5. Kinesiska muren. Kina

4e dagen  den 1/4 resa med Lotus travel https://www.lotustravel.se/resor/kina/stora-kina/

Vår guide hämtade oss tidigt på morgonen på Hotellet för att åka 9 mil (2 timmar pga. mycket trafik) med bussen ut ur ett hårt trafikerat Peking till den mäktiga Kinesiska muren.

Bilden nedan på vår duktiga guide.

Vi besökte Kinesiska muren från 200-talet f.Kr. på en del av muren som kallas Mutianyu.

För att komma upp till muren åkte vi först linbana.

Väl uppe var det en enorm känsla att gå på denna otroliga mur och detta enorma byggnadsverk. Det var lite svårt att fatta att man faktiskt gick där!

Det var ett väldigt skarpt ljus och solglasögon var ett måste. Inställningarna på kameran blev det lite si och så med. Det var svårt att ställa in kameran rätt.

Kinesiska muren är jordens längsta byggnadsverk, världens största militära försvarsstruktur och en av världens mest besökta turistattraktioner

Mutianyu delen som vi besökte har betydligt färre besökare (3000 per dag) och mindre trängsel än tex. Badaling delen som är den mest besökta delen (20 000 besökare per dag och 90% Kineser).

Med dess betydande historiskt strategiska plats, har Mutianyu delen, som sträcker sig 2250 meter, 22 vakttorn med bara 100 meters intervall. Antalet vakttorn är betydligt fler än vad som finns på andra delar av muren. Båda övre sidorna av Mutianyu muren är utformad med skottgluggar och mellanrum så att soldaterna kunde beskjuta fienden på båda sidorna av muren, en utformning som är mycket sällsynt på andra delar av muren.

 De idag existerande delarna av muren har en total längd på ungefär 6 000 km, vilket tillsammans med diken och naturliga barriärer skapar en 8 850 km lång försvarslinje. Den Kinesiska muren är en ikonisk symbol för landet. Muren slingrar sig över stora delar av nationens norra landyta.

Kinesiska muren är ett resultat av att flera kinesiska dynastier under olika tidsperioder sammanfört flera isolerade mursträckor som redan existerade i sin ambition att skydda landet från nordliga normadstammar.

Ibland är man ju också tvungen att uppsöka toaletten. Fanns en vid linbanan. I Kina är nästan alla offentliga toaletter ”ståtoaletter” och eget papper måste man ha med sig. Kändes inte så kul i början att gå på dem men man vande sig faktiskt. Var ju så illa tvungen. På hotellen och finare restauranger var där dock (som vi ser det) vanliga toaletter.

Efter muren bar det tillbaks till Peking och vi fick besöka ett traditionellt bostadsområde som såg ut så som många Pekingbor bodde i. Vi fick ta hissen upp till en lägenhet där en av Lotus travels medarbetare bodde och fick se hur en vanlig lägenhet kunde se ut. Jag tog inga bilder inne i lägenheten med dock utanför på området.

Efter middagen på kvällen så begav sig 12 av oss i gänget till en skyskrapa och drack drinkar på 80de våningen.  Hissen gick så fort upp att det slog lock i öronen.

Väl tillbaka på hotellet så var det dags att packa resväskorna för nästa dag. Då steg vi upp kl. 5 för att kl.5,30 hinna checka ut samt hinna med en snabb frukost före bussens avgång kl.6 till Pekings flygplats. Då skulle det bära av till Shanghai, där vi på flygplatsen när vi landat skulle bli upphämtade av en annan buss som körde oss till Sushi som är känd för sina kanaler och för sitt fina siden.

Mer om det kommer i nästa inlägg.

22 tankar om “5. Kinesiska muren. Kina

 1. Så kineser får kolla en annan del av muren. Undrar varför?
  Det finns en viss harmoni i det bostadsområde ni var på. Den hänger ihop på ett bra sätt med vatten och kanske nån bro.
  Intressant att ni hade så skarpt ljus i det ” förorenade Kina”
  Ja och toaletten. Har också erfarenhet av dem från Bulgarien. Det sägs att den utformningen är hälsosamt för tarmarna. Och är omöjligt att huka sig länge, man gör saken och sen är det bara att dra. Men undrar hur äldre och sjuka klarar det.

  Gillad av 1 person

  • Jag tror inte att Kineser måste besöka en annan del av muren. Min text är nog lite luddig. Fel skriven. Där var kineser där vi var också. Varför det sedan är mindre folk där vi var och fler på andra har jag ingen aning om. Vår guid berättade vid ett annat tillfälle att Kinas turister på många sevärdheter är 10% utländska och 90% kineser. Bostadsområdet var fint men lägenheterna dyra i förhållande till inkomsterna. Invändigt var det dock inget speciellt fint. Av det utvändiga så trodde vi att det skulle vara finare inne. Det där med dimmigt, smog och dålig luft tror jag är överdriven. Vi hade klart och fint under hela resan så förstår inte allt prat om att det alltid är dålig luft där. Min man är astmatiker så han om någon borde känt något. Men nej, det gjorde han inte. Toaletterna klarar nog Kineserna bättre än vi. De är ju tränade sedan barnsben. Men sjuka, skröpliga , ja det kan man undra.

