18. Vår sista dag på Gotland. Medeltidsveckan börjar.

Nu har vi kommit till den sista dagen på vår vecka på Gotland.

Vi skulle lämna vårt hus som vi hyrt kl.11 men bokat båten hem kl 18. Det innebar att vi fick lite extra tid i Visby. Vi begav oss in i gamla Visby centrum som var packat med folk och hörde en massa ljud, musik mm. Skyndade oss att lokalisera vart ljudet kom ifrån och begav oss dit.

Det visade sig att vi kom precis när paraden gick genom staden när invigningen av medeltidsveckan startade. Det var kul att se. Vi visste att medeltidsveckan skulle börja veckan efter vi åkt hem men anade inte att invigningen var redan på söndagen.  Efter att vi sett paraden och hört på invigningstalet så begav vi oss till marknaden. Det lyckades bli lite foton.

Medeltidsveckan är Nordens största med ca 40 000 besökare och 500 evenemang. Sedan 1980-talet har det kommit besökare från hela världen. Vi hamnar mitt i år 1361 då Visby var en mäktig Hansastad.

Varje år vecka 32 så återvänder medeltiden till Gotland. Det är en festival med medeltida musik, teater, marknader, hantverk, tornespel, föreläsningar och kurser. En blandning av saga, allvar och fest.

Nu lämnar vi Visby och den vackra ön där vi hade en så jättetrevlig vecka tillsammans med våra 3 flickor och deras sambos.

För den som inte har varit på Gotland så kan jag verkligen rekommendera ett besök. Gillar man gammal historia, gamla byggnader, vackra kuster och en väldigt vacker och skiftande natur så har Gotland allt det och mer därtill.

Ön har så väldigt mycket att visa upp så vi kunde ha varit där längre än en vecka för att hinna se mer. Vi får väl se om vi kanske återvänder dit något annat år.

HEJ DÅ GOTLAND!

15 tankar om “18. Vår sista dag på Gotland. Medeltidsveckan börjar.

  • Det var verkligen kul att vi lyckades komma i rätt tid. Vi lämnade huset kl 11 och packade in i bilarna och gick sedan längre in i centrum och fick syn på denna parad som började kl 12. Det blev verkligen en trevlig överraskning! .Blir glad att du gillar bilderna. Var verkligen inte lätt att ta bilder bland så mycket folk som stod längs med paraden. Men en fördel hade jag av att jag hade varit i Kina. Det var där jag lärde mig hur man gör för att ta sig fram igenom folkmassor 😂😂😂 Efter att alltid kommit längst bak i Kina där den” svenska snälla släpp fram folk” gällde så fick jag nog när vi var och såg Terakottaarmen och var tvungen att göra som kineserna för att ens kunna få se något och fota 😀 Inte min stil egentligen men måste man så måste man 😀

   Gilla

 1. Vad lyckat att ni fick se paraden! Det verkar var en rolig tillställning. Den skulle jag gärna vilja se, så få se om vi tar oss dit någon gång.
  Det där med kineserna tycker jag mig känna igen även om jag aldrig varit i Kina! De ä likadana när de är ute och reser verkar det som för varenda tur vi varit med på där de också är med så får man vänta på att de har tagit bilder på sig själva och hela släkten ända tillbaka till Adam och Eva hahahaha! Känns det som i alla fall!

  Gillad av 1 person

  • Vi blev glada att få den överraskningen att komma precis när paraden gick. Det hade vi ingen aning om i förväg.

   När vi var på Sri Lanca för något år sedan fick jag min första erfarenhet av Kineser som turister. Ha, ha jo de har verkligen vanan inne att armbåga sig fram. Man står där och tittar på något och ”vips vad hände?” fullt med kineser framför. Hur kom de dit liksom?😂😂😂 De har väl utvecklat den vanan eftersom de är så många.
   Men min ena dotter var i Japan för ett år sedan. Där är de ju också många. Men enligt henne så var de så välorganiserade och stod tysta i kö och väntade på sin tur. Märkligt att det kan skilja sig så på 2 länder med många innevånare.

   I Visby var det mycket folk och var alla kom ifrån som stod längs gatorna och tittade på paraden vet jag inte. Men körde man ut på Gotland var det lugnt och fridfullt. Fick bara tänka på att vara tidigt ute till båten som gick över till Fårö för att inte hamna i kö där.

