2. Amerikanska bilar på Kuba

De som är lyckligt ägare till en Amerikansk jänkebil står sig bra. Kubanerna betalar en skatt på sitt arbete oavsett vad det är, på 90%. Men de som har en Amerikansk bil och kör taxi med den, tjänar bättre än de med universitetsutbildning. De som kör taxi med sin bil får betala en viss fast avgift i skatt varje månad. Den summan tjänar den flitige ihop under månadens första två veckor, resten de tjänar de andra veckorna får de behålla. Taxiägare gå på ett annat system än dem som får vanlig lön. Således sitter det högutbildade och kör taxi, om de råkar äga en, istället för att jobba med det de utbildat sig till.

Av den 90%iga skatten får de gratis sjukvård, skolor, universitet och annan service. Vi bodde på i huvudsak på statliga hotell under vår resa. Där får folket jobb och staten drar in pengar till stadskassan av de viktiga turisterna .

Det är lite kul med de gamla taxibilarna som man genom åren försökt att underhålla, för de lappar och lagar med vad de kan. Fel motor i bilen och avgasrör upphängda med ståltråd och många andra lösningar. I USA finns reservdelar till dessa bilar. De i Sverige som har Jänkebilar brukar skicka efter reservdelar från USA. Men eftersom det ligger ett handelsembargo från USA så kan inte Kubanen handla därifrån. Detta embargo har man haft sedan den 17 februari 1962. Sedan påbörjandet av embargot har amerikanska medborgare inte haft tillåtelse att åka till Kuba, än mindre göra affärer där, och amerikanska företag har lika så förbjudits att på något sätt bedriva verksamhet i landet.  Brott mot handelsregleringarna och sanktionerna mot Kuba bestraffas enligt amerikansk lag med upp till 10 års fängelse och 250 000 dollar i böter.

De första bilderna är på bilar lite var stans i staden. De kommer här först.

Här kommer bilder på Jänkebilarna som samlades på stora Revolutionstorget med sitt höga monument. På två av husen kan man också se både Fidel Castro och Che” Guevara avbildade på varsitt hus, som den senare folket verkade avguda. Jag ska försöka göra ett annat inlägg med mer om dem.

Här samlades turister på torget för att få tag i en jänketaxi för att få åka till ett speciellt ställe eller avnjuta några rundor i stan.

Ja, självklart så åkte vi en kväll jänkebil. Från hotellet till matstället och sedan till en känd nattklubb för att se en show. Denna nattklubb såg ut likadan som den gjorde på 50 -talet då det i dess glansdagar hade förnäma artister som bla Dean Martin, Frank Sinatra  m.fl. Vi åkte genom Havannas upplysta gator i en härlig kvällsvärme med fladdrande hår, med den rosa bilen på sista bilfotot 🙂

8 tankar om “2. Amerikanska bilar på Kuba

  • Lite festligt att du benämner dem raggarbilar, men så säger ju vi i Sverige för att de gått som raggarbilar här 😀 😀 😀 Jag säger också så här hemma 😀

   På Kuba vet de nog inte vad en raggare är. Tur det kanske, för då hade de kanske inte kört taxi med de fina bilarna. De kämpar för att hålla dem i ordning. Har inte varit lätt för dem genom åren pga embargot att skaffa sig andra bilar. Det fanns men då var det flest Ryska eller Kinesiska. Alla turistbussar är från Kina.
   Den rosa tycker jag är fin. Åkte ju i den 🙂
   När vi är ute på veteranbilsträffar med mannens VOLVO Amazon kommer det också gamla amerikanare till en del av träffarna och då har jag också sett en del rosa. Tänk dig den glamorösa tiden i USA på 50 o 60 talet. Då var säkert rosa jättefint 😀 Det var också dessa Amerikanska bilar man tog in från USA före revolutionen och sedan embargot.

   Gillad av 2 personer

 1. Ping: 7. Lite olika fordon på Kuba | Christina fotograferar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.