Från Mollösund

Var en dag på utflykt till Möllösund. En trevlig och charmig ort i skärgården i Bohuslän. Lägger in fler bilder sedan. De jag visar först på denna sida är vad man möter när man kommer in i Mollösund. Kyrkan och en väldigt dyster text på valvet över ingången till den gamla kyrkogården. Märkligt att man skrivit så en gång och bevarat det så.

Hittade en text om Mollösund som kanske kan förklara texten på valvet . Kyrkogården är från 1500-talet och där låg också då den gamla kyrkan.

Fakta.: Mollösund är ett mycket gammalt fiskeläge, vars ursprung med säkerhet kan spåras till tidigt 1500-tal. Kyrkans böcker, som finns bevarade ända från 1500-talet, visar att det redan då fanns både kyrka och präst i samhället. Denna gamla kyrka, som låg inne på den gamla kyrkogården, revs och ersattes med den nuvarande kyrkan som stod färdig 1866.

http://mollosund.com/Pages/MollosundsHistoria.html


2016-08-18-bohuslan-0012016-08-18-mobil-augusti-2016-0032016-08-18-bohuslan-0132016-08-18-bohuslan-0052016-08-18-bohuslan-0102016-08-18-bohuslan-0112016-08-18-bohuslan-026

16 tankar om “Från Mollösund

 1. Ja, det var verkligen en dyster text! Kanske de vill hålla besökare därifrån? Finns säkert de som blir deprimerade av att läsa något sådant, speciellt äldre människor. Hemks text egentligen.

  Gilla

  • Jag skulle tycka att det skulle kännas obehagligt om man skulle gå förbi där varje dag och uppmanas till att tänka på döden. Döden kommer någon gång, oavsett om vi vill eller inte, men det är viktigt att leva här och nu. Säkert något som suttit skrivit där i alla tider som ingången till kyrkogården gjordes.

   Gillad av 1 person

 2. Ser jättemysigt ut! Men ”Tänk på döden” 😱 Jag som precis såg en så fin text i en minneslund i går….
  Stillheten
  – en glänta i skogen
  och längst inne fågelsång
  en lycka som det blir svårt
  att lämna

  Gilla

  • Klart att man ibland får tankar om döden. Men tankarna på livet här och nu är ju de man övervägande vill tänka på. Döden undgår ju ingen men man vill ju inte bli påmind om den varje dag. Måste vara konstigt att gå förbi och se den skriften varje dag. Kul du gillade mina bilder för övrigt 🙂 Tänkte inte på att den sista bilden var för modern i serien. Serie , lite spretig kanske. Kommer fler bilder därifrån och då lite mer stämningsfulla.

   Gillad av 1 person

 3. Håller inte riktigt med att texten är så hemsk. Jag uppfattar det mera som en uppmaning. Tänk på döden betyder ju också: ”Kom ihåg att du är dödlig” (Momento mori).
  Det tycker jag ska man vara medveten om.
  Vackra bilder!

  Gilla

  • Tacka för att du gillar mina bilder 🙂 Men det där tänk på döden i skrift som folket där på orten ser varje dag…………….nog tänker man på att man är dödlig då och då.Allt för mycket ibland utan att behöva påminnas om det. Döden är inget någon slipper undan. Var rädd om livets alla sekunder, försöker jag tänka som motpol. Kanske inte konstigt om man skrev så förr. Det är ju en mycket gammal kyrkogård. Det är nog fler besökare i Mollösund än jag som hajat till när de sett ingången och valvet till kyrkogården. Har släktingar som bott där varje sommar förr. Ska fråga om de vet något om den här saken, vid tillfälle.

   Gilla

 4. Hittade en text om Mollösund som kanske kan förklara texten på valvet . Kyrkogården är från 1500-talet och där låg också då den gamla kyrkan.

  Fakta.: Mollösund är ett mycket gammalt fiskeläge, vars ursprung med säkerhet kan spåras till tidigt 1500-tal. Kyrkans böcker, som finns bevarade ända från 1500-talet, visar att det redan då fanns både kyrka och präst i samhället. Denna gamla kyrka, som låg inne på den gamla kyrkogården, revs och ersattes med den nuvarande kyrkan som stod färdig 1866.

  http://mollosund.com/Pages/MollosundsHistoria.html

  Gilla

 5. Fin bildserie! Uttrycket på valvet är mycket gammalt och kommer från latinet, som Kristallina skriver, en bokstav blev fel: Memento mori. Man levde mycket närmare döden förr än nu och Kom ihåg att du är dödlig kan nog kopplas ihop med Carpe diem som har varit så populärt ett tag att påminna om. Det fanns en konstriktning som hette MM också, där man just påminde om döden med dödskallar, timglas och liknande. Och nog är det naturligt att tänka på döden på en begravningsplats om inte förr.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.