8. Vi fortsätter norrut på Fårö. Gotland

Vi lämnar ”hunden” söder om  Lauterhorn (förra inlägget) och fortsätter norrut på västra sidan på Fårö. Vi kör på små slingrande kalkstensvägar och kommer mitt ute i ingenstans till Helgumannens fiskeläge. Det var blåsigt och lite småkyligt men vi gick av bilarna för att gå ner till stranden och titta på det gamla spännande fiskeläget. I dag finns femton bevarade bodar och det bedrivs fritidsfiske. Några båtar och annan utrustning fanns även kvar.

Förr var strömmingsfiske en viktig del av försörjningen för många Fåröbor och fiskeläget användes flitigt.  Fiskeläget användes under 1800-talet och tidigare delen av 1900-talet av jordbrukande bönder, som under fiskesäsonger några veckor på vår och höst drog upp den fisk de behövde för året.

Vi fortsatte norrut och fick syn på en väderkvarn.

Vi kör upp mot Langhammars naturreservat och ser på de fina omgivningarna. Vi stannar till vid raukarna på stranden vid Klajvika.

Vegetationen på Langhammars och markerna söderut är präglade av att området under långa tider har betats av får. På den södra delen av reservatet har landskapet  karaktären av ett  savannlandskap, där talldungar omväxlar med karga, hedartade alvarytor.   På den centrala delen av Langhammar täcks den steniga marken till stor del av låga, krypande enbuskar, som har formats av vinden och  betats av fåren.

Vi körde till fyren på Fårös nordostligaste udde som varnat sjöfarare för de förrädiska sandbankarna sedan 1847. Ursprungligen bestod ljuskällan av rovoljelampor, som senare byttes mot betydligt ljusstarkare fotogenlampor.

Vi körde vidare för att leta upp Crêperie Tati på Kutens Bensin.

25 tankar om “8. Vi fortsätter norrut på Fårö. Gotland

 1. Jag har varit på Fårö men måste erkänna att jag inte minns vad jag har sett var. Försökte få boende där under senaste Gotlandbesöket men det var Almedalsveckan så det var kört. Men det var lika bra det, köerna till färjan var visst oändliga. Väldigt fin fotoserie, bodarna liknar dem på Öland. Och gamla båtar kan man bara inte motstå. Roligt med stenarna som tyngder.

  Gillad av 1 person

  • Ha, ha ! 😀 Du kanske glömde att fota när du var på Fårö. Utan foton glömmer man lätt. Jag var där en gång tidigare för ca. 30 år sedan och det var inte mycket jag mins från då.. Hade tagit några få pappersfoton. Det var ju dyrt att fota då så man sparade på klickandet. Jag får en känsla av att minnena bleknar utan foton att gå tillbaka till. Det är bra nu när man kan klicka av på allt och inget.
   Almedalsveckan, Stockholmsveckan och medeltidsveckan ska man nog akta sig för om man riktigt vill upptäcka Gotland.
   Så glad jag blir att du gillar min fotoserie. Husen och båtarna var riktigt inbjudande till fotografering. Du säger att bodarna liknar dem på Öland. Där har jag hjärnsläpp. Var på Öland för 40 år sedan och mins absolut inget mer än att det regnade 😂😂😂

   Gilla

   • Ja, det var analogt jag fotade och alltså länge sedan. De fotona ligger i buntar i ett skåp. Raukarna kommer jag ihåg och färisterna som man skulle över, men jag minns inte riktigt om det är på Gotland eller Färö jag har sett olika saker. Det var inget större problem att vara på Gotland under Almedalsveckan, när vi var färdiga i Visby. Eller nu blev vi väl kvar veckan efter och då var det ingen trängsel alls. På Öland var vi för två år sedan och ja, det regnade och vi hade jätteroligt. Här är ett inlägg med några bodar och båtar, annars kan du se inlägg därifrån under hösten 2017. https://baraenbildavmig.wordpress.com/2017/10/27/batar-bodar-blott/

    Gillad av 1 person

  • Så trevligt! Nu har jag kollat på dina Ölandsbilder. Jovisst är det en slående likhet med Gotland. Kul att jag fick se. De inläggen har jag tydligen missat. Har väl varit när jag tagit någon av mina långa bloggpauser som jag gör ibland.

   Gilla

  • Tack så jättemycket 🙂 Så kul att du gillar bilderna. Håller verkligen med dig om bodarna och båtarna. De är fina där de ligger året runt i ett vindpinande landskap. Det var blåsigt och lite kyligt när vi var där och då var det ju mitt i sommaren. På vintern måste det vara väldigt tufft där. Stället låg verkligen ute i ingenstans.

   Gillad av 1 person

 2. Det är så kul att få följa med. 🙂 Förstår att ni valde en annan väg efter ”Hundbesöket”, än den vi gjorde i maj. Synd det var kyligt. Jag var nyfiken om du skulle vara djärvare än jag var och därmed få till bättre foton än jag fick på fyren. Men du höll dig liksom jag till spelreglerna. Jag hade gärna gått in på området om det var tillåtet och plåtat från andra hållet. Lagt mig på gräsmattan och fotat uppåt. Jag har en bloggkompis som jobbar på sjöfartsverket och har bott i en av stugorna.
  Då ses vi på Kutens gamla tapp nästa gång. Där har jag inte varit – ännu.
  Kram Bosse

  Gillad av 1 person

  • Det är så trevligt att du gillar att följa med på ”mina” Gotlandsäventyr 🙂 Vet inte om jag hade varit så modig men det var inte ens lönt att tänka tanken. Vid det laget så frös våra ungdomar en hel del. Min man och jag hade laddat upp med mer kläder med oss i bilen men det hade inte de andra tänkt så mycket på. Var ju varmare i Visby när vi gav oss iväg på morgonen. Men jag var glad att jag fick se området och ta ett ”vanligt! icke modigt foto av fyren.
   Kram tillbaka !

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.