   Gilla

   • Jag kan inte alls förstå det där med dyra hyror. Men jag är inte bra kapitalist. Jag hyr ut 2 rum på jobbet och de betalar mig tillsammans just knappt hälften vad lokalens hyra kostar. Om ens det.

    Gillad av 1 person

 2. WOW … igen! Både att få se och uppleva muren … och att åka hiss upp till 80:e våningen!
  Fina bilder, trots det svåra ljuset vid muren – och vilken utsikt där från skyskrapan! Häftiga bilder allihop!

  Gillad av 1 person

  • Upplevelserna var sååå många på så kort tid. Tog tid att landa i alla intryck när man kom hem. Nu när jag lägger in bilder så blir minnena så väldigt tydliga, som om jag var där igen.
   I Shanghai som vi sedan kommer till var vi upp i en nästan 500m hög Skyskrapa på våning 100 så det blir högre 😀 Shanghais näst högsta. Den högsta är 600m men är inte riktigt färdig ännu.
   Att uppleva muren var en otrolig känsla. Kändes nästan som om det inte var på riktigt.

   Gillad av 1 person

 3. Vilken resa du har gjort. 🙂 Måste vara svårt att smälta alla intryck. Förstår att du blev fototrött. Nu har jag rest baklänges på bloggen. Väldigt intressant att få ta del av dina fina foton och läsa texten.
  Jag hade säkert slagit dina 1400 foton. 😉 Men du är en mycket skickligare fotograf så du behöver inte knäppa så ofta.

  Gillad av 1 person

  • Vad kul att du kollat igenom mina bilder från resan 🙂 Det var en fantastisk och minnesvärd resa. Jag har inte smält alla intryck ännu men det hjälper till nu när jag går igenom bilderna . Nu får jag pusselbitarna mer på plats. Skrattar lite åt din kommentar om mina 1400 bilder. Jag är nog ingen skickligare fotograf än du. Dina bilder brukar också vara fina. Men tack ändå för komplimangen 😀 Det svåra var att fota bland så mycket människor. Ibland vill man ju ha foton utan människor på.

   Gilla

 4. Så fint att ni besökte muren vid Mutianyu för där brukar det vara lite mindre turistiskt än vid badaling som är närmar Peking. Jätteroligt att följa med er för här vi muren var vi ofta och vandrade stundom långa sträckor i trakterna och hade med oss picknick. Ett fint utflyktsmål för en dag.
  Pekingbilderna är också alla välbekanta och så även baren här uppe på 80nde våningen. Mysigt att vara här och se Peking i din vackra kvällsskrud.
  Och när det är helgdagar så är det ofta mängder av kinesiska turister här liksom mängder av skolungdomar som vill se detta underverk. En helt fantastisk konstruktion. Vi var ofta på ganska orestaurerade delar av muren, en bra bit utanför Peking, där det knappas var några turister och att vandringarna där är något jag har med mig för evigt.
  Jättefina bilder som alla väcker minnen från mina fyra år här i Peking.

  Gillad av 1 person

  • Muren var en ofattbar upplevelse. Ja, där finns säkert mångs delar av den att besöka. Vi fick veta att den del vi besökte skulle vara bra för första besöket och inte proppad med folk. Det var en underbar utsikt och känsla att gå där. Baren på 80e våningen var kul att ha besökt på kvällen.

   Gilla

 5. Måste vara en mäktig och underbar känsla att vandra därpå muren. Fint med olika bilder med muren ur olika vinklar och med olika sträckor. Just nu kommer jag på att jag hade glömt att svärfar var i Kina fem veckor en gång, har knappt hört talas om det. Och så alla dessa höga byggnader, gillar bilden av huset med blå fönster och trädet framför och den med skyskrapan. Blir inte så lite avundsjuk på allt ni sett och upplevt.

  Gillad av 1 person

  • Det var en enormt overklig känsla att vandra på muren. Det har jag inte smält ännu. Muren som man hört talas om så väldigt långt borta och så avlägset. Det var även en overklighetskänsla med dess långa historia och hur man har lyckats bygga den. Det är säkert många liv som har spillts i det bygget med alla stora stenblock. Utsikten var också enorm. Alltsammans var storartat.
   Lustigt att du har glömt att din svärfar varit i Kina. Det är ju konstigt att det inte pratades om det då. Var ju ännu ovanligare att man åkte till Kina förr.
   Lite kul att du upplever att huset med trädet framför har blå fönster. Jag fick kolla efter väldigt noga för jag hade ingen aning om att jag hade lagt in ett hus med blå fönster. Som ljusreflektionerna kan luras! 😀 Det var inga blå fönster men de ser ju faktiskt så ut i ljuset. Det var helt vanliga genomskinliga fönster.
   Jag var inte beredd på att det skulle vara så enormt mycket skyskrapor i Kina. Fanns ju mängder i både Peking och Shanghai!
   Tack för titten och att du tar dig tid med dessa långa inlägg 🙂

   Gilla

 6. Ping: 17. Hotellet i Yangshuo samt besök på landsbygden. Kina | Mina fotominnen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.