20. Matmarknad, lunch och lite annat ätbart. Yangshuo. Kina

11e dagen den 8/4 på vår resa med Lotus Travel https://www.lotustravel.se/resor/kina/stora-kina/

fortsättning på föregående inlägg , eftermiddag.

Till lunch åt vi biff grönsaker med jordnötter och chili samt ris. Gott men starkt. Jag hade ett väldans bry att förklara för servitrisen att vi ville ha ris.  Hon fattade inte vad jag än gjorde eller sa.  Då gick jag resolut fram till ett yngre kinesiskt par en bit ifrån, som jag såg äta ris och de hjälpte mig att få tanten att förstå.  De kunde vad ris hette på engelska.  Vissa av de unga kineserna kan engelska annars får man klara sig med teckenspråk.

Tur vi hade ätit INNAN vi fick syn på matmarknaden.  Det kommer mer från matmarknaden i nästa dags inlägg.

Nedan  kommer bilder från olika mat de säljer både på matmarknaden och i olika stånd så som orm, larver, skorpioner kackerlackor m.m. Man kan även beställa in det på restauranger.

11 tankar om “20. Matmarknad, lunch och lite annat ätbart. Yangshuo. Kina

 1. Man får inte vara äckelmagade om man vill överleva och inte äta ensidigt. Men de överlever. Och kötthantering var inte annorlunda i Europa heller förr i tiden och inte alls så länge sen.
  Trodde man fick ris till allt i Kina..det känns som deras basmat.

  Gillad av 1 person

  • Ha, ah nej man fick tänka bort vissa bilder i hjärnan när man sedan själv skulle äta. Men larver och ormar gav jag mig verkligen inte på .Där gick gränsen för vad jag ville äta. Kineserna äter insekterna med skal och allt. De äter även räkor med skalet på. Måste krasa i tänderna
   Jo, på alla måltider som vi åt gemensamt så ställes det alltid in ris. Men när vi skulle beställa på egen hand, så beställer man in var rätt för sig. Så om man inte beställer ris så får man inget ris 😀

   Gilla

   • De äter även räkorna med skalet på. 😂 Innan jag kom till Sverige åt jag heller potatis med skalet på. Tog sin tid men nu äter jag den också med skalet på.
    Min farfar åt alltid de tunnare benen på unga kycklingar. Det har jag också gjort på vissa tillfälle.

    Gillad av 1 person

  • Potatisen går ju bra att äta med skal om det inte är tjocka skal på vinterpotatis. Men det där med kycklingbenen hade jag nog tvekat på mer än en gång. Kycklingben sägs ju vara farligt att sätt i halsen. Kycklingben får man ju inte ens ge till hundar.
   Men din farfar visste nog exakt vilka ben som gick att äta eller inte .

   Gilla

   • Det handlade om de tunnaste benen och man tuggade väl. De blev pulveriserade av tugget. Med det gällde ungkykling typ max 5 månaders. Och från egen uppfödning absolut inte industriel. Och bara om man stektes inte kokt.
    Det där med att inte ge kycklingben till hundar vet jag inte heller om det är sant. Våra hundar fick alltid kyckling ben. Så gjorde grannarna också. Har aldrig hänt nåt.

    Gillad av 1 person

 2. Åh hu vad läskigt med alla larver och annat som tar dör på min aptit i alla fall. Med sånt på menyn hade jag inte haft några problem att banta kan jag säga. Hur kan de äta sånt? 😱😨 Jag håller mig nog till det som finns på första bilden under kvittot hahaha!

  Gillad av 1 person

  • När vi kom till Yangshuo här i södra Kina så förstod vi direkt att de hade en annan matkultur här än i de stora städerna som vi varit i innan. Dessutom hade vi fria dagar här och var tvungna att själva beställa vår mat. Jag var livrädd för att vi skulle få in något ”konstigt” på bordet. Dessutom kunde de ju ingen engelska så det var lite problem kan man lugnt säga. Vi lyckades i alla fall att undgå larver och orm och allt sådant 😀 Det var i alla fall kul att gå runt och fota alla larver och allt konstigt. Men kände lite att kineserna nog var lite förvånade över mitt konstiga fotande på maten 😀 😀

   Gilla

 3. Haha, kul med exotisk mat, smaken är olika, tack och lov! Vi äter förstås surströmming, grisfötter, lammögon och annat underligt. För att inte tala om allt fläskkött vi stoppar i oss som vissa delar av världen helt ratar. Tur att ni lyckades beställa det ni ville ha! Fina matbilder, allt verkar vara snyggt och estetiskt upplagt också.

  Gillad av 1 person

  • Maten i Yangshuo var verkligen annorlunda mot där vi ätit tidigare under Kinaresan. Vi hade verkligen lite ”problem” här. Men det är ju också en kul upplevelse att se annat. Men inte lätt att beställa på restaurangerna för att inte få ”fel” mat 😀
   Jodå, vi äter ju för andra också konstig mat . Men jag äter varken surströmming eller grisfötter och har inte ens en aning om att svenskar äter lammögon !!

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.