3. Himmelens tempel. Beijing Kina

Dag 3. Vår Resa med Lotustravel  https://www.lotustravel.se/resor/kina/stora-kina/

Den 31/3 andra dagen, var vi uppe tidigt för att åka till en park vid Himmelens tempel där många, fram för allt  pensionär var och gjorde sin morgongymnastik. Där fanns olika träningsredskap och man utövade även olika former av taichi.

I parken fanns också Den långa korridoren som ledde till Himmelens tempel. Gången är 5 meter bred och 350 m lång. Där satt man även och bara pratade samt spelade kort och diverse olika spel. Parken var därmed en betydande social plats för Kineserna.

Vid denna del av parken, nedan, träffades många som var föräldrar till vuxna barn som ännu inte hittat en partner. Där försökte man genom att prata med varandra hitta någon lämplig person som man sedan kunde föreslå dejta varandra. Men i slutändan var det ändå de vuxna barnen som själva avgjorde vem de ville träffa och gifta sig med. Hit gillade de inte att vi turister kom för nära men med teleobjektiv så var det ju svårt att  låta bli att inte ta ett foto ändå.

Himmelens tempel anses som Kinas vackraste och mest berömda byggnad. Det upptogs på Unesco:s världsarvslista 1998 för dess unika arkitektoniska och symboliska värden.

Vi gick till Himmelens tempel genom parken och längs med Den långa korridoren .

Två gånger per år kom kejsaren och hela hans följe till Himmelens tempel från Den förbjudna staden (som vi senare på dagen besökte) för att tillfälligt bo i Himmelens tempel. Den viktigaste ceremonin ägde rum vid vintersolståndet då kejsaren bad om att få goda skördar. Efter att ha fastat i tre dagar gick kejsaren och hans följe iklädda vackra kläder in i parken dagen innan vintersolståndet. Inga vanliga kineser fick se de här processionerna, de fick täcka för sina fönster och vara tysta inomhus.

Himmelens tempel byggdes mellan 1406-1420. Samtliga kejsarna av Mingdynastin och Qingdynastin totalt 22 kejsare genomförde 654 ceremonier för att be till himmelen. Dyrkan övergavs 1911 då den sista kejsaren av Qingdynastin abdikerade och Himmelens tempel avslutade sin roll som ett kejserligt altar.

Mer info om Himmelens tempel finns på länken nedan

https://www.kinaupplevelser.nu/guide/himmelens-tempel/

Fortsättning på denna dagen kommer i nästa inlägg, från Himmelska Fridens torg samt Den förbjudna staden.

13 tankar om “3. Himmelens tempel. Beijing Kina

 1. Hej Christina! Nu har jag läst ifatt hos dig – och vilken fantastisk resa ni gjort! Så roligt och intressant att få följa med genom dina fina bilder! Ser fram emot fortsättningen!

  Gillad av 1 person

 2. Otroligt aktiva gamlingar. Och en ständig ström av folk.
  Slår mig att vi egentligen vet väldigt lite om Kina. Aldrig att man får se nån serie tex från Kina. Det är bara amerikansk och engelska serier. Knappt nåt från resten av Europa.
  När jag var hos mina föräldrar har sett nån avsnitt från Brasilien och från Korea. Historiska och var otroligt intressanta.

  Gillad av 1 person

  • De är riktiga atleter får jag säga. Fick veta av guiden att kvinnor går i pension vid 55 år och männen vid 65 och får som statligt anställda 100% av lönen och övriga 75%. Det får vi ju inte i Sverige. Men sedan finns det ju de som får slita långt upp i ålder som pensionen inte räcker till beroende på vad de har livnärt sig på under åren. Så är det ju nog överallt i världen.
   Folk fanns i mängder var man än befann sig.
   Håller med dig, man ser aldrig något reportage om Kina och gör man det så är det ofta för att lyfta fram något negativt.
   Därför var denna resa och helheten av den så otrolig för nu känns Kina närmre och vi har fått veta så mycket positiva saker om landet som man aldrig får belyst här från Sverige. Det klankas ju just nu ner på dem om klimatet, men de gör massor för att få ett bättre klimat. Har sett inlägg på facebook som går ut på att man inte kan andas, där alla går runt med mask och att luften alltid är full med smog och att päronodlingar dör. Det upplevde VERKLIGEN inte vi. Så det sprids saker som inte stämmer.

