Besök på Fredriksdals friluftsmuseum

En dag i mitten av augusti besökte jag Fredriksdals friluftsmuseum i Helsingborg. Det är en trevlig plats att besöka med många hus som visar olika hantverk och yrken från förr. Det finns gamla hus och gårdar som man kan gå in i. Där ligger även Fredriksdalsteatern där Nils Poppe och Eva Rydberg haft många teateruppsättningar. 

På Fredriksdals marker betar djur och på ängarna skördas hö. Här samsas åkrar med skog, stad med landsbygd. Markerna sköts på historiskt ekologiskt sätt. Hus i stad och på landsbygd berättar om människor i Sydsverige och tider som flytt.

Fredriksdals huvudbyggnad byggdes 1787 som sommarbostad åt dykeridirektör Fredrik Wilhelm Cöster, en förmögen man i dåtidens Helsingborg. Cöster insåg redan tidigt fördelarna med att bo på landet i stan. När paret Cöster bodde i herrgården under slutet av 1700-talet levde man efter fransk tradition: frun i huset residerade på bottenvåningen medan ovanvåningen tillhörde herrn. Herrgården har i dag stort sett identisk vånings- och rumsindelning som när det stod färdigt 1787.

1797 dog Fredrik Cöster och äldste sonen ärvde Fredriksdal. Han bodde permanent på herrgården och lät även bygga till de två flyglarna: södra och norra flygeln. Herrgården med stall och flygelbyggnader blev en lantegendom under 1800-talet och har under åren bytt ägare flera gånger.

1918 donerades egendomen till Helsingborgs stad av Gisela Trapp, den sista privata ägaren av Fredriksdal. Ett av hennes krav var att Helsingborgs stad skulle skapa ett friluftsmuseum och en botanisk trädgård på området.

Den första bilderna är på Herrgården och därefter bilder med stallbyggnader samt trädgård

Insektshotell på bilden nedan

Kronärtskocka på de två nedanstående bilderna

Bilden nedan är på Lusthuset. Det åttakantiga Lusthuset byggdes omkring 1810 av kommerserådet Peter Möller till hans trädgård vid Norra Strandgatan. Detta år flyttades byggnaden till den Sylwanska trädgården på landborgsbranten, där Slottshagen senare kom att anläggas. Lusthuset flyttades till Fredriksdal 1939.

Tre bilder ner visar Lillarydsgården som är en trelängad gård, som delvis kan dateras till 1600-talets mitt. Gården, som innehåller bostad, loge och stall, kommer från Perstorps socken i Norra Åsbo härad i norra Skåne. Sista bilden visar bikupor från förr.

Bilden nedan visar Ringstorpsmöllan.

Möllan kommer ursprungligen från Ringstorp och var i bruk ända fram till 1914. Det var mjölnaren Nils Sjunnesson och hans släktningar som använde kvarnen.

Ringstorps kvarn flyttades till Fredriksdal mellan åren 1929-1931. Det är en så kallad ”Holländare”, en vanligt förekommande kvarntyp i Skåne. På en holländare är det bara själva hättan som roterar för att vingarna ska stå mot vinden.

Fredriksdals stadskvarter ger en bild av det gamla Helsingborg med sina gårdar, kullerstensgator, smala gränder, verkstäder och affärer. Nedan kommer bilder från staden samt det gamla apoteket 

Nedan kommer lite bilder från Fredriksdals djurbesättning. På Fredriksdal lever lantbruksdjur av raser som inte längre har en naturlig plats i lantbruket och som därför riskerar att utrotas. Sällsynta djur. Allt ifrån kor och hästar till grisar och får. Lantrasdjuren har unika gener och egenskaper som kanske inte kommer till stor nytta i dagens moderna produktion, men som kan komma att spela en viktig roll i framtiden. På Fredriksdal har lantraserna en fristad och bidrar till att utveckla betesmarker och ängar. 

