14. Elevador de Santa Justa Lissabon / Portugal

Här är lite bilder av den berömda hissen Elevador de Santa Justa. Har tidigare gjort inlägg med kvällsbilder tagna högst uppifrån hissen. Se länk

https://christinafotograferar.wordpress.com/2018/12/07/6-kvallsfoton-i-lissabon-portugal/

Jag kommer aldrig att glömma den hissen för i kön en förmiddag upptäckte jag att jag hade blivit ficktjuvad på min börs med kreditkort och kontanter.

Min man stod och skulle stänga min lilla ryggsäck och undrade varför jag inte hade stängt den. Jo, jag hade stängt. men en ficktjuv hade öppnat den. Jag vet precis när det hände. Vi hade åkt den berömda spårvagnen nr 28 ( där jag noga höll om min väska) till slutstationen till ett torg i närheten av hissen. Vi stod ett tag i en folksamling och tittade på ett gäng löpare som kom springande med facklor. Där blev jag ordentligt knuffad under tiden som jag stod och fotade. Jag blev en aning sur då jag blev trampad på foten men tänkte sedan inte mer på det.

Jodå, när min uppmärksamhet var på fotandet så hade de passat på.  Jag fick snabbt fixa och spärrat mina 2 kreditkort, ett Visa och ett mastercard. Kontanterna på 100 EUR fick jag stå ut med att de var borta.

Gick in på mobilen och kollade kontona och under den halvtimmen som gått från stölden till att jag spärrade hade de redan hunnit handla för 7000kr. Jag hade inte hunnit  använda något av korten då det var i början av semestern, så någon kod hade de inte kunnat se mig klicka in.  När jag kom hem till Sverige igen så gjorde jag en kortreklamation och fick tillbaka mina pengar. Men så hemskt upprörd man blir när det händer sådant.

Tur att min man hade sitt kreditkort kvar.

Min man påpekade sedan att i alla fototillfällen så såg han ju att jag hade all koncentration på kameran och objektet och blev ett lätt offer att stjäla ifrån då. Suck 😦

Det blev inget åkande i hissen den dagen. Utan vi åkte upp i den en kväll i stället. Då var det nästan ingen kö alls mot på dagen. Se länken ovan.

Fakta om hissen: Denna 45 meter höga järnhiss ritades av en lärling till Gustave Eiffel, Raul Mesnier de Ponsard, och byggdes mellan 1900 och 1902. Med hissen tar man sig enkelt upp till stadsdelen Baixa, och högst upp är utsikten nästan lika fantastisk som på Castelo de Säo Jorge.

Hissen har två hisskorgar som vardera tar 24 personer, men trots det är det ofta långa köer då den vackra hissen är en populär turistattraktion.

 

7 tankar om “14. Elevador de Santa Justa Lissabon / Portugal

 1. Så trist att få prylarna stulna, sånt skulle göra mig helt galen av ilska (till ingen nytta förvisso men det är sån jag är 🙂 ). Det låter som det redde upp sig till slut ändå, tur det!

  Gillad av 1 person

  • Jag blev så förfärligt uppstressad av händelsen så jag inte kunde koppla av på en halv dag trots ett par öl på en restaurang för att lugna ner mig. På kvällen kom jag på att mitt blåa europeiska sjukvårdskort (som man ju ska ha med sig på resor) också legat i börsen. Där står ju personnumret på det så jag blev samtidigt rädd för att bli id-kapad. Gick in via mobilen och spärrade mitt personnr också. Det kändes väldigt obehagligt alltihop.

   Gillad av 1 person

   • Ja usch ja, det förstår jag. Rädd är nog vad jag egentligen skulle ha blivit också men jag reagerar ofta med en extrem ilska när jag blir riktigt rädd – dumt men sant.

    Gillad av 1 person

 2. Så otäckt att bli utsatt för ficktjuvar … bra att du fick tillbaka pengarna som försvann från kontot i alla fall.
  Minns ditt inlägg med bilderna från kvällsbesöket – verkligen en alldeles speciell plats och en riktigt läcker utsikt – både dag och natt!

  Gillad av 1 person

  • Det var första gången jag råkat ut för ficktjuvar så det var riktigt obehagligt. Jag visste ju inte när det hände hur mycket jag skulle bli av med och om jag fick tillbaka pengar. Den känslan var riktigt obehaglig. Sedan blev jag ju rädd för att bli ID kapad då de ju även fick åtgång till mitt personnr via det blå europeiska sjukvårdskortet som låg i börsen. Blir man ID kapad så kan de ju ta lån och köpa massor av prylar. Spärrade min identitet i 14 dagar när jag kom på det. Blev en massa bry och jag blev väldigt stressad av händelsen. Blivit utbränd för en del år sedan och har därför lätt för att bli otroligt stressad vid olika situationer.

   Platsen och utsikten högst upp från hissen var fantastisk.

   Gillad av 1 person

 3. Usch vad otrevligt. Ett tips är att aldrig ha värdeprylar av något slag i en ryggsäck. Jag har alltid börsen i min kameraväska som jag ser till att alltid ha stängd och ha den framför mig, inte hängande på ryggen. Och när jag går håller jag alltid i knäppningen på väskan. Inte alltid det bekvämaste sättet men värt besväret för att minska risken för ficktjuvar. I Paris blev min man av med sitt alldeles nyköpta tunnelbanekort när vi klev av metron första dagen vi var där. Tack och lov så hade han bara det i fickan och inte börsen också. Men obehagligt ändå att veta hur snabbt och obemärkt det går när de slår till.

  Gillad av 1 person

  • Nej, det var ingen trevlig upplevelse. Jag har en liten ryggsäck eftersom det är det bästa för att lindra min värk. Kameraväskan har jag gett upp att ha med flera olika objektiv mm. i. Har problem med värk som gör att jag inte kan använda den. För tung att släpa på för mig. Skaffade istället ett objektiv som fungerar både på macro, vidvinkel och tele som jag numera använder när jag inte vet vad jag ska fota, för att slippa flera objektiv.
   Såg på hemvägen vid incheckningen en som hade satt hänglås på sin ryggsäck och det var ju smart. Kanske något att ta efter. Då blir det ju genast svårare att snabbt för tjuvarna att ta sig in i väskan.När jag har min handväska så går jag alltid och håller över blixtlåset men som min man sa till mig ”jag släpper ju handen när jag fotar för att hålla i kameran. De passar ju på vid sådana tillfällen.
   Kommer nog att ha en påse som man hänger innanför kläderna med kort och pengar i fortsättningen. Hade alltid det förr när jag reste men ”glömt bort det”.
   Fick också en magväska/bältesväska i julklapp som jag ska testa att använda. De har ju blivit moderna igen efter att ha varit helt ute.
   Ja, ficktjuvarna är väldigt snabba och fingerfärdiga.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.