På segeltur med T/S Helene

På segeltur med T/S Helene den 29 juni.  BILDBOMBAR med massor av bilder från båten. Var svårt att välja bort fler än jag redan gjort då jag tyckte att dessa hörde ihop i en serie.

I några dagar hade man möjlighet att segla med T/S Helene mellan Limhamn -Dragör T/R.  Det gamla segelfartyger från 1916 är annars hemmahörande i Ystad. 

Det var en härlig segeltur där vi seglade under Öresundsbron, förbi Lillgrunds alla vindkraftverk och kom så småningom till Dragör på den Danska sidan. Där var det ett stopp innan vi seglade tillbaka till Limhamn igen. Jag kommer efterhand att lägga in fler bilder från segelturen på bl.a. Öresundsbron på nära håll. 

Lite fakta från Segelfartygets hemsida:

http://www.ts-helene-ystad.se/28635068

Segelfartyget Helene byggdes 1916 som skonare vid Ystads Skeppsvarv av skeppsbyggmästare Johan Henrik Grufstedt. Efter en kort sejour i Göteborg köptes hon av Svenska Cementförsäljnings AB i Malmö 1917 och utrustades med en Avance motor om 20 hkr.
1922 såldes Helene till Stockevik för att 1926 och under fyra år redas på västkusten och Stora Kornö.
1930 säljs hon till smålandskusten, där hon kom att ha sin hemmahamn under många år. 1938 installeras en 1 cylindrig Munktell motor om 60 hkr.
Efter ett rigghaveri i svår storm 1943 omtacklas Helene till galeas.
Hon gick i fraktfart fram till mitten av 60-talet då hon läggs upp för försäljning.
1967 köptes Helene av Anders Lönn i Kalmar och registreras om till fritidsfartyg. Hon kom att seglas som skolfartyg och framför allt som teaterskepp med Byteatern från Kalmar. Anders Lönn renoverar och vårdar Helene i 29 år! Bland annat återställer han hennes språng samt ger henne en ny rigg. Hon får en ny motor 1981, en Volvo Penta TMD 100 om 195 hkr.
1996 säljs Helene ännu en gång till västkusten, denna gång till Grebbestad, för att år 2000 köpas av Ystads Segelfartygsförening och återvända till sin ursprungsort  Ystad.
Helene är nu registrerad som skol/passagerarfartyg för 30 passagerare/elever och 5 besättningsmän.

11 tankar om “På segeltur med T/S Helene

  • Håller med dig. Det är en riktigt vacker båt. Jag har aldrig seglat förut ens på en ny båt. Att då för första gången få segla på en så historisk fin båt var helt underbart. Jag var så fascinerad av hur besättning jobbade på. Såg väldigt tungt ut emellanåt. Det var en härlig upplevelse 🙂

   Gillad av 1 person

 1. Har njutit av varje bild och tittat många gånger. Förstår att det var svårt att välja. Är det något liv i Dragör nu när det inte går någon färja. Är Malmöbo från början så Limhamn Dragör var en vanlig utflykt.

  Gilla

  • Vad kul att du tyckte så mycket om bilderna ! Vad glad jag blev 🙂 Jo, jag minns också tiden när man turade till Dragör eller åkte dit för att handla röda pölser, dansk illaluktande god ost och sprit. Dragör idag var verkligen inte dött. De har ju fått ställa om sig så där var ju inte en massa charkaffärer och ostaffärer men där var flera restauranger och handel i övrigt i olika butiker. Det var trevligt att komma dit igen. Men Dragör är mycket mindre än vad jag mindes det. Och jag minns inte heller den stora småbåtshamnen.

   Gilla

 2. Ping: Flygplan över Dragör | Christina fotograferar

 3. Ping: Dragör i Danmark | Christina fotograferar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.