4. Himmelska fridens torg samt Den förbjudna staden. Beijing, Kina.

Detta inlägg är en fortsättning på 3dje dagen den 31/3 med vår resa med Lotus travel https://www.lotustravel.se/resor/kina/stora-kina/

På eftermiddagen gick vi till Himmelska fridens torg för att sedan gå vidare till Den förbjudna staden .

Till de flesta sevärdheter fick vi gå igenom olika säkerhetskontroller med scanning av väskor, så även här. På himmelska fridens torg, som på många andra sevärdheter, fanns vakter och poliser och som också på många ställen var där mycket övervakningskameror.

Himmelska Fridens torg är världens största offentliga torg, beläget i centrala Peking utanför Himmelska fridens port som leder till den Förbjudna staden.

Största delen av torget är en stor öppen yta för militärparader och andra högtidsfirande. Himmelska Fridens torg har en kapacitet på en miljon människor.

1 oktober 1949 blickade Mao Zedong  ut över massorna som samlats på torget nedanför honom och kungjorde bildandet av Folkrepubliken Kina. Hans foto hänger där än idag.

Som överallt annars så fanns här också folk som sopade gatorna. Man städade överallt.

Fram till torget går paradgatan.

Vi gick vidare till Den förbjudna staden var enormt stor. Man gick från områden till område och trodde flertalet gånger att man nått slutet men nej, där kom fler byggnader hela tiden.

Under åren som kejsare regerade fick ingen utomstående komma in. Det fanns murar runt om. Under staden fanns 5 meters tjocka marmorblock för att ingen skulle kunna gräva sig in.

Den Förbjudna staden är ett  kejsarpalats som inhyst 24 kejsare under Ming-och Qingdynastierna. Det före detta kejsarpalatset och dess omgärdande miljöer var länge stängda för allmänheten, men är sedan 1924 öppna för allmän beskådan.

1987 blev kejsarpalatset upptagen på Unesco:s världsarvslista.

Kejsaren Yongle av Mingdynastin lät 1406 uppföra kejsarpalatset och den förbjudna staden som består av 800 byggnader. Färdigställandet av den Förbjudna staden tog 14 år och krävde en arbetsstyrka på en miljon arbetare och 100 000 hantverkare för att uppföras. Kommande 480 år skulle präglas av ständiga ombyggnationer och tillbyggnader.

Förbjudna staden var landets politiska centrum fram till att Kinas siste kejsare Puyi abdikerade 1911.

De som jobbade där inne fick aldrig mer komma ut. Männen var eunucker.  Detta för att ingen annan man än kejsaren skulle kunna ha ihop det med kejsarinnan utan barnen som kejsarinnan födde skulle garanterat vara kejsarens. Kejsaren däremot hade vanligen flera hundra konkubiner, ibland ännu fler, vid sidan av kejsarinnan. Om kejsarinnan inte fått någon son när kejsaren dog utsågs en son till en av konkubinerna till ny kejsare

Sådana här Lejon (bild nedan) av olika material kan man se lite överallt i Kina. De symboliserar  god lycka.Honan leker med sin unge under tassen och hanen leker med en boll. Honan representerar Yin och hanen Yang.

 

När man gick i denna väldigt gamla stad så kunde man samtidigt se den moderna nutida staden utanför murarna. Lite konstig känsla.

En del är fakta som vår guide berättade samt

en del fakta ur tagna ur Länkar nedan:

https://www.kinaupplevelser.nu/guide/himmelska-fridens-torg/

https://www.kinaupplevelser.nu/guide/den-forbjudna-staden/

På kvällen efter middagen var vi och såg en Kung fu föreställning. Kung fu är en gammal stridskonst.

Man fick inte fota under föreställningen så bilderna visar när det är slut.

När vi var på restaurangen före föreställningen provade vi kinesiskt risbrännvin. Det var VÄLDIGT starkt, så gott var det inte.

14 tankar om “4. Himmelska fridens torg samt Den förbjudna staden. Beijing, Kina.

