I tefabriken på Sri Lanka

Nu fortsätter jag med det andra inlägget från teplantagen på Sri Lanka, nämligen från fabriken. Se gärna förra inlägget på odlingar och hur teet plockas.

Sri Lanka som tidigare hette Ceylon ligger utanför Indiens sydöstra kust. Men när det gäller te så lever fortfarande det gamla namnet kvar och man talar om ceylonte, vilket är nästan enbart svart te.

Tebuskarna växer på lite olika höjder och man brukar därför dela in teet i olika kategorier beroende på altituden anges som antingen hög, mellan eller låg. Teet kan dessutom kategoriseras efter geografi.

Tebusken har ingen viloperiod under vintern på grund av Sri Lankas heta klimat. Detta gör att tebladen kan plockas under hela året. I huvudstaden Colombo säljs sedan teet på auktion.

Det var 1869 som te började odlas på allvar på ön. Tidigare var Ceylon en stor kaffeproducent, men sedan kaffeplantorna förstörts av sjukdomar ersattes de med teplantor. Fyra år senare skeppades det första ceylonteet till England.

I slutet av 1800-talet for Sir Thomas Lipton till Ceylon och köpte ett teplantage för att få tag på bra te till sin tebutik i England. Han skapade ett eget varumärke och började exportera te till England.  http://www.omte.se/ceylon/ 

 

6 tankar om “I tefabriken på Sri Lanka

  1. Intressant resa du var på. Jag är ingen riktig temänniska, har aldrig förstått hur man ska dricka te ( mjölk går bort). Ska man lägga i citron och socker? Då känns det mer som lemonad, och då dricker jag hellre lemonad. 😑

    Gilla

    • Jo, det var en intressant och givande semesterresa. Jag dricker te ibland men dricker det utan vare sig citron, mjölk eller socker. Jag har aldrig tidigare reflekterat över allt jobb man lägger ner på att tillverka te i de gamla fabrikerna. Var intressant att se och likaså vilket arbete det är att plocka tebladen vilket jag ju visade i förra inlägget.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.