Teodling på Sri Lanka

Sri Lanka är världsberömt för sitt goda te och vi fick möjlighet  att följa dryckens alla steg, från teodlingen till tekoppen.

Vi befann oss i en vacker natur där teplantorna såg ut som om de växte vilt. Kvinnor plockade teblad som de lade i en säck för att komma vidare till tefabriken .

Efter singaleser är tamiler den största folkgruppen i Sri Lanka. De utgör cirka tolv procent av landets 21 miljoner invånare. De flesta bor i de norra delarna av Sri Lanka sedan urminnes tider, men de som plockar te är ättlingar till tamiler som fördes hit från Indien av engelsmännen på 1800-talet just för att plocka te. De hör till Sri Lankas fattigaste och bor ofta i enkla bostäder på teplantagerna.

Lilla Sri Lanka är världens fjärde största teproducent och världstvåa efter Kenya på teexport. Teet utgör 15 procent av landets BNP och sysselsätter omkring en miljon lankeser. Sedan man har börjat förpacka teet på ön och kunnat börja sälja till högre pris har lönsamheten ökat. Men de indiska tamilerna som utför det hårda manuella arbetet i teproduktionen får uselt betalt. Snittlönen för de kvinnliga plockarna är 25 kronor om dagen, vilket är extremt lågt även med lankesiska mått.

I nästa inlägg  kommer bilder från fabriken.

12 tankar om “Teodling på Sri Lanka

    • Tackar! Kul att du gillar bilderna 🙂 Kan bara hålla med om att det är en fantastisk upplevelse att komma till andra länder och se kontrasterna till Sverige. Framför allt det som är intressant är hur folk lever och har det så olikt från oss. Har nog aldrig reflekterat tidigare över teodlingar så exakt vad det innebär förrän jag kom dit.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.