Orten Mölle på Kullaberg.

Det var här i orten Mölle, belägen i Skånes västra hörn på Kullaberg, som kvinnor och män för första gången badade samtidigt på badstranden .  Det handlar nu om förra sekelskiftet.  Här utvecklades då ett ”skamligt” badliv som gav eko långt utanför Sveriges gränser. I sina randiga badkläder poserade de badande ofta villigt framför kameran. Männen och kvinnorna var oftast ditresta från olika ställen som Stockholm, Köpenhamn och Berlin.

Mölle är en tätort på Kullahalvön i Brunnby socken i Höganäs kommun, Skåne län. Samhället var från början ett fiskeläge, men kom att spela en stor roll i den framväxande turismen i Sverige i slutet av 1800-talet.

Grand Hotel Dahlberg, från början kallat Grand Hotel Ahlbäck är ett klassiskt badhotell som ligger i Mölle.

Hotellet byggdes under åren 1908-09 av Johannes Ahlbäck. Arkitekt var Erik Zetterström. Stilen är jugend med  nationalromantiska inslag. Den stora träverandan mot öst tillkom 1911.

Grand Hotel övertogs i början av 60-talet av Arne och Ilse Dahlberg, vars dotter Eva nu driver hotellet tillsammans med maken David Mill. Hotellet har 22 rum. Det finns stora matsalar med utsikt över Öresund och Kattegatt. Konferenser och möten är idag en viktig del av hotellets verksamhet. Hotellet är också ett populärt hotell för bröllopshögtider.

Ruffagubben på en bänk i hamnen är en bronsstaty gjord av Jonas Högström. Fram till 2015 utsåg byföreningen Årets Möllebo. Det var en person som hade bidragit till Mölles utveckling och historia. Ruffagubben i hamnen blev Årets Möllebo 2016 – som symbol för alla Möllebor – och 2017 beslöt styrelsen att sluta med denna utmärkelse.

11 tankar om “Orten Mölle på Kullaberg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.