En skarp måne på Kuba

Med den här månen tagen med 4 dagars mellanrum avslutar jag min Kubaserie.

Månen är fotad med min lilla kompaktkamera som är en  komplementkamera. Den fotar helt otroliga bilder så liten den är .Det är en  Panasonic/Lumix med Leicaobjektiv. DMC-TC60  Långzom. Kan även ställas in på macrotagning. Den tar både macro och tele på mycket långt avstånd samt går att göra manuella inställningar på. Lagom liten och nätt att ha med sig när man inte vill bära. Tar dessutom bättre bilder på långt avstånd än mitt makroobjektiv 70-300mm och mitt nya objektiv 16-300mm. Den lilla kameran går ännu närmre objektet.  Se nedan om mitt nya objektiv.

Denna kamera var med denna kvällen då jag lagt min systemkamera i safetyboxen,

Jag har senare köpt ett alltiallo objektiv till min NIKON för att slippa byta objektiv när jag inte vet vad jag ska fota och det måste gå snabbt att ta en bild på en fågel med teleobjektiv eller en insekt med macro. Det var ett perfekt objektiv till min systemkamera. Dessutom är det inte större än det vanliga objektivet till min Nikon.

Mitt nya objektiv till min Nikonkamera är Tamron AF 16-300/3,5-6,3 Di II VC PZD bygger vidare på Tamrons tradition att ständigt flytta gränser för vad som är optiskt möjligt, inte minst när det gäller superzoomar.

Objektivet är vädertätat med bland annat gummipackning runt bajonettfattningen, och känns välbyggt med lagom trög känsla i fokus och zoomring. Mellan brännvidderna 16-300mm växer zoomen ca 8cm på längden som mest. Fokuserar relativt snabbt och tyst tack vare Piezo Drive AF-motorn (PZD).

Närgränsen är endast 39cm genom hela zoomomfånget och ger en avbildningsskala på 1:2,9 på 300mm brännvidd, vilket i sin tur innebär att minsta fotograferbara yta landar på ca 44x67mm (skala 1:1 = ca 15x23mm i APS-C format). Inbyggd (VC) stabilisering gör det möjligt att fotografera med upp till ca 3 steg längre slutartider än normalt.

Nu bild på månen sedd från Kuba  tagen med den lilla kameran med 4 dagars mellanrum

9 tankar om “En skarp måne på Kuba

 1. På en stativ hade varit helt perfekt, men helt okej bild på frihand.
  Det verkar som månen ser ut där som den gör här. Kollade just igår kväll föll den lös starkt för att inte säga bländande i full form. Stor var den också.
  Du har en hel armada med kameror. Jag gillar Panasonic starkt. min första spegellösa system var just en Panasonic, och även nu har jag en Lumix med utbytbara objektiv. Den sistnämnda gillar jag skarpt då den har en helt tystläge.

  Gillad av 1 person

  • Det jag började fundera på om månen är att jag inte kan minnas att jag har sett en halvmåne ”liggandes” här hemma hos oss. Men jag har kanske fel. Den brukar väl vara halv i vertikal riktning.
   Den här är ju horisontell . Eller är jag ute och snurrar nu ? 😀

   Jo ett stativ är ju bra men det får stanna hemma på semestrar.
   Jag har bara 2 kameror en enkel Nikon systemkamera D 1500 och så den lilla kompaktkameran Panasonic/Lumix. Så det är ingen stor armada 😀 Men till min systemkamera köpte jag från början (skulle gå fotokurs) utöver originalobjektivet ett teleobjektiv samt ett macroobjektiv.
   Efterhand kom jag på att jag inte ville eller orkade konka på 3 objektiv vilket jag tyckte var otympligt samt att hinna byta. Så när jag fick nys om ett objektiv som klarar mycket, till ett vettigt pris så slog jag till på det. Dessutom är det inte större än normalobjektivet 18-105mm. (Nya täcker 16-300mm inkl. macro,) Kanske ingen proffsfotograf hade gillat det men för mig är det perfekt. En systemkamera med ett objektiv som täcker det mesta. Bra på resor och utflykter.

   Fast det finns säkert till proffsen också men då till enorma summor och i så fall och de har ju andra proffsigare kamerahus också :

   Gilla

  • Jo, visst är det bra med små kameror. Ibland är det bara så jobbigt att bära på en stor. Det där med månen tror jag är som jag skrev , men ska också tänka på det nästa gång jag ser den halv. Lite lustigt vad man kan bli osäker när man börjar tänka på en sak 😀

   Gillad av 1 person

  • Jag blev riktigt förvånad när jag köpt min lilla kamera hur bra den var. Trodde inte att den skulle nå upp till min systemkameras kvalitet på bilderna , men jo det gör den. I alla fall för mina behov. Månen här är ju tagen med den lilla på frihand men med min systemkamera hade jag behövt stativ.

   Gillad av 1 person

 2. Tack för infon om objektivet och kameran. Jag har en Panasonic Lumix snäppet under din och den är jag inte helt nöjd med, har tänkt skaffa en ny, får se vad det blir, om det blir av. Vad gäller ditt allobjektiv så läste jag just en recension som sa att bildkvaliteten fick lida när man hade allt i ett, men det måste ändå vara ett perfekt reseobjektiv. Härliga bilder på månen! Och jag tror att du har rätt om att vår är vertikal.

  Gillad av 1 person

  • Tack! Kul att du gillade månen 🙂 Ja, det är nog så ang. månen, den lutar lite fel 😀 Det var ju något som inte stämde för mig när jag såg den ur Kubansk synvinkel 😀
   Mitt ”allobjektiv” testade jag när jag köpt det, med att ta bilder med mitt vanliga teleobjektiv Tamron 70-300mm, sedan med ”allobjektivet”, därefter med det vanliga objektivet Nikon18-105mm och sedan ”allobjektivet” och sist med mitt macroobjektiv Nikon 40mm och sedan ”allobjektivet”. Jag märkte ingen skillnad. Men jag som amatör har ganska enkla grejor. Mitt kamerahus är Nikon D5100 Ett proffs hade nog inte villat ha någon av min utrustning. Då har säkert recensenterna helt rätt. Men helt klart för mig är ”allobjektivet” jättebra som reseobjektiv och jag slipper konka med mig en massa 🙂

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.