Kvarnen i Fiskebäckskil. Sista inlägget från Bohuslän

Denna intressanta historia har jag hämtat från Föreningen Sjöstjärnan Fiskebäcksskil. Länk till dem finns under texten.

Denna kvarn byggdes 1854-55 av mjölnaren Per Olsson.

1864 såldes den till skepparen och redaren Amandus Bengtsson som anställde ”Mjölnar-Hinrik”, Johan Henrik Nilsson för att sköta kvarnen. Han var en känd och omtalad person med många järn i elden: mjölnare, snickare, likkisttillverkare, byggmästare och donator till Fiskebäckskils fattiga.

Hans bror Carl August fick efter en tid överta mjölnaresysslan. År 1878 köpte han kvarnen av Amandus Bengtsson. Han fick dock inte vara kvarnägare länge – redan 1883 dog han endast 35 år gammal. Hans hustru Olivia fortsatte att driva kvarnen med hjälp av Johan Petter Adolfsson. Denne dog dock 1895, 33 år gammal. Efter Johan Petters död hade Olivia ej någon inneboende mjölnare, men troligen har hon ändå lejt hjälp eftersom kvarnen var i drift till omkring 1905. Möjligen var det ”Mjölnar-Hinrik” som återgått till sysslan.

Den 9 september 1913 sålde Olivia kvarnen till ideella Föreningen Sjöstjärnan som sedan dess äger och förvaltar kvarnen som kulturminnesmärke. Den här typen av kvarn kallas holländare. Denna kvarn var en tullkvarn. Noggranna protokoll från 1855 och 1856 visar hur stor årlig grundlega (skatt till kronan) som ska erläggas samt en lista på personer som vill utnyttja kvarnen, alltså underlag för verksamheten, liksom kvarnens mått. Kvarnen skattelades efter beräknat antal tunnor råg, korn, havre och vete resp. blandsäd.
Den äldsta uppgiften om en väderkvarn på den här platsen finns i 1773 års kvarn- och mjölnarelängd.

Kvarnen här på Kvarnberget är ett kännemärke för Fiskebäckskil och viktig att bevara för framtiden. Detta kräver underhåll och kvarnen tjärstryks löpande och vingarna vrids.

 

Källa : Föreningen Sjöstjärnan Fiskebäcksskil

https://www.hembygd.se/sjostjarnan/page/16472


2016-08-15-bohuslan-067
2016-08-15-bohuslan-0772016-08-15-bohuslan-070 2016-08-15-bohuslan-066

23 tankar om “Kvarnen i Fiskebäckskil. Sista inlägget från Bohuslän

 1. Härliga bilder du tagit på kvarnen, och lika härlig berättelse om kvarnen! 🙂 Den är strategiskt placerad uppe på en berghäll där vinden når den bättre.

  Gilla

 2. Vacker kvarn och tänk så mycket mer en bild säger när den presenteras tillsammans med sin /en historia. 🙂
  Vi hade också en ”holländare” som utgjorde ett välkänt landmärke i kommunen. I mars 2008 återinvigdes den efter tre års renovering bara för att brinna ner till grunden efter en anlagd brand i slutet av samma månad. Så tragiskt och tyvärr har kommunen efter flera års velande nu beslutat att inte bygga upp den igen. 😦

  Gilla

  • Jag tyckte att det passade så bra med lite historia om kvarnen. Att föreställa sig hur de hade det. Det stod en text på en skylt utanför och sedan hittade jag det på google också. Vad tråkigt med holländaren som du skrev om. Vilka idioter som anlägger bränder. Hoppas de fick tag i dem eller den, men troligtvis inte. De brukar ju komma undan 😦

   Gilla

  • Jag tyckte att historien om kvarnen och människorna som skött den var tvunget att komma med i inlägget. Jag tycker också att sådan historia är intressant. Man kan riktigt föreställa sig hur de hade det. Himlen var blå hela veckan som vi var i Bohuslän. Hade ösregnat veckan innan så vi hade tur.

   Gillad av 1 person

  • Tackar! Vad trevligt att du uppskattade historiken om kvarnen. Jag tyckte själv att det lät spännande och försökte sätta mig in i hur människorna haft det . En tanke var att vissa dog så unga och stackars mjölnaränkan kan inte ha haft det så lätt. Hade säkert en massa barn också att försörja.

   Gillad av 1 person

  • Vad trevligt att du tittade in på min blogg och gillade bilderna på kvarnen! Tack så mycket 🙂 Fakta fanns att läsa på en skylt vid kvarnen och sedan hittade jag en länk till hembygdsföreningen (tror jag det var). Tycker det är trevligt att lägga in lite fakta till mina bilder om jag hittar någon sådan.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.