  • Det kändes verkligen mäktigt att gå där och känna vingslagen från den gamla tiden. Vår guide berättade så mycket om allt som vi gjorde så jag har fått googla lite för att få ihop det jag inte kom ihåg från guidningen. Det är intressant med alla dessa kejsare och hur de har härskat.

   Gillad av 1 person

  • Jag kan helt klart säga att det verkligen VAR Stort och MÄKTIGT att uppleva detta när man befann sig på dessa platser. Det var ibland svårt att ta in att man befann sig där.
   Kul att du tycker att det är intressant att hänga med på min berättelse med bilder och text 🙂

   Gillad av 1 person

 1. Jag följer gärna med dig även i dessa trakter. Fantastiska bilder! Ler när jag ser Himmelska Fridens torg och minns hur vi ofta cyklade runt det. Enormt breda cykelbanor, likaså de som passerar utanför och framför den Förbjudna staden.
  För att ta in allt här bör man ha god tid och helst dela upp besöket. Men det hinner man ju inte alltid göra.
  Strax söder om Himmelska Fridens torg ligger det området ”Dhazalan” – och här hamnar man direkt i det gamla Peking. Kanske var ni här också.
  Tack för besöket.

  Gillad av 1 person

  • Kul att du följer och gillar bilderna 🙂 Jag tycker att det verkar lite läskigt att cykla i Peking. Är ju så mycket trafik. Trots cykelbanor så ska man ju ta sig dit. Vet inte om vi var i de gamla delarna som du menar men vi var bland hutongerna när vi återvände till Peking de sista dagarna.
   Om man gick ett kvarter bakom vårt lyxiga hotell (Jianguo Hotel) kom man till ett gammalt område med betydligt mycket lägre standard.

   Gilla

   • Vi cyklade i stort sett varje dag och vad gällde trafiken så vande vi oss snabbt. Vi bodde lite mer i ”Centrum”, ett par km norrut från ert hotell. Hade vänner som bott där. Det område jag menar är ett gammalt anrikt shoppingdistrikt med mycket atmosfär och som har fina,gamla sidenbutiker, butiker där man syr skor för hand, landets äldsta apotek, genuina och bra restauranger och mycket mer. Kanske hann ni inte hit. Men mycket besöksvärt är det.

    Gillad av 1 person

  • Nä dit hann vi inte! Var ju inte mer än ett par dagar i Peking och då var programmet fullt. Hade en dag till fritt förfogande på hemresan, men då blev det shopping på gångavstånd. Finns säkert massor att upptäcka där men då kräver det sin tid.

   Gilla

 2. Jag har lite svårt för att ta in såna storstilade ställen, det blir för mycket bara. Kul att du fotat så mycket detaljer, dem kan man försjunka i. Och fotona på enskilda människor, den med blomdoftande kvinnan är så fin. Önskar att det kunde sopas lite mer hos oss…

  Gillad av 1 person

  • Det var mycket stort att ta in . Hela resan var en bomb av stora intryck. Kul att du uppskattar detaljer på en del av bilderna 🙂 När man utsätts för mycket ”stort” är det faktiskt lätt att glömma detaljerna men jag ansträngde mig för att se och fota lite av dem med.
   Det där med sopningen av alla platser och gator., de hade folk som gick och sopade precis överallt. Många jobb fanns i Kina som vi inte har kvar i Sverige. I Sverige finns det ju såklart inga pengar till sådant.

   Gilla

  • Kul att du tycker det är trevligt att se mina foton från Kina 🙂 Ska jag vara helt ärlig så är det lite grann en overklighetskänsla. När vi var där var det fullt ös varje dag så det var först hemma som man fick möjlighet att smälta allt. Nu efterhand som jag lägger in bilderna så blir allt mycket tydligare igen. Jag har nu lagt in ca halva resan ( 12 inlägg) och fattar först nu hur mycket vi upplevde.
   Alla kontroller var ju lite speciellt , men man vande sig . Det var ju bara att säga okej då, så är det, jag slipper inte undan 😀 😀 😀

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.