Promenad bland gränderna i Fiskebäckskil

Här i Fiskebäckskil i Bohuslän hyrde vi vår stuga i en vecka i slutet av augusti. Vi strosade runt en hel del i de mysiga gränderna.

SKAFTÖ, GRUNDSUND Fiskebäckskil

Historia

Under 1500-talets rika sillperiod grundades här ett fiskeläge, som så småningom utvecklades till att bli ett av Sveriges förnämsta skepparsamhällen. Då fraktfarten på segelfartyg mattades av i slutet av 1800-talet blev Fiskebäckskil en populär badort och societetslivet blomstrade på Fiskebäckskils Hafskuranstalt från 1870-talet, nuvarande Gullmarsstrand. Idag är samhället ett pittoreskt sommarparadis.

Kultur och sevärdheter

Om man strosar längs Kaptensgatan som slingrar sig genom samhället, utforskar alla små gångstigar och trappor, ser man spåren av de olika epokerna: längst ner de små fiskarstugorna med gaveln mot vattnet, högre upp de ståtliga kaptenshusen och så badgäströrelsens arkitektur med mycken snickarglädje på glasverandor och balkonger. Två kända konstnärer härstammar från orten, Olle Skogman och framför allt Carl Wilhelmson, vars ståtliga sommarvilla med ateljé tronar högt uppe på berget.

Lyckans Slip är en av Bohusläns populäraste gästhamnar. Tennisanläggningen har arrangerat tre SM, mest känt är Björn Borgs första SM-tecken. Sven Lovéns centrum för marina vetenskaper ligger i Kristineberg, ett av världens första havslaboratorier.2016-08-15-mobil-augusti-2016-005 2016-08-15-bohuslan-024 2016-08-15-bohuslan-027 2016-08-15-bohuslan-028 2016-08-15-bohuslan-030 2016-08-15-bohuslan-033 2016-08-15-mobil-augusti-2016-004

11 tankar om “Promenad bland gränderna i Fiskebäckskil

 1. Det är så roligt, Christina, att få följa med dig på dina vandringar genom alla de pittoreska fiskelägena där på västkusten. Atmosfären och dofterna tränger verkligen igenom bilderna, från doften av tång och salt hav till underbar blomdoft från prunkande trädgårdstäppor. 🙂

  Gilla

  • Så glad jag blir 🙂 Kul att du känner så när du ser bilderna. Då förmedlar de ju en del och det är ju trevligt. Veckan på västkusten var helt underbar och med det fina vädret vi hade så kändes det som om vi var utomlands. Är ju ett helt annat landskap än det Skånska som jag är van vid och tyvärr blir hemmablind på ibland.
   Ligger så back fotomässigt så mina bilder är fortfarande slutet av augusti medan många andra lägger in fina höstbilder nu. Men jag gör klart min serie ändå. Jag får ta höstfoton nästa höst.

   Gillad av 1 person

   • Det där känner jag igen. Man tar massor med bilder men hinner inte med att lägga ut, och så är plötsligt ögonblicket förbi och de är inte aktuella längre. Men jag blandar nytt med sådant som är kvar sedan i somras. 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.