7. Vi besöker Fårö. Gotland

Vi begav oss den här dagen den 31/7 till Fårö. Det var först Ryssnäs vi kom till.  Ryssnär är ett 200 hektar stort naturreservat som ligger på Fårös sydspets. Redan på namnet hörs det att det är något särskilt med det här naturreservatet. Sannolikt var det här en plats dit ryska handelsfartyg seglade för länge sedan. Udden längst i söder har fått namnet Ryssudden.

De första bilderna i serien är tagna vid en Kolerakyrkogård som egentligen heter Engelska kyrkogården.

Under Krimkriget 1853- 1856, mellan det ryska imperiet och en allians bestående av bland annat Storbritannien och Frankrike, använde engelska och franska flottenheter Fårösund som bas i Östersjön. Under kriget anlöptes denna hamn av flera hundra fartyg, både örlogsfartyg och andra. I slutet av augusti 1854 bröt en koleraepidemi ut i Fårösund, en epidemi som främst drabbade besättningarna på de fartyg som låg i hamnen. I samband med detta uppfördes två sjukbaracker på Ryssnäs utsida, och i närheten av barackerna köpte engelsmännen in en bit mark för att använda som begravningsplats. Ett 20-tal engelska sjömän fick här sin sista vila.

Info tagen från

https://www.lansstyrelsen.se/gotland/besok-och-upptack/naturreservat/ryssnas.html

På platsen fanns också en fin  Lambgift. Det är en byggnad där utegångsfår och russ kunde söka skydd och bli utfodrade vintertid.Djuren kunde gå in och ut genom en öppning i undervåningen och på loftet förvarades hö och löv. Ordet lambgift kommer av lamb = får och gift = giva och är namnet på en plats där man ger fåren foder.

På platsen fanns också en väldigt fin strandkant  att gå ner till.

Efter detta stopp så begav vi oss till naturreservatet Gamla hamn. Där finns Fårös mest berömda rauk, ”Kaffepannan” eller ”Hunden” Den hittar man på västra sidan på Fårö strax söder om Lauterhorn.

Färden går sedan vidare längs med västra kusten på Fårö. Mer kommer i nästa inlägg.

21 tankar om “7. Vi besöker Fårö. Gotland

  • Tack ! Kul du gillar bildserien 🙂 Jag fascinerades väldigt mycket av naturens alla skapelser på Gotland. Visst är det mäktigt. Visst är det hemskt med alla sjukdomar som härjade förr som de inte kunde bota.
   Kom att tänka på det där med kolerakyrkogården att folk dog i kolera och gör det ute i världen fortfarande. Och vi som dricker koleravaccin inför nästan alla resor utanför Europa för att inte få kolera eller som hjälp att inte så lätt få andra turistdiarrésjukdomar.

   Gilla

 1. Vilken härlig upplevelse! Fantastisk natur och du lyckades fånga den så fint med kameran! Jag har tyvärr aldrig varit där … känns som jag missat något!
  Tack för bilderna och den intressanta texten!

  Gillad av 1 person

  • Vi hade en helt fantastisk vecka på alla sätt på Gotland. Dels hade vi ju alla våra 3 flickor med deras sambos med oss. Så vi var 8 st. Vi bodde jättebra i Visby med nära till allt där samt bra utgångsläge till utflykter.
   Vad glad jag blir att du tycker om bilderna och texterna som jag lagt in 🙂 Så kul att du följer resan 🙂

   Jag kan absolut rekommendera dig att ta en tur till Gotland. Men ett tips: åk före eller efter säsongen. Båtresa och boende var väldigt dyrt under högsäsong när vi var där.

   Gillad av 1 person

 2. Ping: 13. Biltur ner till Hoburgsgubben i söder på Gotland | Mina fotominnen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.