   Gillad av 1 person

   • Du fångade ju en av dessa atleter. Jag är vig för min ålder men skulle nog aldrig slänga upp benen dom han gör.
    Jag tänkte inte på reportage från Kina, Korea, Vietnam m.m utan mer filmserier. Den koreanska som jag såg några avsnitt av var helt fantastisk med historiska kläder som jag aldrig sett maken till.
    Intressant att det är så stor skillnad som 10 år mellan kvinnors och mäns pensionsålder. Undrar varför.
    Blir man inte galen att det är så mycket folk?
    Nu har det blivit mycket folk på gatorna i Stockholm också och det är inte alls kul.

    Gillad av 1 person

  • Nä serier och filmer ser man ju aldrig 😀 Det är ju synd att allt nästan alltid kommer från USA. Vi kollade lite på TV på hotellen men blev bar små korta saker och mest nyheterna på engelska om Kina. (De hade konstigt nog en eller flera kanaler, på engelska!) Vi var ju så enormt liten tid på hotellen för vi var ute på saker mest hela tiden.
   Jo det var tröttande med så mycket folk omkring sig så fort man gick utanför hotellet men det var ju spännande just på resan. I vardagslag skulle jag aldrig orka med det. Jag behöver få lugn och kunna känna tysthet.
   Det där med pensionsålder blev jag lite osäker på nu om männen kanske gick redan vid 60. Men kvinnorna var det 55. Får kolla vad min man uppfattade. Men en sak var ju att det därmed också var meningen att man som pensionär skulle ta hand om sina barnbarn för förskolor/dagis fanns inte. Och så lämnade man ju ett jobb för en yngre person.

   Gilla

 3. Parken här är en av mina favoritparker i Peking och vi var här ganska ofta. Och visst är det roligt att se alla kineser som är i rörelse. Detta är ju vanligt i alla stadens parker och inte bara på helgerna utan även på vardagarna.
  Livet här i stan, ja, det vardagliga, har jag ju levt under flera år och med tanke på att Peking är en så stor stad och många människor överallt är det fint med alla parker och lugnet där.
  Väldigt fina bilder och jag ler igenkännande. Och upplevelser och minnen tog jag med mig hem. Efter nästan fyra år blev det en del.
  Tack för besöket här.

  Gillad av 1 person

  • Kul att du gillar mina bilder 🙂 Jag blev väldigt imponerad av all aktivitet och alla äldre viga ”gymnaster” i parken. Också av det sociala umgänget man hade med varandra i parken.
   Jag hittade in på din blogg med dina många fina bilder. Klickade i min mailadress för att kunna följa den men fick inte något mail tillbaka som det stod att jag skulle få. Gjorde jag någon miss kanske? Ska prova igen.

   Gilla

 4. En brokig samling bilder med liv och rörelse men också vila i parkerna. Tänk att utegymmen har spridit sig så, det är ju toppen! Och bilden på Thaichi, den klassiska som man har sett så många gånger förr, men nu med helt andra kläder. Intressant och roligt bildreportage!

  Gillad av 1 person

  • Ja, det var verkligen liv och rörelse i parken. Jag blev imponerad av alla äldre som höll på vigt med olika övningar. Kollade stavningen på taichi och fick också rött. Men det står så stavat i det program som vi fick av Lotus travel. Men det viktigaste är ju att man förstår 😀

   Gilla

 5. Mycket intressant att läsa och se dina foton. Otroligt vig man. Kanske skulle min mamma och pappa sköt min dating någon gång. Eller inte. 😉 Vissa möjligheter är svåra att låta bli att fotografera. Helst när det sker öppet och tillåtet. En sådan här ”långresa” måste ta lång tid att smälta. Efteråt borde det bli ett starkt minne.

  Gillad av 1 person

  • Kul du tycker om att titta på mina inlägg från Kina 🙂 Håller på med nr 9 nu.
   Där var många viga pensionärer i den parken 😀 Det där med datingen tyckte jag var lite kul. Så långt ifrån hur man skulle göra hos oss. Där var ju många föräldrar i full diskussion.
   Jag har fortfarande inte smällt resan. Det var så mäktigt. De första dagarna när jag kom hem så surrade alla intryck huller om buller. Nu när jag börjat lägga in foton på bloggen så blir det en riktig bearbetning och aha minnen kommer upp. Jag tycker att det är bra att ta mycket foton så man kan komma tillbaka och minnas.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.