4. Alnarpsparken. Biodling

Mitt 4de inlägg från Alnarpsparken den 14/5-18. På ett ställe hittade jag en massa bikupor intill en mängd äppelträd. Det är så fascinerande att se hur bina flyger hit och dit och pollinerar blommor. Och vilken aktivitet det är i bikuporna så här års.

Kom på just nu när jag gör inlägget, att den 20/5 var det den allra första internationella bidagen, världsbidagen.

Läste följande på Aftonbladet:

. Dagen instiftades förra året av FN:s generalförsamling på Sloveniens initiativ.

Enligt Jordbruksverket har antalet pollinerande insekter på många håll i världen minskat drastiskt under de senaste 10–15 åren, vilket är förödande för reproduktionen av djur- och växtlivet. Förhoppningen med en årlig världsdag för bin är att uppmärksamma insektens betydelse för den biologiska mångfalden. Runt om i Sverige anordnar biodlare aktiviteter hela kommande vecka för att uppmärksamma pollineringsfrågan.

– Det är fantastiskt kul att bina blir uppmärksammade vid ett tillfälle. Det är viktigt att sätta fokus på de vilda pollinatörerna som har det tufft i dag, säger Lotta Fabricius Kristiansen, projektledare för Svenska bin och biodlare som har hållit öppet hus på sin bigård i Hässelby utanför Stockholm.

– Folk har fått lära sig hur man bygger bon till solitära bin och fått lära sig mer om hur bisamhället fungerar.

2 tankar om “4. Alnarpsparken. Biodling

  1. Bina är verkligen viktiga för pollinering. På fotoklubben har vi en, numera pensionär, som har byggt upp hela sin trädgård så att de flesta solitära bin vi har här i Skåne ska trivas där. Det är hans största intresse och han kan verkligen mycket om den, kan till och med se vilket kön de har! (Undrar om han fångar dem och använder förstoringsglas!😁😁😁) Skämt åsido, de ser det på dem! Jag kan knappt skilja ett bi från en geting…

    Gilla

    • Oj, då det var inte dåligt att kunna så mycket om bin. Blir lite nyfiken på hur man kan se kön på dem 😀 Honorna är ju större tror jag och där finns nog bara en drottning i kupan .Men undrar om inte bina liksom myror har både hanar, honor och drönare. Fast det kan jag ju ha fått om bakfoten. Jo, jag kan se skillnad på ett bi och en geting i alla fall. Alltid något 🙂 Jag får googla lite…..:D

      Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.