3. Visby ringmur. Gotland

Nästan var man än gick inne i gamla centrala Visby så fick man en skymt av ringmuren. Den gav verkligen staden en charm.

Muren byggdes under andra halvan av 1200-talet. Den är 3,4km lång och har 27 bevarade marktorn. Den hade ursprungligen 29. Muren är 11 m hög. Murens tillkomst kan troligen kopplas till konflikterna mellan staden och det gotländska alltinget, som ledde till ett inbördeskrig på ön 1288.

Alla portar och torn har olika namn vilka det var omöjligt för mig att lära mig vilka som hette vad. Det var allt för mycket att sätta sig in i på så kort vistelse i Visby. Men helt klart har Visby och muren en intressant historia.

Vill du veta mer kan jag hänvisa till länken nedan.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Visby_ringmur

 

21 tankar om “3. Visby ringmur. Gotland

 1. Gamla byggteknik är hållbar och vacker. Den tredje bilden nerifrån räknat – undrar vad de hållen hade för syfte. Bättre luftströmmar inåt gården? Eller fanns det ställningar under hålen för att kunna skjuta ut alt. kolla ut?

  Gillad av 1 person

  • Jag har ju inte satt mig in i vad de använde de olika tornen till så du kan inte få något rätt svar från mig. Min tanke är ju att det brukade vara byggnationer av trä i flera våningar och trappor upp. Hålen skulle ju kunna vara till för att man skulle kunna skjuta ut något till försvar samt gluggar in för att kunna se ut. På vissa torn fanns det trätrappor ”restaurerade” som man kunde gå upp i. Ett torn var fängelsetorn. Jag hann omöjligt sätta mig in i murens historia under veckan på Gotland. Men nog tyckte jag att muren var väldigt fascinerande.
   Det finns en hel del på länken här om man vill läsa om muren och de olika tornen
   .
   https://sv.wikipedia.org/wiki/Visby_ringmur

   Gillad av 1 person

 2. Muren är verkligen både fascinerande och vacker, tillför staden det där extra. Utblickarna mot havet gillar jag mycket. Påminns om att vi var där en gång under tornerspelen med barnen. Vackra bilder, väljer bild nummer elva som favorit, den med cyklisten.

  Gillad av 1 person

  • Tack! Kul att du gillar bilderna 🙂 När jag ser gamla murar och gamla stenbyggnader så tänker jag hur mycket folk som fått slita ihjäl sig med bygget. Som, de fått släpa sten. Ingen brydde väl sig om ifall någon förolyckades eller slets upp för då fanns det andra att sätta i arbete. Vissa människor var ju inte mycket värda på den tiden. De slet ju för att få en brödbit. Vilket liv! Men visst har de varit kunniga för att bygga sådana saker så långt tillbaka i tiden..

   Gillad av 1 person

 3. Muren ger verkligen staden en alldeles speciell känsla! Fantastiskt att den fortfarande finns kvar … tur ingen fick för sig att riva den under alla dessa år som den stått där.
  Jättefina bilder och såå roligt att få återuppleva Visby via dina bilder!

  Gillad av 1 person

  • Muren är sååå spännande. Jag kunde inte få nog av den. Kommer fler inlägg på den senare när vi gick runt hela på utsidan. Läget på vårt boende var verkligen perfekt. Nära till allt i Visby och bra läge för utflykter både till norr och söder.

   Gilla

 4. Ping: 12. Ringmuren i Visby från utsidan. Gotland | Mina fotominnen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.