Och så avslutningsvis , foto av Nils Poppe i brons. Nils Poppe blev teaterchef för Fredriksdalsteatern år1966. Poppe drev teatern fram till 1993 och medverkade i alla föreställningarna. I sin sista uppsättning Bröderna Östermans huskors spelade han mot Eva Rydberg som efterträdde Nils Poppe som teaterchef 1994.

All fakta har jag hittat på Fredriksdals hemsida . Klicka på  länken nedan om du vill läsa mer om dem.

https://fredriksdal.se/

 

 

12 tankar om “Besök på Fredriksdals friluftsmuseum

  • Ja, det är väl värt att besöka. Man kan gå där i en hel del timmar. Restaurangen har väldigt god mat också. Den stora herrgårdsbyggnaden var tyvärr stängd för renovering i år men kommer att öppna igen nästa år. Den blev det inget besök i tyvärr, men alla andra gårdar , hus och hantverkshus samt läkarmottagning, tandläkare, tryckeri mm besökte vi. Det finns också en gammal lanthandel.
   Kul att du gillade bilderna 🙂

   Gilla

 1. Ett långt och intressant inlägg med jättefina bilder! Jag gillar särskilt bilderna på Lillarydsgården och de gamla bikuporna, har aldrig sett den typen tidigare. Det måste ha varit ett trevlig och givande besök.

  Gillad av 1 person

  • Ja, det blev ett långt inlägg 😀 Hade först tänkt lägga in en bit i taget men kom fram till att jag inte ville bryta och dela inlägget utan valde att göra ett av allt. Den gamla gården var bara ett av alla gamla hus . Det var första gången för mig också att få se den typen av gamla bikupor. Jo, det blev ett extra trevligt besök där min man och jag hade med oss en av våra tre vuxna döttrar. Hade en kvalitetsdag bara med henne på utflykt. Inte var dag det blir nu för tiden när de är vuxna och har sambos.

   Gilla

 2. Det är fint där. Speciellt när det blommar. Vid gårdarna och kvarnen finns det så fina blommor. För att inte tala om rosenträdgården vid ingången till museet. Det är verkligen värt ett besök.

  Gillad av 1 person

  • Ja där är fantastiskt fint att gå. Dit kan man återvända många gånger. Mycket att titta på. Vi åt på restaurangen. Vilken härlig överraskning med den goda maten där. Kocken hade lagat och lagt upp som på en gourmet restaurang 🙂

   Gilla

 3. Så vacker plats. Skäms för att jag aldrig besökt detta när jag är från Malmö. Apoteket är underbart med den gamla inredningen. Det fanns ett sådant apotek vid Stortorget i Malmö när jag bodde där. Är förmodligen inte kvar.
  Poppe har jag sett flera gånger på teatern och alltid lika rolig.
  Bikuporna är häftiga.
  Borde åka dit nästa sommar.
  Tack för alla fina bilder.

  Gillad av 1 person

  • Kul att du gillade mina bilder därifrån 🙂 Hade kunnat fota i all oändlighet.
   Du får åka dit nästa gång du besöker Skåne. Där är så mycket att titta på.
   Apoteket i Malmö har sin gamla inredning kvar trots att de förnyat. Trevligt att de har bevarat det gamla 🙂

   Gilla

 4. Ååhh … viken fantastisk plats! Tack för detta långa härliga inlägg med alla fina bilder och informativ text – såå intressant! Om jag kommer ner till dessa trakter någon gång igen ska jag absolut försöka besöka Fredriksdals friluftsmuseum!

  Gillad av 1 person

  • O, vad kul att du gillade mitt inlägg 🙂 Vad glad jag blir att jag har lyckats förmedla känslan till dig av denna fina plats. Fanns mycket att fota så detta är inte hela platsen men en del i varje fall.
   Du får verkligen passa på att besöka friluftsmuseumet om du kommer till dessa trakter någon gång. De serverade jättegod mat på restaurangen där, men man kan ju också bara fika.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.