folkmängden (inklusive Pemba) beräknas till 1 273 512 invånare år 2010. På öarna Pemba och Zanzibar är huvuddelen av befolkningen afrikaner som härstammar från fastlandet, men där finns också en grupp arabättlingar. Invandrade araber  och perser har fört in arabiska och persiska traditioner. De har traditionellt försörjt sig på handel (inte minst slavhandel) och var det forna Zanzibarrikets överklass. På öarna lever även en minoritet av indisk och pakistans härkomst.

Självstyret är ganska stort, även om området hela tiden har protesterat mot den dominerande roll som fastlandet har. Man har en egen president, idag Abeid Karumes son Amani Abeid Karume, som är ledare över en 59 ledamöter stor riksdag och sedan 1985 en konstiton. Efter det att Karume mördades genom ett lönnmord, tillträdde Aboud Jumbe som öns president. Som ett resultat skedde en viss libiralisering

Vid valet 1995, där partiet CivicUnited Front ställdes mot Chama ChaMapinduzi  inträffade valfusk, även om vinnaren, Salamin Amour från Chama Cha Mapinduzi, fick titeln. Valfusk inträffade återigen påföljande val i november år 2000. I detta val ”vann” Amani Abeid Karume från samma parti. Blodiga upplopp drabbade området i samband med protester mot valet i januari 2001 och fler än 30 personer dog. På grund av internationellt tryck skrevs en fredsuppgörelse i oktober 2001 med 150 närvarande delegater från Civic United Front och Chama Cha Mapinduzi. Ett nyval skedde inte, men bättre övervakning vid valen och en ny lag utlovades.

Detta har varit ett enormt rörigt land, så det är ju inte så konstigt att man kommit längre i utvecklingen.

25 tankar om “Nr 7. Zanzibar . Sista inlägget från resan.

 1. Oj så vackra bilder! Jag förstår hur du tänker om detta med att vara kluven, men så här ser världen ut och du kan inte ändra på det. Det är bra att vi får se alla sidor tycker jag 😉

  Gilla

 2. Hmm. Hotellet ger ju jobb för många lokalbo antar jag. Sen kan jag fundera mycket över varför resten av befolkningen har det som de har. Det kan inte vara våra fel. De hade väl samma möjlighet att utveckla sig som Europa hade.
  Fina bilder från hotellet och den passar in också i omgivningen. Ingen vräkig flervåningshus.

  Gilla

  • De levde ett bra liv innan”vi” kom dit och började förslava dem och senare ta över deras länder och styra dem och låta lokalbefolkningen vara outbildade. När senare ”vi” lämnade länderna i deras händer var det själviska diktatorer som tog makten och fortsatte att förtrycka folket. Det är därför det är så mycket krig i många Afrikanska länder, just för att de är outbildade och vet inget och därför är lättpåverkade. Diktatorerna kan med lätthet styra folket som inget annat kan.

   Gilla

  • Ja, all turism om än det inte hunnit bli exploaterat ger ju arbetstillfällen. Landet har en brokig historia som jag lagt in i efterhand under sista bilden då det blev lite diskussioner här. Ja, och du har rätt att hotellet verkligen passar in i miljön.

   Gilla

  • Jo, hotellen ger ju jobb åt många trots att turismen inte hunnit bli så exploaterad ännu. Landet har en enormt brokig historia. Jag lade in fakta i efterhand om det under sista fotot av inlägget då det blev lite diskussioner här. Vår guide som vi hade när vi åkte runt sa att folket var nöjda med hur de levde och ville inte förändra något. Inte vet jag om det stämmer. Ja, hotellet passade verkligen in i omgivningen. Trevligt att de tänker på sådant.

   Gillad av 1 person

   • Näääää….man ska inte lägga sig i när andra stångas och tror sig att har det rätta svaret, inklusive mig. Om inte du har nåt att lägga till det hela så klart. men man ska hålla koll ändå på såna spontana situationer så att folk inte börjar slänga ur sig otrevligheter. Och det gör jag aldrig å andra sidan. 🙂

    Gilla

 3. Vackra bilder från hotellområdet. Jag tänker så här: turismen har så vitt jag förstår blivit viktig för Zanzibar. Man kan nog lugnt säga att det har varit utsuget under långeliga tider som koloni till olika länder, senast var väl England. Sånt sätter spår, det tar tid att resa sig från förtryck.

  Gilla

 4. Vilken fantastisk resa du gjort och fina bilder från ett annat sätt att leva. Förstår dock dina känslor inför kollisionen när två olika världar möts och man behöver inte åka ända till Afrika för att se skillnaderna. De finns på betydligt närmare håll. 🙂

  Gilla

  • Ja resan var fantastisk! Man berikas av att resa och se hur folk lever i andra länder. Nej man behöver inte åka till Afrika för att se elände. Det finns runt knuten även i Sverige, ute i europa, och jag har sett det i Mexiko, Dominikanska Republiken, i Vietnam och på landsbyggden i norra Thailand. Då det blev flera diskussioner här så har jag i efterhand lagt in fakta om landets mångåriga röriga förhållanden nedanför sista fotot.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.