5. Lummelundagrottan samt lite raukar. Gotland

Den här dagen gav vi oss i väg på utflykt upp på norra Gotland. Vi började med att besöka Lummelundagrottan som vi gick ner i på en guidad visning. 

Lummelundagrottan är en grotta och ett naturreservat norr om Visby-  Det 16 hektar stora reservatet är mest känt för själva grottan, som även kallas Rövarkulan. Där finns en underjordisk lång och smal flodbädd i kalkberget beläget vid Lummelunds bruk ungefär 13 kilometer norr om Visby. Lummelundaån rinner på en sträcka av mer än 1,3 kilometer under jorden.

Det var 3 pojkar som under flertalet år i hemlighet tog sig in i och utforskade grottan (Örjan Håkansson, Percy Nilsson och Lars Olsson).  År 1948 hade de börjat göra expeditioner för att undersöka det då ganska lilla grottsystemet. När de två år senare var inne i grottan lossnade ett stort stenblock från taket. Stenblocket ramlade ner och plötsligt var en tidigare ganska smal öppning i bergväggen mycket bredare. En 20 meter lång gång (som idag kallas för ”Pojkarnas gång”) öppnade sig, de tre grabbarna fortsatte in i grottan och upptäckte ”Bergakungens sal”, som är den första salen man kommer in i om man idag går den guidade turen, och salen ”Kapellet” som också besöks i dagens guidade tur. Här stoppades de av en sjö och det var inte förrän 1955 som de kom längre in i grottan, då med hjälp av en gummiflotte. Vid det tillfället lyckades de ta sig 175 meter längre in i grottan än tidigare. 1959 tog man upp en tunnel som gjorde det möjligt för allmänheten att besöka de salar och gångar som pojkarna några år tidigare hade upptäckt.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Lummelundagrotta

Här kommer lite bilder nerifrån grottan och ömgivningar utanför.

Vi körde vidare och upptäckte några fina raukar som ser ut som om det är två som står och pussar varandra. Jag har fått  veta  av  Bosse Lidén https://gotlanduppochner.com/  att  raukområdet  nedan  heter Grausne Norra raukområde.  Det  visste  jag  inte  innan.

Rauken nedan heter Jungfrun.  Jungfruklint ligger cirka fem minuters promenadväg från Lickershamn. Hon står längst ut på klinten och är Gotlands största rauk. Hon når cirka 11 meter över klinten och mer än det dubbla över havsytan.

Färden går vidare och fler bilder från dagen kommer.

14 tankar om “5. Lummelundagrottan samt lite raukar. Gotland

 1. Raukar är verkligen intressanta och fascinerande formationer. Lummelundagrottan minns jag inte som imponerande när vi besökte den med barnen för länge sedan eftersom vi hade sett så stora grottor med enorma stalagmiter och stalaktiter både i Spanien och i Grekland. Men dina bilder är jättefina på strukturerna i grottan. Snygga bilder på raukarna också.

  Gillad av 1 person

  • Raukarna på Gotland är ju så speciella. Så förunderligt att naturen har skapat så fina formationer. Jodå det finns ju större grottor än den här, men den var fin på Svenskt vis tyckte jag. Jag var ju inte för så länge sedan i en jättestor i Kina. Den hade de lyst upp med en massa färgat ljus. Denna var ju naturlig. Jämföra är ju jättesvårt. Jag tyckte det var spännande det som de berättade om pojkarna som i hemlighet utforskade den i så många år utan att någon fick reda på det.

   Gillad av 1 person

 2. Vackra bilder från ert besök på Gotland! Raukarna är väldigt speciella och riktigt häftiga – en del minns jag från när vi var där. Tyvärr var Lummelundagrottan stängd, så den fick vi inte se, så det är kul att du delar med dig av din upplevelse!

  Gillad av 1 person

  • Jag gillar också raukarna. De är så väldigt speciella. Kul att du hänger med på min bildserie 🙂 Synd att du missade Lummelundagrottan när du var där. Vi hade turen att komma precis när det skulle gå en guidad tur ner i den. Man får inte gå ner på egen hand.

   Gillad av 1 person

 3. De tre ”busgrabbarna” blev berömda.
  Raukområdet heter Grausne Norra raukområde. Det ser verkligen ut som de pussas. Det är fint att gå upp till Jungfrun. Jag älskar också raukarna.
  Kram Bosse
  Ps. Jag var för nyfiken och lyckades inte hålla mig till min plan – en godisbit åt gången. Det är ditt fel. 😉 Just nu längtar jag extra mycket till de platser du visar upp. När regnet slår mot fönstret.

  Gillad av 1 person

  • Jo visst blev killarna berömda. Men har för mig att det var en man som tog äran åt sig då han hjälpte grabbarna på slutet med något. Guiden sa något om det.
   Vi såg bara jungfrun på håll. Gick aldrig dit upp. Var ju knappt om tid och vi skulle ju hinna med så mycket. Visste inte vad detta raukområde hette . Men nu vet jag. Försökte googla fram det men hittade inget. Tack för den upplysningen. Jag redigerar och lägger in namnet på Raukområdet.
   Ha, ha så kul då! 😀 Planer är till för att brytas 😀 Titta du på! 😀 Inget kul med regn.
   På tal om regn så hade vi en sådan fantastisk tur med vädret under vår vecka. Fint väder varje dag.
   Kram!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.