Förälskad i sköldpaddor på Sri Lanka

En dag besökte vi en sköldpaddsfarm. Sköldpaddsfarmen drevs av volontärer som med hjälp av donationer,  gjorde allt för att sköldpaddorna inte skulle utrotas. Dels åt man förr sköldpadda och använde även skalet till att göra souvenirer.   Sri Lanka är idag stränga enligt lagen att det är förbjudet.

Så kär jag blev i alla sköldpaddsbebisar och vuxna sköldpaddor. Vi fick hålla dem (både bebisar och större) och jag kände mig riktigt förälskad. På den sköldpaddsfarmen skulle jag kunnat jobba.

Volontärerna grävde upp äggen från stranden och tog dem till farmen för att gräva ner dem där så att äggen skulle kläckas i lugn och ro. När ungarna var kläckta fick de vara kvar i de konstgjorda sandhögarna tills de var stora nog att släppas ner i bassänger. Där fick de växa till sig innan de togs tillbaka till havet för att släppas i.  Jag missade tyvärr att fota äggen men vi fick känna på dem. De kändes mjuka och var stora som en pingpongboll. Vi fick se både stora vuxna och små bebissköldpaddor. Där var de som skulle släppas ut i havet och de som var skadade och aldrig kunde släppas tillbaka. Några hade fastnat i fisklinor och var av med t.e.x ett eller flera ben. Utan ben kan de inte klara sig i havet då sköldpaddans ben är omvandlade till simfötter. Vi såg även den sällsynta sköldpaddsarten albino.

Nedan lite fakta från  http://www.wwf.se/wwfs-arbete/arter/1568458-havsskoldpaddor

Det finns 7 sorters havsköldpaddor.  Två av de sju arterna är klassad som akut hotad, två är klassade som starkt hotade och ytterligare två är klassade som sårbara enligt Internationella naturvårdsunionen en ej klassad i dagsläget på grund av otillräcklig data. Internationell handel av olika produkter som till exempel sköldpaddsskal, skinn och fett från karettsköldpadda, grön havssköldpadda och sydlig bastardsköldpadda äger fortfarande rum trots att detta är olagligt och att samtliga havssköldpaddor är listade i CITES. (Convention of International Trade in Endangered Species)

Havsköldpaddor tillbringar större delen av livet i havet. De förekommer främst i varma tropiska och subtropiska hav, men vissa arter lever även i tempererade vatten. Hanarna lämnar aldrig havet och honorna kommer endast upp på land för att lägga ägg på lämpliga sandstränder.

Det tar flera decennier innan en havssköldpadda når könsmogen ålder. Havssköldpaddor kan lägga hundratals ägg per säsong. Dock överlever bara ungefär en per 1 000 havssköldpaddor till vuxen ålder.När äggen väl kläcks är det dags för de små havssköldpaddorna att raskt ta sig ner till havet och vidare ut till öppet hav för att söka föda och skydd. Vägen ner till havet kantas av många faror och hot; både naturliga och mänskliga.Cirkeln fullbordas slutligen då havssköldpaddan når könsmogen ålder och återvänder tillbaka för att lägga ägg på den strand där den själv föddes.

I dagsläget är det människan som utgör det största hotet främst genom fiske som bifångst, miljöförstöring, föroreningar och strandnära bebyggelse. Jakt på både vuxna och unga havssköldpaddor samt deras ägg leder till kraftigt minskade populationer över hela världen. Forskare uppskattar att det årligen dödas mer än 30,000 gröna havssköldpaddor olagligt i Baja Kalifornien och fler än 50,000 havssköldpaddor dödas i Sydostasien och södra delen av Stilla havet varje år.Nedan Albino


16 tankar om “Förälskad i sköldpaddor på Sri Lanka

 1. Så söta små liv. 🙂 Jag har sett naturfilmer där människor måste vakta äggläggningsplatserna för att de inte ska bli plundrade, tragiskt. Det är fortfarande en delikatess, sköldpaddsägg,en del människor har svårt att ändra på sig, tyvärr. Jag såg en naturfilm om sköldpaddor, häromdagen. Där gjorde städernas inverkan så att 80% av de nykläckta sköldpaddorna gick åt fel håll, mot stadens ljus istället för havet och antingen blev de överkörda, eller hamnade de i avloppen.

  Gilla

  • Ja, tyvärr finns det folk som inte följer lagarna om utrotningshotade djur. Tråkigt 😦 Har också hört det där om att städers ljus inverkar så att de går på fel håll. De stackars liven har många faror framför sig när de föds. Tur det finns sköldpaddsfarmar som hjälper dem.

   Gillad av 1 person

  • Tackar! Jo det var verkligen så att man blev rörd när man var på denna sköldpaddsfarm. De verkligen pysslade om dem. Tråkigt bara att det alltid finns människor som inte följer de lagar och regler som finns ang. utrotningshotade djur.

   Gilla

 2. Underbara små liv! Bilden med de små svarta miniatyrerna är ljuvlig. Sen fastnar jag också för bilden med den orangebruna sködpaddan, så fin bild! Skölpaddorna lyckades jag missa på SL. Vi hade en landskölpadda i nästan 30 år så jag känner lite extra för dem

  Gilla

  • De är så otroligt fina. Vi fick ju hålla i de små bebisarna och det var en underbar känsla. Jag hade också en liten landsköldpadda när jag växte upp. Den var riktigt tam och kom och mötte mig i hallen när jag kom hem från skolan. Det är bevis på att alla djur har känslor. Förstår att du känner lite extra för dem då du själv haft en.

   Gilla

  • O, du har hittat mitt inlägg på de underbara sköldpaddorna på min resa till Sri Lanca 🙂 Det var helt fantastiskt att få komma dit till sköldpaddscentert och bli visad de fina sköldpaddorna. Och få hålla några 🙂 Vad jag blev påmind om den känslan nu 🙂

   Gillad av 1 person

 3. Tack Christina … är så glad att jag får ta del av ditt besök där på sköldpaddsfarmen!
  Två av sonens sköldpaddor är kläckta och uppfödda hos oss … och de var också väldigt söta när de var små 🙂 Här kan du se ett inlägg i min gamla blogg:https: //ankistankar.blogspot.com/search?q=sk%C3%B6ldpaddor

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.