3. Alnarpsparken. Underskattade blommor.

Blommande Ramslök och Maskros. Båda går att använda i matlagning mm.

Ramslök smakar precis som en blandning mellan gräslök och vitlök och är släkt med båda. När den växer vilt brer den ut sig i stora bestånd och klär skogen i en vackert klargrön och ibland starkt lökdoftande matta. Det är just de gröna bladen man vanligtvis skördar och äter, även om alla växtens delar är både ätliga och goda.

Länk om Ramslök

http://www.dagsattplocka.se/ramslok/

Under senvåren och sommaren kan du plocka Maskros och använda de hela blomkorgarna. De kan ätas hela, jäsas till vin eller kokas till saft eller sirap (veganhonung). Även bladen ska helst skördas tidigt på våren när de ännu är späda. De kan ersätta exempelvis ruccola eller andra gröna blad i en krispig vårsallad.

Länk om Maskros

http://www.dagsattplocka.se/maskros/

Länk till en blogg med fakta och recept om olika växter

http://www.dagsattplocka.se/recept/

11 tankar om “3. Alnarpsparken. Underskattade blommor.

  • Kockarna på TV gör ju en hel del ”reklam” i TV när de använder sig av ramslök i sin matlagning. Jag plockade i skogen i april och provade att ha i sallad. Blev gott. Maskros har jag alltid vetat om att man kan använda på olika sätt men aldrig provat. Tror jag har ett recept på maskrosvin i gömmorna men aldrig gjort det. Kanske på tiden att testa 😀

   Gillad av 1 person

 1. Maskrosor tillhör en av våra tio bästa överlevnads växter. Jag tycker det är lika mycket en blomma som ett ogräs, men visst är det så irriterande att ha dem i sin gräsmatta.😊 Fina bilder och ett efterlängtat inlägg,var ett tag sedan du gjorde något.😊

  Gilla

  • Vad kul att du uppskattar mina senaste inlägg! Ja, jag är lite slö ibland på att lägga in men så får jag ett ryck igen 😀 😀 😀 Ska försöka skärpa till mig lite igen. Är ju kul när man kommer in här igen och ser folks bloggar och upptäcker att där är ju den och den fortfarande.
   Maskrosen är ju lite speciell för den väcker ju både ont och gott! Jag vill ju klart inte få för många i gräsmattan men jag älskar att se och njuta av en stor äng full av maskrosor. Är något visst med dessa knallgula hav av blommor.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.