24. Teplantage och Rörflöjtsgrottan. Kina

13e dagen den 10/4 på vår resa med Lotus Travel https://www.lotustravel.se/resor/kina/stora-kina/

Vi åkte buss tillbaka mot Guilin och började dagen med att besöka ett teplantage.  Där såg vi odlingarna och fick vara på en avkortad teceremoni (normalt 3 tim) och fick lära oss hur män och kvinnor på olika sätt skulle hålla koppen. Vi fick också se och höra hur man lagar te efter konstens alla regler. I Kina dricker man mycket te, både till frukost, lunch och middag. 

Jag trodde te var billigt i Kina men detta ”äkta” var svindyrt. I alla fall på den här Teplantagen. Köpte ändå ett paket med hem.  Man kan se att tebladen efter att de har blivit blöta är som små löv. Ju tidigare och ju mindre man plockar tebladen ju finare och dyrare te.  Tepåsar och mycket annat som vi köper hemma är tydligen i de flesta fall restavfallet/skräpet. En kines skulle aldrig få för sig att dricka tepåste. De dricker också nästan uteslutande grönt te.

Efter att ha provsmakat några olika sorter så blev det köp av ett paket High Mountain Tea.

Efter teplantagen åkte vi till den långa Rörflöjtsgrottan med flertalet mäktiga bergssalar.  Den var enormt stor och upplyst med olika färger. Där kunde man gå och begrunda de vackra upplysta imponerande stalagmiterna och stalaktiterna.

Jag har varit i en del droppstensgrottor som Lummelundagrottan på Gotland, en på Mallorca, en i Frankrike och en i Turkiet.

Denna här i Kina var absolut den största vi varit i.

Efter grottbesöket var det dags att åka till Guilins flygplats och flyga vidare till den forna kejsarstaden Xi’an.

Fortsättning följer på nästa dag.

19 tankar om “24. Teplantage och Rörflöjtsgrottan. Kina

 1. Kände du skillnad på den jättedyra ten? Är skillnaden isåfall stor?
  Jag är varken te eller kaffe typ. Jag tror att jag har usel smaklökar. Jag har nog aldrig druckit te som jag tyckte smakade nåt. Jag ör faktisk helt handfallen när det gäller sånt.

  Gillad av 1 person

 2. Intressant läsning och fina bilder från teplantagen. Jag dricker sällan te – dricker hellre kaffe, som ska vara svart och starkt 🙂
  Droppstensgrottan där ser fantastisk ut Fint upplyst i olika färger.
  Den största jag varit i är Postojnagrottan i Slovenien, som lär vara världens längsta … en fantastisk upplevelse var det i alla fall.

  Gillad av 1 person

  • Tack! Kul att du gillade både läsning och bilder 🙂 Jag dricker mest kaffe hemma så jag är ingen teexpert 😀 Det var lite sagolikt i grottan med att se den belyst i olika färger. Jag hade ändå helst sett att den varit upplyst med vanligt ofärgat lyse. Det naturliga föll ju bort lite med färgerna. Men det kan man ju tycka olika om.
   Då har du ju varit inne i en ännu större grotta än den här. Visst är det magiskt med dessa grottor.

   Gillad av 1 person

 3. Jag har förfallit från bryggt te till påste, men jag dricker mest kaffe. Var på en teplantage på Sri Lanka och sånt är alltid roligt. Fina bilder från ditt plantagebesök. Fantastisk fina bilder från grottbesöket! Det är så imponerande med hur dessa stalagmiter och stalaktiter har bildats. Jag har besökt tre grottor, vad jag minns och den i Nerja i Spanien, som lär vara största grottsystemet i Europa var verkligen värd ett besök. Lummelunda minns jag som en besvikelse. Roligt med de olika belysningarna som skapar effekter.

  Gillad av 1 person

  • Låter kul att du skriver att du har ”förfallit” till påste ! Så kan man också se det 😂😂 Jag dricker också mest kaffe. Är absolut ingen finsmakare på te. Men de sorter vi fick smaka på där kunde jag känna olika smaker på. Jag var också på teplantage när vi var på Sri Lanka och där fick man se mer av hela processen av hur de gjorde från plockning till färdigt te. Det var intressant. (Har bilder på det från Sri Lanka här på bloggen.) Det fick vi inte se i Kina. Bara tefälten och sedan teceremonin.
   Vad kul att du också besökt grottor. De är verkligen fascinerande. Jag mins väldigt lite från Lummelunda men den kan ju inte varit så stor.
   Jag både gillade och inte gillade det upplysta i olika färger. Det var lite sagolikt med alla färger och väldigt vackert, men med vanligt vitt ljussken hade det blivit naturligt. Båda varianterna hade varit fint.

   Gilla

 4. Hej Christina vilket spännande och bra inlägg.. Intressant att läsa och se bilder om te även om jag själv älskar kaffe och inte är så jätteförtjust i te.. Bilderna på Grottan är så vackra och spännande det hade jag verkligen velat se själv.. Tack för titten hos mig och själv har jag lite dåligt med tid att kommentera hos andra men det blir bättre när sommaren närmar sig sitt slut… Ha en riktigt fin dag…

  Gillad av 1 person

  • Kul att du gillade mitt inlägg om te och grottan 🙂 Jag dricker mest också kaffe så jag är ingen finsmakare på te. Men jag kände skillnad på de sorter som vi fick smaka på teceremonin.
   Det var riktigt vackert i den stora grottan.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.