Teodling på Sri Lanka

Sri Lanka är världsberömt för sitt goda te och vi fick möjlighet  att följa dryckens alla steg, från teodlingen till tekoppen.

Vi befann oss i en vacker natur där teplantorna såg ut som om de växte vilt. Kvinnor plockade teblad som de lade i en säck för att komma vidare till tefabriken .

Efter singaleser är tamiler den största folkgruppen i Sri Lanka. De utgör cirka tolv procent av landets 21 miljoner invånare. De flesta bor i de norra delarna av Sri Lanka sedan urminnes tider, men de som plockar te är ättlingar till tamiler som fördes hit från Indien av engelsmännen på 1800-talet just för att plocka te. De hör till Sri Lankas fattigaste och bor ofta i enkla bostäder på teplantagerna.

Lilla Sri Lanka är världens fjärde största teproducent och världstvåa efter Kenya på teexport. Teet utgör 15 procent av landets BNP och sysselsätter omkring en miljon lankeser. Sedan man har börjat förpacka teet på ön och kunnat börja sälja till högre pris har lönsamheten ökat. Men de indiska tamilerna som utför det hårda manuella arbetet i teproduktionen får uselt betalt. Snittlönen för de kvinnliga plockarna är 25 kronor om dagen, vilket är extremt lågt även med lankesiska mått.

I nästa inlägg  kommer bilder från fabriken.

Annonser

12 thoughts on “Teodling på Sri Lanka

 1. John april 5, 2017 / 6:24 e m

  Härliga bilder på naturen och teplantagen.

  Gilla

  • Christinafotograferar april 5, 2017 / 7:19 e m

   Tack! Det var en vacker natur att gå i. Förstod att teplockerskorna inte hade så mycket betalt när en av dem, en åldrad kvinna kom fram och tiggde. Känns alltid lite obehagligt och sorgset med dessa framsträckta händer.

   Liked by 1 person

 2. Carita Liljendahl april 5, 2017 / 7:25 e m

  Fin upplevelse! Inte något man får se och vara med om varje dag.
  Och fina bilder!

  Gilla

  • Christinafotograferar april 5, 2017 / 7:29 e m

   Tackar! Kul att du gillar bilderna 🙂 Kan bara hålla med om att det är en fantastisk upplevelse att komma till andra länder och se kontrasterna till Sverige. Framför allt det som är intressant är hur folk lever och har det så olikt från oss. Har nog aldrig reflekterat tidigare över teodlingar så exakt vad det innebär förrän jag kom dit.

   Gilla

 3. Eaqhan april 7, 2017 / 8:41 f m

  Intressant fotoreportage!

  /Skvitt

  Gilla

 4. Jag april 23, 2017 / 11:33 f m

  Dina bilder väcker minnen. En teplantage och en gummiodling besökte vi, minns jag. Tredje bilden på teplockerskan gillar jag mycket.

  Gilla

  • Christinafotograferar april 23, 2017 / 11:38 f m

   Tack! Vad kul att du fastnade för den tredje bilden. Teplockerskan blev fångad på bild utan att hon märkte det. Hon tittar ju lite uppåt och ser lite fundersam och tänkande ut. Det är kul när man lyckas fånga bilder på människor som blir naturliga. Förstår att bilderna väcker dina minnen 🙂

   Gilla

   • Jag april 23, 2017 / 11:58 f m

    Ja, naturliga bilder på människor är en konst att ta. Hur länge var ni borta?

    Gilla

  • Christinafotograferar april 25, 2017 / 1:49 e m

   Vi var där i 2 veckor. Det kändes lagom lång tid och vi hann göra det vi hade satt oss för. Lite utflykter för att se oss omkring men ändå tid för lata dagar med sol och bad.

   Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s