25. Den berömda och fantastiska Terrakottaarmén. Xi’an. Kina

14e dagen den 11/4 på vår resa med Lotus Travel https://www.lotustravel.se/resor/kina/stora-kina/

 Idag åkte vi till Kinas största bevarade kända skattTerrakottaarmén.  Jag skrev ner lite anteckningar efteråt på kvällen och ska försöka återge vad jag minns att guiden berättade.

Fyndet är en del av kejsaren Qub Shi Huangdis mausoleum.  När han avled 210 f.Kr begravdes han i Kinas genom historien mest storslagna gravkomplex.

Terrakottaarmén är bara delvis utgrävd och är en grav med som man tror finns 8000 soldater samt hästar. 2000 soldater och hästar är framgrävda och lagade och hopsatta av arkeologer.  Man upptäckte graven 1974 och har byggt en jätteanläggning med flera byggnader/hallar under tak med alla soldaterna sedan dess.  Det är så enormt stort att det inte går att beskriva.

Det var kejsare Qin Shi Huangdi som för över 2000 år sedan (247 f.Kr. )som blev kejsare redan vid 13 års ålder som låtit bygga allt detta. Han bestämde och övervakade sin tillkommande gravkammare i 38 år.

De som byggde och skapade allt detta begravdes levande efter sitt arbete för att de inte skulle kunna berätta var kejsarens kista fanns. Kistan har man inte kunnat ta upp då den svävar runt i kvicksilver som man därför inte vet hur man på ett säkert sätt ska få upp.  Soldaterna är gjorda av lera och utsmyckade i koppar, silver, guld och diamanter.  De hade också fina färger som tyvärr försvinner i ljuset och av syret i luften.  Därför kommer inte alla 8000 soldater att grävas upp förrän man vet hur man ska kunna bevara färgerna.  Arkeologer från Sverige har varit här och försökt men inte heller deras experter löste problemet.

Alla soldater ser olika ut. Ingen är den andra lik. De har olika mustascher, olika hår, olika dräkter mm. De är alla i naturlig storlekAllt står 10 meter ner under markytan.

Det var 3 fattiga bönder 1974 som hittade detta när de skulle gräva en ny brunn då de fått vattenbrist. De hittade inget vatten utan i stället keramikskärvor och bronsvapen.  Den ene av dem bonden Yang Jide gick till de styrande på orten och berättade om fynden. Det blev ju genast stort. MEN nu skulle hela byn flyttas mot innevånarnas vilja. De fick inget ekonomiskt stöd och de fick det sämre ställt än vad de hade haft innan. Byborna blev väldigt arga på den bonden som berättat om detta. Det var hans fel att de fått det så mycket sämre och förlorat sina forna hem och åkrar.

Bill Clinton var här på besök år 1998 och var intresserad av Terrakottaarmén och ville träffa bönderna. Detta till regimens fasa, för bönderna hade inte ersatts med mer än 35 kr efter sitt fynd och bodde uselt. För att kunna låta Clinton träffa bönderna  blev det en snabbupprustning av böndernas hem, de fick nya inredningar och tvättmaskiner. De blev uppklädda och nyklippta mm för att kunna visas upp för Bill Clinton.

Bönderna som hittade Terrakottaarmén gjorde 1900-talets kanske största arkeologiska fynd.

Terrakottaarmén är listad av Unesco som världsarv och besöks årligen av 5 miljoner turister.

Den som vill läsa mer fakta så gå till nedanstående länk

https://sv.wikipedia.org/wiki/Terrakottaarm%C3%A9n

Nedan foto på inträdesbiljetten

Vid ingången möttes vi av ett monument och en staty av kejsare Qin Shi Huangdi.

Nedan kommer lite utomhusfoton samt av de stora byggnaderna/hallarna som är byggda ovanpå Terrakottaarmén.

