28. Cykelrikshatur och Pekinganka. Peking. Kina

Fortsättning på 15e dagen den 12/4 på vår resa med Lotus Travel https://www.lotustravel.se/resor/kina/stora-kina/

Vi gjorde en cykelrikshatur bland stadens gamla gränder, hutongerna.

Man har nu rivit stora delar av hutongområdena för att ge plats åt modernare bebyggelse, men vissa delar finns fortfarande kvar.

Att åka cykelriksha ibland hutongerna låter inte så exotiskt som man kan tro. De körde med elcyklar och det gick lite för fort för att man skulle hinna se och fota ordentligt. Turerna med cykelrishorna var ju helt klart anordnat för turisterna. De verkade cykla samma runda hela dagarna. Var ju ett sätt att försörja sig på. Gick på löpande band. Efter vår grupp kom det ett gäng nya turister.

 Hutongerna är ett historiskt område från Yuandynastin 1271–1368). Där finns hus endast i ett plan. Området har trånga smala gränder.

De flesta som bor där använder sig av offentliga toaletter och tvättrum.

Vi fick göra ett besök hos en familj som bodde där.

Familjen som vi besökte fick ju förstås ersättning för att de släppte in turister i sitt hem. Man kunde se att de hade haft råd att rusta upp sitt hus både på insidan och utsidan. Men jag själv hade verkligen inte velat ha turister springande i mitt hem hela dagarna även om jag tjänat pengar på det.

Ett stort antal hutonger i Peking har under senare år rivits som en del i stadens arbete med att höja lokalbefolkningens boendestandard och som en del av förberedelserna för de Olympiska spelen 2008 i staden. Peking har bland annat kritiserats för rivningen av företrädare för Unesco, FN:s organisation för utbildning, vetenskap och kultur.

Enligt vår guide så ska man nu ha bestämt att en del ska få stå kvar.

Vi skulle vidare och på kvällen äta Pekinganka. Det tog lång tid med bussen för vi satt fast i en hel del köer i Pekingrafiken.

Pekinganka var inte riktigt vad vi trodde. Visste ju egentligen ingenting om vad Pekinganka var.

Först bjöds vi på som vi brukade, olika rätter som man tar av på bordet. Vi fick bl.a. en sådan där benig sönderstyckad fisk i en av rätterna. Denna gången så avslutades det med Pekingankan.

Kocken kom in och som brukligt var och skar upp ankan inför oss matgäster. Det var tydligen en stor konst och man skulle få ut ett visst antal skivor. Det var inte vem som helst som var kock som fick göra detta.

Man tog bitar av ankan, doppade den i en sötaktig sås och lade den på en liten minipannkaka/pastaliknande skiva och täppte till den. Sedan stoppade man in den som en munsbit i munnen med fingrarna.

Det var en enormt mör och god anka.

Den tillagas som det står i nedanstående text.

Denna text tog jag från :

https://sv.wikipedia.org/wiki/Pekinganka_(matr%C3%A4tt)

 Tillagning

Pekinganka tillagas genom att skinnet skiljs från kroppen genom att man pumpar in luft innanför skinnet, varefter skinnet skållas och gnuggas med melass vilket ger det en mörkare färg och en aningen sötaktig smak när ankan sedan ugnssteks. Under ugnsstekningen rinner stora delar av fettet bort. På grund av den något krångliga tillagningsmetoden och att man behöver en stor ugn är det relativt ovanligt att man tillagar Pekinganka i hemmet, betydligt vanligare är att rätten tillagas på restaurang eller av cateringfirma.

Bild när kocken skär upp ankan.

 

 

 

5 tankar om “28. Cykelrikshatur och Pekinganka. Peking. Kina

 1. Inte blev jag sugen på fisken.
  Jag känner mig så egoistisk när jag känner att jag vill ha det gamla som det var förr. Det blir en sån stilbrott när man kommer in i en sån gammal miljö och allt är modernt. Skåpen i den äldre parets hem ser ut att kunde ha tillverkats någonstans i Europa på 60-70 talet. Hade en släkting som hade en sån.
  Men livet går vidare och turistens ska ha sitt. Er rikshaman såg också ut som en gangster från 60-talet. 😏
  Man borde egentligen göra en sorts Skansen av området. Där man bevarar byggnaderna, stilen och folk får vara traditionella som förr med lön. Som det är på Skansen här med bageri, marknad, insyn i olika yrken m.m.

  Gillad av 1 person

 2. Just den maträtten med fisken med benen verkade lite farlig att äta. Man ville ju inte sätta ben i halsen.
  Han som cyklade med oss såg inte bara ut som en ”gangster” han var troligen bossen. Han tjoade och skrek på de andra mest hela tiden 😀
  Det var ju en fin idé du fick om att göra om hutongerna till likhet med skansen! Du får skriva till ledningen i Peking och tipsa dem 😂🤣
  När det gäller moderniteter så är det väl så för de flesta att om de har det ruffigt så vill de ju gärna fixa till det lite modernare om de kan. Om dessa som bor där nu inte haft toalett och ordentligt kök innan så har de nog varit jätteglada att kunna få in det i sitt hus.
  Det jag gillar här i Sverige med de som skaffar ett gammalt hus, är när de varsamt renoverar huset och bibehåller den gamla stilen. Man kan ja ha det bekvämt för det.
  Toalettstolen måste familjen ha lagt en förmögenhet på. Den blev jag förundrad över att de hade.
  Jag besökte en sådan när vi var uppe i den höga moderna skyskrapan i Shanghai, med utsikten. Den var väldigt teknisk. Knappar för olika värme i sitsen, spoling uppåt och neråt och på sidorna. Jag vågade knappt spola eller trycka på någon knapp alls 😀 Var ju mest toaletter med hål i golvet vart vi kom. Utom på hotellen eller de finare restaurangerna.
  Än en gång, det där med skansen hade ju varit riktigt häftigt där 😀

  Gilla

 3. Ett trivsamt sätt att ta sig igenom trånga gator, kan jag tro, synd bara att du kände att det var svårt att hinna fota. Du har sett och upplevt mycket under era dagar i Kina, åter en trevlig bildserie!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.