Krapperups slott

Jag besökte Krapperups slott för en vecka sedan och gick runt i den vackra parken.

Krapperups slott är en av Skånes äldsta sätesgårdar med anor från 1200-talet. Den vackra slottsträdgården är öppen för besökare året om.

Slottet var mäktigt och ett av de största i Skåne och de flesta gårdar och byar runtomkring, bland annat Arild och Mölle, lydde under dess styre.

Genom århundradena har det ägts av ett stort antal svenska och danska släkter. På 1700-talet blev slottsegendomen ett fideikommiss (Egendom som måste gå i arv enligt en speciell ordning). Detta avvecklades under 1960-talet och Gyllenstiernska Krapperupsstiftelsen, som idag äger slottet, bildades (efter dess senaste ägare släkten Gyllenstierna).

Idag är Krapperup i allra högsta grad en levande miljö. Flera av de imponerande ekonomibyggnaderna används fortfarande aktivt på olika sätt. I det gamla stallet, som ligger utmed vägen, har Kullens Konstförening sin konsthall.

http://guide.visitskane.com/sv/se-gora/a347465/krapperups-slott/detaljer

https://sv.wikipedia.org/wiki/Krapperups_slott

14 tankar om “Krapperups slott

  1. Fina bilder. De flesta av de gamla slotten i Skåne är byggt av danskar, Skåne var ju danskt fram till 1658. Jag tycker om att fota slott och deras omgivning, det är gammal historia. Det slottet ligger lite avsides för mig, får snickra hop en fotorunda på vägen dit. 🙂

    Gillad av 1 person

    • Tackar 🙂 Ja visst är det kul med gamla slott. Man kan känna historiens vingslag när man går runt och tittar. Krapperupps slott ligger en bra bit från mig men tog en bilutflykt på en heldag och besökte efter slottet Kullen , Mölle, Arild och fikade på Flickorna Lundgren på Skäret.

      Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.