Svart huggorm eller snok?

När jag gick vid Kullens fyr träffade jag på denna slingrande sak. Jag har för mig att snokar har gult vid huvudet men att de svarta huggormarna är helt svarta.  Således borde detta vara en svart huggorm.

Jag och ormen blev lika rädda och den slingrade sig snabbt iväg. Jag hann precis bara trycka av och fånga den helt plötsligt på bild.

Det finns säkert någon ormkunnig som kan hjälpa mig med detta?

En följare till mig och som jag också följer är John Jonasson har mycket fina inlägg med snokar på sin blogg.

https://www.fotobloggarna.se/ormar/den-lata-snoken-lazy-grass-snake/

22 tankar om “Svart huggorm eller snok?

 1. Det liknar verkligen en snok utan teckningar, men förstorar man fotot kan man skönja huggormens röda ögon. 🙂 Men kroppsform och längd, den ser ut att vara över 60-70 cm, och inte tjock som huggormarna är. Huggormar är också mer kompakta och har tjockare svansslut än vad snoken har. Huggormar och snokar bor gärna tillsammans, bara där finns mat till båda. Snokar lever nära vatten då de lever mest på fisk och groddjur, huggorm lever mest på sork, möss och andra mindre gnagare. Även fågelungar, då de är bra trädklättrare.
  Hade det inte varit för att man kan skönja de röda ögonen hade jag enligt bilden sagt att det var en snok till 100% Så smäckra är inga huggormar.

  Gilla

  • Läste ditt svar och kollade länken .Denna orm förbryllar mig . Jo den är ju smalare än huggormen , men den har inga gula fläckar på sidorna på huvudet som snoken Men vissa enstaka exemplar av snokar kan tydligen sakna de gula fläckarna. Jag ser också lite rött på den om jag förstorar bilden. Såg ormen på berget vid Kullens fyr så någon sjö eller vatten var där ju inte förutom havet utanför.
   Den här ormen blir man ju väldigt förvirrad av 😀 😀 😀 Man ska tydligen kunna skilja dem åt på ögonen. Och tyvärr är ju inte bilden tagen så man lätt ser ögonen 😀

   Hittade detta på Wikipedia :Svarta snokar och helsvarta huggormar är mycket lika varandra men går i fält att skilja genom att studera huvudet. Snokar har oftast en gul fläck på varje sida av huvudet vilket huggormen saknar. Färgen på snokens fläckar kan variera från gul till vit och vissa svarta snokar saknar nackfläckar. Huvudplåtarna skiljer sig också åt på de båda arterna. Huggormen har tre större huvudplåtar medan snoken har fyra par och en oparig plåt. Huggormens huvud är även matt till skillnad från snokens glansiga.

   https://sv.wikipedia.org/wiki/Huggorm

   Gillad av 1 person

   • De lever havet också, Östersjön har bräckt vatten. De kan stanna under vattnet i 30 minuter, och de är ypperliga fiskare. Även grodor och paddor ingår i menyn. Skulle det krisa kan de även ta små däggdjur.

    Gillad av 1 person

  • Jag har bara sett huggorm 2 gånger tidigare och det var en brun med Zigzag och en grå med zigzag. De var ju lätta att känna igen . Men denna svarta tänkte jag var en snok innan jag såg att den inte hade gult vid huvudet som jag trodde att alla snokar hade. Vilken orm att kunna förbrylla 😀 😀 😀

   Gilla

   • Vi har mycket orm vid koloniområdet – till vår fasa eftersom vi har hund. Har fotat både grå och svart huggorm med zigzag och snok. Men just denna variant har jag hitills aldrig sett…. och vill helst inte se! 😱😉

    Gilla

  • Nämen fy för!! Vad jobbigt med så mycket orm. Förstår att det känns läskigt för hundens skull. Jag är inte van vid orm där vi bor men har sett orm 4 ggr i naturen när jag varit på andra ställen i Sverige. Just den här ormen var ju inte så lätt att se vad det var.

   Gilla

 2. När man förstorar fotot ser det ut som om ögonen är röda, men det kan vara en illusion. Jämför kroppsformen med en huggorm som är mycket kraftigare och har ett väldigt kort svansslut, den är tjock nästan ut i spetsen. Den här ormen är mycket smäcker, och snokar är väldigt skygga, vilket huggormar inte är. Detta fotot tog jag i våras, svagt gula fläckar som jag bara såg efter att jag fångat den.

  Gilla

  • Det var en fin bild! 🙂 Då är väl min orm en snok trots allt . Men det gör ju mig ändå lite skrämd om jag möter ormar att det ska vara så svårt att vara riktigt säker. Fångar dem för att titta efter, kommer jag ALDRIG att göra 😀 😀 Kommer precis som förut att hålla mig på betryggat avstånd. Tack för ditt engagemang i min bild på ormen 🙂

   Gillad av 1 person

 3. Jag kan inte se några röda ögon. Men både huggorm och snok förekommer i helsvarta varianter, så man måste gå på annat. Och jag tycker mig se en rund pupill. Om jag har rätt så är det ett klart tecken på snok. Huvudet är inte brett som på huggormen, vars huvudbredd beror på giftkörtlarna. Alltså snok. Till sist har huggormen en tydlig övergång mellan kropp och svans, vilket inte snoken har.

  Bilden är lite svårtolkad. Och det beror väl på att den togs i all hast innan ormen försvann. Men jag tycker mig se just dessa tre karaktäristika för snok; pupillform, huvudform och den otydliga övergången mellan kropp och svans.

  /Skvitt

  Gilla

 4. Lite sent kanske…
  Men det verkar helt klart vara en helsvart huggorm. Det röda ögat med tendens till vertikal iris är det som avgör, för mig.
  Att den är slank förklaras med att det är en hane. Hannar har längre svans. Och övergången mellan svans och kropp kan endast ses om man tar upp ormen (avrådes) och studerar var den sk kloaken sitter. Där slutar kroppen och svansen börjar.
  Huggormshonor har liksom tjockare kropp och har kortare svans – det syns tydligt var kropp slutar och svans börjar.
  Huggormshannen kan bli upp till 65cm lång och honorna ca 10cm längre.

  Gilla

  • Tack så jättemycket för din kommentar och utförliga beskrivning. Så kul att få allt detta beskrivit. Jag har inte helt kunnat ”köpa” att det bestämt skulle vara en snok. Har fortfarande haft känslan för att det skulle vara en svart huggorm. Trevligt att du hittade in på min blogg och skrev om detta 🐉🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.