Nedan: De fantastiska terrakottafigurerna i naturlig storlek, som är återställda av arkeologerna. Som jag skrev i texten ovan har de inte kvar någon färg p.g.a. ljus och syre . På den översta bilden ser man tydligt storleken på en av överbyggnaderna över armén.

Bilder nedan på områden med figurer som ännu inte är uppgrävda eller färdiga samt bilder av arkeologer i arbete.

12 tankar om “25. Den berömda och fantastiska Terrakottaarmén. Xi’an. Kina

 1. Jösses och jösses. Jag beundrar kejsaren för idén och föraktar honom för grymheten. Och att tänka ut kvicksilver bädden.
  Mig stör inte så mycket att färgerna försvinner. Tidens tand och dagens syra gör att känns absolut äkta. Jag har sett nyrestaurerade målning. Såg väldigt kitschig och hötorgsaktig ut.
  För några år sen såg jag en mindre del av armén. Tog också bilder. Borde nog visa upp den lilla armén, känner jag nu. 😀

  Gillad av 1 person

  • En otrolig idé men fattar inte att man kan gå och tänka på och förbereda sin död i 38 år. Han måste ha haft hybris av att vara kejsare som låtit bygga allt detta och som trott att han behövde försvaras efter sin död. De stackarna som byggde och gjorde alla figurer blev ju levande begravda. Dem var det tydligen inte så noga med!
   Sedan tyckte jag synd om bönderna som blev tvångsförflyttade och fick det sämre ställt när de upptäckte detta. De borde ju ha fått en ordentlig ersättning. Lite löjligt att de fick sina hem upprustade först när Clinton ville besöka dem.
   Har hört att delar av armen varit ute på turné men vet inte var. Kul att du sett lite av den.

   Gilla

 2. En del av det du berättar visste jag inte. Det var väldigt intressant. Jättefina bilder på terrakottaarmen! Boken som Antonia skrev om har jag haft på min att-läsa-lista i åratal. Tror jag får se till att den snart står i bokhyllan.

  Gillad av 1 person

 3. Så mäktigt. Terrakottaarmén och Kinesiska muren skulle jag vilja uppleva. Det är svårt att ens föreställa sig hur man är funtad när man tycker sig behöva begravas på detta grandiosa sätt. Megalomani skulle nog en psykiater kalla det. Tack för mycket intressanta bilder!

  Gillad av 1 person

  • Terrkottaarmén var så enorm så det var svårt att ta in. Men att den kejsaren kunde tro att han behövde en arme´i lera som skulle vakta hans kista var ju befängt. Fattar bara inte hur han kom på det.
   Jag kan verkligen förstå att du vill uppleva kinesiska muren och Terrakottaarmén . Båda är så mäktiga upplevelse så det är obeskrivbart. Hela kinaresan var en så enormt stor och intressant resa. Den resan ångrar jag definitivt inte.

   Gilla

   • Förstår att det var en resa full med mäktiga upplevelser. Nu har du ju genom dina inlägg fått gå igenom och minnas vad du varit med om. Jag kommer nog inte att åka på någon sådan resa, mitt behov av stillhet och vila mellan upplevelserna skulle kräva speciella arrangemang, resan skulle ta många veckor och det har jag inte råd med.

    Gillad av 1 person

  • Jag förstår! ❤
   Det var inte helt lätt för mig heller att orka resan i det höga tempot som det var. Fick kämpa på med mycket viljekraft under hela resan men framför allt de sista dagarna. Min man fick hålla koll på mycket. Jag har varit utbränd tillika med posttraumatiska stressymtom och fick ett ordentligt återfall av utmattning när jag kom hem. Tog nog 1,5-2 månad innan jag var tillbaka där jag var före resan. Helt frisk kommer jag aldrig att bli. Det har jag slutat hoppas på efter många år. Resan var en väldigt stor chanstagning. Kunde ju gått helt åt skogen. Allt har sitt pris.
   Men är nu ändå glad efteråt att jag vågade chansa. Blev ett minne för livet.
   En vecka runt och avsluta med en vecka på en strand funkar lite bättre.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.