   Gilla

 2. Vilken tur ni hade som fick en glimt av Medeltiden! Fina bilder! Skulle gärna åka dit den veckan, men då jag inte gillar att trängas så är det nog ingen bra idé 🙂
  Tack för alla härliga bilder från er resa runt på ön!

  Gillad av 1 person

  • Tack ! Kul att du gillar bilderna 🙂 Det var en jättetrevligt och en överraskning att vi fick se paraden. Det blev vi glada för. Men med all den folkmassan som hade strömmat till Visby då och värre skulle det nog bli under veckan så hade vi inte valt att åka då. Vi kollade noga när vi bokade att vi inte skulle komma under Stockholmsveckan, Almedalsveckan samt Medeltidsveckan.
   Vad kul att du har följt med på resan under veckan. Tänk så mycket bilder och inlägg (18st) det kan bli under bara en vecka. Det är ju bevis på att det finns mycket att se på denna vackra ö.

   Gillad av 1 person

 3. Va roligt att ni fick se paraden innan ni lämnade ön, härliga bilder 🙂 Medeltidsveckan är säkert en festlig tillställning, men det känns som det är väldigt mycket folk där då!! Tusen tack för en härlig resa till Gotland, det är en ö som numera ligger högt upp på min ToDo-lista 😀 Tack för alla fina bilder du har delat med dig av. Ha en bra dag!

  Gillad av 1 person

  • Vad glad jag blir att du har tyckt att det har varit roligt att hänga med på min bildserie från Gotland 🙂 En vecka blev 18 inlägg. Bevis på att det finns väldigt mycket att se och fota på ön. Vi gillade att vi fick en skymt av medeltidsveckan under en dag. Hade inte villat vara där under hela den veckan. För mycket folk.
   Du får verkligen överväga en tur till Gotland. Vill man slippa en massa folk så är ju tipset att åka utanför högsäsong, tidig sommar eller höst.Men kanske vissa mat och fikaställen kan vara stängda då. Kom man utanför Visby vad det lugnt. Bara att tänka på att vara tidig till båten över till Fårö innan det blir lång kö.
   Vi hade tur som hade fint väder hela veckan. Det gör ju också mycket för upplevelsen.

   Gillad av 1 person

 4. Vilken flax, bra avsked till ön! Kul med alla som är utklädda – men jag tittar på fotbeklädnaderna, där brister det ofta, haha, moderna jympadojor och sandaler. De översta bilderna där man bara ser medeltidarna tycker jag mest om. Kvinnan (?) på hästen fastnar jag extra för.

  Gillad av 1 person

  • Eller hur! En riktig överraskning att få se paraden. Det var coolt . Hade dock inte villat vara i den trängseln av folk under hela medeltidsveckan.
   Håller med om att det var trevligt att se all utstyrsel på människorna som försökte vara tidsenlig. (Förutom mångas skor då 😂) Håller också med om att det är trevligt med bilder där man bara ser medeltidsmänniskor. Jag är nöjd med mig själv som lyckades ta mig igenom folkmassan längs paraden och fota enbart paraden och inte en massa huvud på åskådare. Visst, det blev sådana bilder också men de gallrade jag bort 😀

   Gillad av 1 person

 5. Jag tar av hatten för din skull. Du har verkligen gjort ett fantastiskt fint jobb när det gäller att skildra en vecka på Gotland. 🙂 Självklart ska du återvända ett annat år. Då stanna två veckor. Pssst! Välj inte november.
  Kram Bosse som ägnar några timmar varje vardag åt att läsa på om ön och planera 2020. Ju mer jag gräver…

  Gillad av 1 person

  • Tackar så väldigt mycket! 🙂 Jag har verkligen kunnat minnas tillbaka för varje inlägg som jag har gjort. Det blev lite som en egen resedagbok. Så mycket det finns på Gotland. Tyckte att vi hann med så väldigt mycket under veckan men självklart finns det mycket, mycket mer att utforska. Man hade lätt kunnat vara där ett par veckor. Får se när det kan bli igen. Förstår verkligen att du gillar att vara så mycket på Gotland som du är och skildra denna fina ö. Ha, ha nej jag kommer INTE att välja november men strax före eller efter högsäsong är nog bra.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.