Staren i vår Björk

Nu sitter staren högst upp i vår björk på tomten och ”knarrar” varje dag. Vi har en starholk längre ner i björken som de brukar bygga i och få ungar.

Förra året var det riktigt sorgligt. Föräldrarna matade sina ungar så ivrigt och vi följde det hela dag efter dag. När ungarna var på väg att flyga ut ur boet, så tog skatorna allihop en efter en. De riktigt satt och väntade ut ungarna när de kom ut och skulle pröva sina vingar.

Hoppas ungarna kommer att klara sig i år.

Vi har 2 ettriga skator som har sitt revir på vår tomt där de brukar gå och stroppa sig. Visst, skator är ju ganska vackra och rätt så roliga att följa , men så elaka när de tar fågelungar.

19 tankar om “Staren i vår Björk

 1. Skatorna är ganska smarta också, minns när de tvingade en katt jag hade tidigare högre och högre upp i ett träd – tills vi kom och räddade honom. Likaså dyker de på vår grannes katt genom överraskningsanfall bakifrån – den katten är döv så hon hör inte skatorna när de kommer och de har de lärt sig ganska snabbt.
  Sen är ju naturen som den är, ibland är den ganska grym.

  Gillad av 1 person

  • Det var ju kul att läsa om hur skatorna gör med katterna 😀 😀 Skator är speciella fast jag inte gillar att de tar fågelungar. Men det är ju deras finurlighet, så som det du precis skrev som med vad de gör med katterna, som gör dem lite intressanta trots allt. Jag tycker även att de är vackra att titta på.

   Gillad av 1 person

 2. Tråkigt för oss människor att de tar fågelungar men det är naturens gång. De gör det inte för att vara elaka.
  Skator kan var väldigt jobbiga. De bevakade en gång personalingången där jag jobbade. Vi kom varken in eller ut för att de hade ungar som de ville skydda.
  Håller tummarna att skatorna är mätta och ungarna klarar sig i år!

  Gillad av 1 person

  • Vilken kul historia om att skatorna bevakade personalingången 😀 😀 😀 De där fåglarna är verkligen speciella. Jag hoppas också att ungarna klarar sig i år. Vi följde ju allt från att paret tog plats i holken och hade koll på dem hela tiden. Hörde de små ungarnas pip inne i holken och följde föräldrarnas intensiva matning. Och sedan efter allt jobb så tog skatorna ungarna.Det var tråkigt 😦 Men jag vet, naturen är sådan.

   Gillad av 1 person

  • Ja, naturens gång kan vara tråkig . Men så är det ju. Håller med dig att skator är intressanta. Egentligen gillar jag dem. De är vackra och mycket speciella med sin intelligens, som du skriver. Jag brukar kolla in dem när de självsäkert spatserar runt på vår tomt. Festligt att de unga skatorna kom på att de kunde reta din hund. Anne skrev här innan i tråden om att de retade katter. Ja, som skatorna kan 😀 😀 😀

   Gillad av 1 person

 3. Skator är vackra men förfärligt skräniga om de är många. Jag blev förskräckt för flera år sedan när jag förstod att de tog andras fågelungar och jag vill inte att de bygger bo i mina träd. Fin bild på staren, hoppas att era starungar får vara i fred.

  Gillad av 1 person

  • Förstår verkligen att du inte vill att skatorna bygger bo i dina träd. Jag kan tänka mig vilket liv det blir med deras ungar. Vi har 2 st som tycker att de äger vår tomt. Går ofta och stroppar sig här. Men jag har aldrig kommit på vart de bygger bo. Det är kanske hos någon granne 😀 😀 Jag hoppas verkligen att ”våra” starungar kommer att få vara ifred i år. Staren är min mans älsklingsfågel som han studerade mycket som barn. Vi har sedan alltid haft starholkar i trädgården på de boenden vi haft genom åren. Gissa vad han blev upprörd över att skatorna tog ungarna i fjol! Det har vi aldrig sett innan.

   Gillad av 1 person

  • Tack för att du tittade in på min blogg. Så roligt 🙂 Jag är liksom du kluven när det gäller skator. Det är ju en vacker fågel att titta på och de verkar vara väldigt kloka. Men sedan att de roffar åt sig maten på fågelbordet/ fågelmataren och skrämmer iväg småfåglarna gillar jag inte. Jag gillade verkligen inte att de tog starungarna i fjol. Starparet följde vi hela våren och de slet ju så hårt med sitt bo och att mata ungarna tills de blev flygfärdiga. Jag hoppas verkligen att starungarna får vara ifred i år.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.