6. Mer från utflykten till norra Gotland

I förra inlägget började vår utflyktsdag till Lummelundagrottan. Efter besöket där körde vi vidare till Elinghem Ödekyrka som är en kyrkoruin belägen på nordvästra Gotland. 

Kyrkan uppfördes i mitten av 1200-talet och var fram till omkring år 1600 sockenkyrka i Elinghems socken.  Sedan 1600-talet har den stått som ruin möjligen på grund av brand.

Kyrkan var byggd av kalksten och var 18 meter lång och 9 meter bred. Det som idag återstår av kyrkan är omkring 12 meter höga ruiner av ett rektangulärt långhus och ett nästan kvadratiskt kor. Bland bevarade inventarier finns altarbordet av kalksten, en dopfunt från 1250-talet och en vigvattensskål.  I den västra gaveln finns också en smal, inbyggd trappa till kyrkvinden.

Sedan gick färden vidare till en höjd ovanför ett fiskeläge som jag tyvärr inte visste vad den hette.  Fick sedan reda på av min bloggkompis Bosse Lidén https://gotlanduppochner.com/ att fiskeläget heter Hallshuk fiskeläge. Det var lite otäckt att titta ner för stupet. Men  det  tyckte  inte  vår  ena  dotter.

En bit ifrån låg det en väldigt liten, liten fyr.

Vi åkte vidare till Blå Lagunen som är ett gammalt kalkbrott nära Ar på Gotlands nordligaste spets.  Här kan man bada både från en liten strandremsa eller från klippor. Eftersom det varit ett gammalt kalkbrott så blir det snabbt djupt. Vi hoppade  över  badet.  Vi  tyckte  att  dagen  var  för  kall  för  bad.

Under färden kom vi till gamla kalkstensugnar som vi tittade på.

Ugnarna låg så att man på andra sidan kunde se Cementa i Slite. 

Cementa i Slite är en av Europas största cementfabriker. Råvaran till cement är kalksten som bryts i gigantiska dagbrott i Slite och på Filehajdar.

Slitefabriken är igång dygnet runt året om och sysselsätter cirka 430 personer, varav 230 är anställda på Cementa. Företaget ingår idag i den internationella koncernen Heidelberg Cement Group.

Vid strandkanten låg en båt uppdragen som jag inte kunde låta bli att fota 🙂

Nu styrde vi kosan hem igen, men nästa dag så gav vi oss iväg till Fårö på utflykt. Därifrån kommer nästa inlägg. 

12 tankar om “6. Mer från utflykten till norra Gotland

 1. Tack för alla fina bilder … de gamla kyrkorna, eller ruinerna är verkligen fantastiskt vackra!
  Det finns många spännande platser att besöka – känns som jag gärna skulle åka dit igen!

  Gillad av 1 person

 2. Gamla kyrko- och borgruiner med sina vackra valvbågar och eroderade murar är oemotståndliga, där skulle man kunna smyga omkring hur länge som helst, alltid hittar man nya detaljer. Vackra bilder från kyrkan och den nedre bilden på en kalkstensugn gillar jag mycket. Gotland är spännande, vimlar av fotomotiv. Vi var på väg till Slite, skulle besöka ett ylleställe där men kom aldrig dit, fastnade med kameran hela tiden på vägen, haha.

  Gillad av 1 person

  • Där är så väldigt mycket att fota på Gotland. Eftersom vi var 8 personer (våra 3 döttrar med sina sambos samt min man) Så kunde jag ju inte låta hela sällskapet vänta allt för länge på mig för att jag ville fota allt. Men jag får säga att de hade ett bra tålamod med mig i alla fall 😀
   Allt ”gammalt” på Gotland är så väldigt spännande.

   Gilla

 3. Håller med dig. Sådana vackra uppdragna båtar ska bara fotas. 🙂
  Jag längtar efter att få se Elinghems ödekyrka live. Tänkte välja den just rätt tid på året när det gäller blommor. Istället valde vi Bara ödekyrka i år. Tre stycken ödekyrkor på landet finns det. Den du besökte är den mest populära. Vigslar är inte ovanligt där.
  Hallshuk fiskeläge heter det fina fiskeläget nedanför klinten. Åkte ni bil uppför den dåliga gropiga vägen? Eller gick ni upp? Sist vi åkte där sprang det kaniner över den smala grusvägen hela tiden. Det finns en söt liten fyr en bit ifrån där din djärva dotter stod.
  Tack för ett fint inlägg. 🙂
  Kram Bosse

  Gilla

  • Tänk att du har lyckats missat den mest kända ödekyrkan 😀 Den hade vi prickat i på kartan att vi skulle till. Hade läst om att det skulle finnas tre ödekyrkor. Denna passade in på vår rutt. Tack för namnet på fiskeläget. Jag har redigerat och lagt in namnet och att jag fått namnet av dig samt länk till din Gotlandsblogg. Jodå, vi körde upp på den gropiga vägen. Tyckte vi var ute och snurrade på en hel del dåliga vägar men det blev ju lite spännande det med. Bilen var en aning dammig av vitt kalk innan veckan var slut 😀
   Och den lilla fyren……..den hade jag glömt. Hittade en bild som jag tog på den och lade till den på sidan. Tack för påminnelsen 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.