6. En farmare med häst och kor på Kuba

En rofylld stämning på landet.

Farmaren kom ridande med sin häst och satt av och tog genast upp och tände en cigarr.

På bilderna ser man också en vy över de viktiga sockerrörsodlingarna.

Det stora huset var ett museum där rika sockerbaroner bodde med sina familjer i generationer före revolutionen på Kuba.

15 tankar om “6. En farmare med häst och kor på Kuba

  • Tackar så mycket 🙂 Kul att jag kunde förmedla en känsla till dig i bilderna 😀 Målet på den här platsen var egentligen det gamla fina huset som sockerbaronerna bott i som var ett museum som man fick gå in i. Kunde ju lagt in bilder från det huset som jag tog invändes men valde istället att fokusera på farmaren. När jag gick en bit ifrån och närmade mig en mindre bostad och kossorna i hagen så kom den här farmaren hemridandes. Man ska ju helt klart ta sig lite avstickare ifrån huvudobjekten för det är ju då man verkligen gör riktiga upptäckter och får bilder som förmedlar verkligheten.

   Gillad av 1 person

 1. Sockerrören ser ut som små buskpalmer. Håller med dig, det vilar ett lugn över din bildserie med farmaren som ridit över sina ägor och sen ställer sig och röker en cigarr medan han funderar över vad som blir dagens göromål. Fin serie!

  Gillad av 1 person

  • Tackar så mycket 🙂 Det vilade verkligen ett stort lugn över denna plats på landet. Du har ju gjort en trevlig tolkning av serien i lugnets tecken. Jag måste dock erkänna att jag inte gick fram till farmaren och ställde mig framför honom och fotade honom. Det vågade jag inte. När jag hade gått fram till hästen och kossorna så smygfotade jag honom i dörren. Har numera skaffat mig ett objektiv som sträcker sig mellan vidvinkel 16mm till tele 300mm och kan dessutom ta macro. Det köpet ångrar jag verkligen inte . Slipper hålla på och byta och joxa med byten av objektiv när man inte vet vad som uppenbarar sig och snabbt måste klicka av för att inte missa objektet. Kanon vid resor där man inte alls vet vad som uppenbarar sig.

   Gilla

  • Det var just det som mycket var problemet för mig. Jag klarar inte av pga värk att gå omkring med en fotoväska med olika objektiv. Detta objektivet är inte större än ”normal”objektivet till kameran men det täcker ändå in allt. Kanske inget för proffsfotograferna men duger väldigt bra till mig. Har också en liten och lätt kompaktkamera med stort omfång som är lätt att stoppa ner i väskan och väger nästan inget. Den kameran är det dock min man som lägger beslag på vid utflykter hemma eller resor.

   Gillad av 1 person

  • Tack så jättemycket 🙂 Kul att du gillar bilderna 🙂 Jag fick uppfattningen att de var snälla och brydde sig om djuren. Grisar gick fria och likaså höns. Där fanns väldigt mycket hästar som de använde för att transportera sig med och att även spänna för vagnar och köra varor i . Jag såg flertalet gånger där män stod med sina hästar och pysslade om dem, ryktade dem och gosade med dem. Jag tror att de är rädda om dem. Men sedan gillade jag inte att man väldigt ofta såg hästar uppbundna i en lina med en bult i marken i en vägren eller på minsta lilla gräsplätt de kunde hitta. Men de gjorde nog så när de skulle lämna hästen i ett ärende eller för att den skulle få beta när de inte var hemma De stod nog inte så hela dagar. Får jag hoppas i alla fall.. Detta är ju inte vad vi är vana vid att våra hästar har det. Men vi rider ju inte till affären, grannen eller annat ärende med våra hästar 😀

   Gillad av 1 person

 2. På 60-talet, kanske -67, var jag på ett möte med en förening vars medlemmar hade rest till Kuba. Det var väldigt intressant. Men nästan allt som då sades har jag tyvärr glömt efter alla dessa år. Men en sak minns jag som vore det i går.
  Det var att när de skulle borda planet på Torslanda så stod polisen och fotograferade dem. De sågs ju som samhällsomstörtande revolutionära säkerhetsrisker. ”Men då gjorde vi de mest vanställande grimaser vi kunde åstadkomma”, sa han som höll i föredraget. ”Då tog de fram filmkamera och filmade oss istället.”
  Ännu i denna dag har dessa personer inte åstadkommit något omstörtande i vårt land.

  Bilderna som han visade var inte helt olika dina fina bilder.

  Ha en fin helg!
  /Skvitt

  Gillad av 1 person

  • Som du nog vet redan, så tog ju 1959 Fidel Castro makten efter 6 års uppror mot Fulgencio Batista. Jag kan verkligen tänka mig att man var misstänksam i Sverige, på den tiden du nämner, om någon från Sverige åkte till Kuba. Likaså var nog Kubanerna då också enormt misstänksamma mot dem som reste in i Kuba. När vi reste in nu så var de väldigt noga med att granska passet och tog foto och irisscanning på oss. När vi reste ut så kollade de på samma sätt igen så att vi var rätt personer som lämnade landet. Man fick en liten obehagskänsla. Numera så lever de till stor del av turism. Mer och mer de senaste åren har en del privatpersoner fått licens att driva små casa particulares där man bor och äter privat. Men staten äger dock de flesta hotellen. Och det märktes. Varor och olika mat som var svårt för den vanliga Kubanen att få tag på fanns i överflöd på dessa hotell. Tyvärr kunde de inte laga maten så den blev god. De fattades kryddor och de kände nog inte till med vilken finess mat kunde tillagas. Landet är ju stängt för yttervärden. Det märktes tydligt på den nyfikenhet vi turister väckte. Städerskor som jag upplevt på andra resor dra sig tillbaka, var helt omvänt här. Jag kunde gå i hotellens korridorer eller komma in på en toalett och bli dyken av en städerska som ville öva sig på engelska och få reda på lite om vår värld och vårt land. Nyfikenheten var stor. Vår inhemska guide var väldigt nyfiken på oss i norden och hur vi levde i vårt fria samhälle. Han hade ansökt om att få resa ut ur Kuba på semester för att besöka Sverige, Norge och Danmark. Han visste dock inte om han skulle få sin utresa beviljad och om han skulle få det, så var han tvungen att resa inom en vecka, vilket ju var svårt för honom pga sitt jobb som guide. Han var egentligen utbildad journalist men hade svårt att få jobb inom det då det inte fanns något vidare behov av journalister. Det finns ju bara statlig press och television. Vi fick mycket intressant berättat om landet för oss, av denna guide under resan. Men jag har valt att mest fokusera att lägga in bilder och visa hur landet ser ut, då jag är rädd för att jag kan ha glömt vissa dela och kanske inte återger fakta helt korrekt.

   Kul att du gillar och följer inläggen med mina bilder från Kuba 🙂

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.