5. Cigarrer och rom på Kuba

På väg till Viñalesdalen besökte vi en tobaksodlare/tillverkare. Denna dal har ett helt speciellt mikroklimat med fuktiga nätter och kyliga morgnar och ger därför optimala förhållanden för världens bästa tobak. De flesta tobaksfabriker har flyttat till Havanna men det är ändå bladen från detta område som skapar en förstklassig cigarr.

Vi får berättat för oss om den noggranna sättet att skörda cigarrbladen med bladen i ”rätt” ordning. De torkades på ett speciellt sätt samt rullades för hand med de olika skördade bladet i olika lager. Cigarrtillverkning är ett riktigt hantverk som tar lång tid att lära sig. De bästa bladen väljs noggrant ut och reserveras för de bästa cigarrerna. Allt efter skicklighet så tillverkar torcedores, som cigarrullarna kallas, olika sorters cigarrer. De skickligaste torcedorerna gör de svåraste arbetet med ytterbladet som måste vara helt perfekt skuret och lindat runt cigarren. Sedan kan cigarrerna förvaras i åratal under rätt förutsättningar.

Kungen av cigarrer är Cohiba och det är den som röks av kubanerna själva när de antingen vill fira något speciellt eller bara njuta av aromen då tillsammans med mörk rom och starkt kaffe . Cohiba var också den cigarr som Fidel Castros och Che Guevara hade som favorit. Lagt in en fototavla med Che Guevara som jag fotade av på rommuseet.

Vi fick också en lektion i hur man tänder en cigarr (vilket var en stor konst) samt hur man rökte den. Gaständare påverkar smaken negativt. De riktiga kännarna tänder Cohiban med en bit cederträ.  Att ha gott om tid för att röka en cigarr var ett måste. Det var nästan ”lag” på att aldrig pausa rökandet för att återgå till cigarren lite senare. Man skulle sitta med sin cigarr tillsammans med ett eller flera glas gott rom och starkt kaffe. På något sätt skulle man också dra in röken från cigarren samtidigt som man tog drycken i munnen och sedan svepa runt röken med drycken i munnen före man sedan blåste ut röken. Man drog aldrig halsbloss på en cigarr.

På bilderna kan ni se tobaksodlaren själv samt några turister som prövade att röka cigarr. Jag röker inte och har aldrig gjort så jag avstod gärna.

Vi var också på en romfabrik men där blev mina bilder väldigt suddiga (råkade ha fel inställningar på kameran) så de går inte att lägga ut. Vi köpte en väldigt god mörk rom med oss hem som heter Legendario Elexir De Cuba . Denna rom blandar man inte drinkar med utan smuttar på den som den är. Den finns inte att köpa på systembolaget i Sverige.

Romen kommer ifrån sockerrör och lagras på ekfat i minst 12-18 månader  innan en rommästare avsmakar romen för att avgöra om den är färdig för leverans. Den godaste romen fortsätter att lagras i ekfat upp till 15 år, innan rommästaren har fått fram den rätta smaken och aromen.

Jag har lagt in en bild vid en bar där de blandade drinkar i ananas med rom. Den drinken smakade väldigt god.

10 tankar om “5. Cigarrer och rom på Kuba

 1. Ja men visst. Min pappa rökte cigarrer. Det är en vetenskap för sig. Intressant att se det på plats. Jättefina foton. Gillar människorna du kunde fånga in på bild. Alla är intressanta och koncentrerade på det de gör.

  Gillad av 1 person

  • Det där med att röka cigarr verkar väldigt komplicerat. Minns också en massa cigarr röks doft från när jag var barn. Numera är det nog ytterst sällsynt att man röker cigarr i Sverige. Tack för att du gillar fotona 🙂 Jag passade på att fotografera i smyg när folk som du precis skriver är koncentrerade på annat 😀 Fototavlan med Che Guevara behövde jag förstås inte smyga med 😀 Han lär ha rökt pipa när de låg ute i fält och inte ville synas. Tydligen ser man glöden från en cigarr mer än från pipa.

   Gillad av 1 person

  • Tack så mycket! 🙂 Ja, hoppades att jag kunde förmedla lite av tobaksodling och tillverkning med bilderna. Försökte ta på en man som satt och rullade cigarrer också men det var folk i vägen. Det är alltid så irriterande när man spanar in på något som man vill fota och sedan får ge upp. Bilderna från romfabriken blev så suddiga så att jag inte ville lägga ut dem. Glömde att ställa in inställning på kameran för att ta inomhus utan blixt .

   Gillad av 1 person

 2. Vilka enorma blad som hänger på tork på stängerna! Men cigarrerna verkar också jättestora, särskilt den kraftiga som den lilaklädda damen med hatten röker. Riktiga stilstudier på cigarrökarna!

  Cuba Libre drack alla på 60-talet. Din ananasromdrink verkar god. Förstår att det var en finare sort som ni fick med er hem.

  Gillad av 1 person

  • Cigarrer fanns i olika storlekar , från jättesmala till de jättetjocka, korta och långa. Eftersom tobaksodlaren berättade att man inte skulle avbryta sitt rökande på cigarren och sedan återuppta rökandet igen på den, så måste man ju ha massor av tid på sig när man väl tänder en stor och tjock. Så den stora , massor av tid, de smala när man har mindre tid. Jag tyckte det var kul att fota dessa rökande damer som verkligen på allvar gick in för att smaka. Tur de var så upptagna att de inte såg mig fota dem 😀 Cuba Libre serverades det också mycket av här på Kuba i barerna.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.