Stolt fjällskivling

Detta gäng fick jag syn på igår. Växte i gräset utanför ett hus i villakvarteret där jag bor. Visst är de pampiga !

Ett förtydligande : Svampen går att förväxla med  fjällskivlingar som rodnande fjällskivling. Allvarligare är att den även kan förväxlas med giftiga flugsvampar som brun flugsvamp och panterflugsvamp. Dessa blir dock sällan lika stora som stolt fjällskivling och har en mörkare brunaktig hatt. En bra regel till hjälp för att undvika att ta fel är:
Flugsvamparnas hatt har ljusa fjäll på mörk botten.
Stolt fjällskivling har mörka fjäll på ljus botten.

Växer i skogsbryn och på ljusa platser i löv- och barrskog och på betade ängar i södra och mellersta Sverige.Trivs bra på kalkrik och sandig mark..

21 tankar om “Stolt fjällskivling

  • Visst är de snygga 🙂
   Jag kan inte så mycket om svampar men denna känner jag igen. Men går att förväxla med fjällskivlingar som rodnande fjällskivling. Allvarligare är att den även kan förväxlas med giftiga flugsvampar som brun flugsvamp och panterflugsvamp. Dessa blir dock sällan lika stora som stolt fjällskivling och har en mörkare brunaktig hatt. En bra regel till hjälp för att undvika att ta fel är:
   Flugsvamparnas hatt har ljusa fjäll på mörk botten.
   Stolt fjällskivling har mörka fjäll på ljus botten.

   Vågar dock inte plocka och äta svampar även om jag egentligen vet vad det är. Jo kantareller 😀 Googlat lite på Den stolta fjällskivlingen : Växer i skogsbryn och på ljusa platser i löv- och barrskog och på betade ängar i södra och mellersta Sverige.Trivs bra på kalkrik och sandig mark. Vi har sandig mark där jag bor.

   Gillad av 1 person

  • Jag gillar dem just för deras ståtlighet. Tyvärr hade någon plockat dem idag 😦 Jag tyckte att de kunde ha fått stå kvar i gräskanten och stoltserat. Har googlat lite på dem. De växer tydligen på kalkrik och sandig mark, i skogsbryn och på ljusa platser i löv- och barrskog och på betade ängar i södra och mellersta Sverige.

   Gilla

 1. De kan bli trettio centimeter höga. Rejäla doningar, alltså. Goda är de också och kan knappast förväxlas med andra svampar. Tyvärr har jag bara sett dem som barn när jag bodde i Mälardalen. Kanske de inte växer på västkusten. Jag har ju tillbringat mycket tid på svampplockning eller bara flanerat i skogen med kamera, men aldrig sett dem här i mina trakter.

  Fin bild som gör dem rättvisa.
  /Skvitt

  Gillad av 2 personer

  • Tack att du gillade bilden på de stolta skivlingarna 🙂 Jag har också hört att de kan bli så höga. Läste nyss om dem på google. Där stod också ”Hattbredden kan nå ända upp till 30 cm i diameter” Inte konstigt att de kallas för STOLT fjällskivling. De kan verkligen vara stolta. Läste också: ”Växer i skogsbryn och på ljusa platser i löv- och barrskog och på betade ängar i södra och mellersta Sverige.Trivs bra på kalkrik och sandig mark”.
   Vi har sandig mark där jag bor så kanske därför de trivs här.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.