I tefabriken på Sri Lanka

Nu fortsätter jag med det andra inlägget från teplantagen på Sri Lanka, nämligen från fabriken. Se gärna förra inlägget på odlingar och hur teet plockas.

Sri Lanka som tidigare hette Ceylon ligger utanför Indiens sydöstra kust. Men när det gäller te så lever fortfarande det gamla namnet kvar och man talar om ceylonte, vilket är nästan enbart svart te.

Tebuskarna växer på lite olika höjder och man brukar därför dela in teet i olika kategorier beroende på altituden anges som antingen hög, mellan eller låg. Teet kan dessutom kategoriseras efter geografi.

Tebusken har ingen viloperiod under vintern på grund av Sri Lankas heta klimat. Detta gör att tebladen kan plockas under hela året. I huvudstaden Colombo säljs sedan teet på auktion.

Det var 1869 som te började odlas på allvar på ön. Tidigare var Ceylon en stor kaffeproducent, men sedan kaffeplantorna förstörts av sjukdomar ersattes de med teplantor. Fyra år senare skeppades det första ceylonteet till England.

I slutet av 1800-talet for Sir Thomas Lipton till Ceylon och köpte ett teplantage för att få tag på bra te till sin tebutik i England. Han skapade ett eget varumärke och började exportera te till England.  http://www.omte.se/ceylon/ 

 

Annonser

6 thoughts on “I tefabriken på Sri Lanka

 1. Antonia april 8, 2017 / 9:21 f m

  Intressant resa du var på. Jag är ingen riktig temänniska, har aldrig förstått hur man ska dricka te ( mjölk går bort). Ska man lägga i citron och socker? Då känns det mer som lemonad, och då dricker jag hellre lemonad. 😑

  Gilla

  • Christinafotograferar april 8, 2017 / 4:35 e m

   Jo, det var en intressant och givande semesterresa. Jag dricker te ibland men dricker det utan vare sig citron, mjölk eller socker. Jag har aldrig tidigare reflekterat över allt jobb man lägger ner på att tillverka te i de gamla fabrikerna. Var intressant att se och likaså vilket arbete det är att plocka tebladen vilket jag ju visade i förra inlägget.

   Gilla

   • Antonia april 8, 2017 / 6:32 e m

    Det är just det dom är mitt problem. Jag tycker inte att te smakar nåt alls. Varm färgad vatten.

    Gilla

 2. annicaaktiv april 14, 2017 / 11:52 f m

  Så fint fotat och roligt att få följa dig på din resa. Kul att se processen med teet 🙂

  Gilla

  • Christinafotograferar april 14, 2017 / 3:52 e m

   Tack 🙂 Där var så många olika maskiner så jag kommer omöjligt ihåg allt som den lankesiska kvinnan berättade om de olika processerna i beredningen av teet. Men det gick olika turer hit och dit.

   Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s