Dragör i Danmark

När vi seglat med  T/S Helene till Dragör  på den Danska sidan sundet, fick vi tid innan återfärd, för en promenad och lunch (som blev ett smörrebröd med rödspätta och pillade räkor samt en öl).

Här längre ner kommer några bilder från Dragör.

Innan Öresundsbron fanns så ”turade” man mellan Limhamn över sundet till Dragör. Då för att köpa dansk ost, kött, röda pölsor, öl och sprit. På den tiden levde orten mycket på de svenskar som åkte dit för att handla.

Vi var nog många som undrade hur lilla Dragör skulle klara sig efter att färjorna slutade gå. Det blev ju också dyrare när den svenska kronan tappade i värde mot den danska kronan så även om färjan fortsatt att gå så hade ju handeln i Dragör av svenskarna troligen upphört.

I Dragör hittar man inte längre charkuterier, sprit och ostbutiker som förr men Dragör verkar att har gått vidare ändå.

Bilar och lastbilar som skulle vidare i Danmark eller ner till kontinenten åkte över med Färjorna. Jag minns namn på några av färjorna som hette Hamlet, Ofelia och Scania.

 

Om någon missat tidigare inlägg från segelturen så kommer några länkar till sidorna

1. Från båten T/S Helene

https://christinafotograferar.wordpress.com/2018/08/02/pa-segeltur-med-t-s-helene/

2. Öresundsbron på nära håll

https://christinafotograferar.wordpress.com/2018/08/04/5019/

3. Flygplan över Dragör

https://christinafotograferar.wordpress.com/2018/08/05/flygplan-over-dragor/

15 tankar om “Dragör i Danmark

 1. Oj vilken nostalgi känsla när jag ser dina bilder. Blev lite rörd och tänkte på alla mysiga kvällar jag tillbringat i Dragör. På den tiden bodde jag i Malmö så det var enkelt att ta en tur.
  😀

  Gilla

 2. Hej Christina!
  Tack för dina gillatryckningar hos mig – nu hittade ja ju in till dig också! 🙂 Jag ser att vi har flera gemensamma vänner – trevligt!
  Härliga bilder från Dragör! Många, många år sen jag var där 🙂

  Gillad av 1 person

 3. Hej igen! Här en liten kommentar. Alla bilder är helt underbara men speciellt den pâ mackan med spätta-räkor-o-citronskiva fâr mig att med glädje minnas alla härliga rödspätte-luncher och räk- och sillmackor man förr inmundigat pâ tâgresor via färja mellan DK-SE och D-DK eller lokalt i Danmark. Numera verkar det tyvärr mest tillhandahâllas sorglig ”fast food” längs tâglinjerna, i alla fall pâ Cph-s hovedbanegârd, suck…
  God forts. 😉

  Gillad av 1 person

  • Kul att du gillar bilderna 🙂 Jo, den där räkmackan, Danske smörrebröd, var ju alltid ett måste när man förr åkte båten till Dragör eller likaså när man åkte Malmö/Köpenhamn. Smörrebröd hörde liksom till. Tyvärr har jag ingen erfarenhet av tågmat men kan tänka mig att det inte är någon höjdare idag.

   Gilla

  • Visst är det gott med smörrebröd. Det var verkligen speciellt eftersom vi åkte med den gamla segelbåten T/S Helene. Men jag minns när man åkte till Dragör med Dragörfärjan. Ibland åkte man bara över och ”Turade” och åt middag på båten.
   Kul att du hittade dessa inlägg med den gamla segelbåten. Om du inte sett bilderna från båten så finns 3 länkar till föregående inlägg överst i detta inlägg.
   Kram

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.