5. Mer från båtturen, samt det händer mycket på lodgen. Costa Rica.

Mer från båtturerna i nationalparken Tortuguero Costa Rica.

Nedanstående dåliga bild är tagen med mobilen med förstoring men det är inte någon vacker bild jag vill presentera här. Det är själva händelsen.

När vi skulle gå och lägga oss upptäckte jag denna otäcka spindel sittandes på väggen uppe vid taket i vårt rum. Den var ca 8 cm i diameter.

Oj, oj!! Den ville vi inte ha som rumskompis under natten. En strategi listades ut. Min man skulle observera och hålla koll på spindeln medan jag gick till receptionen och berättade om den. De tog genast tag i problemet och ringde en kille som skulle komma till vårt rum.

Väl tillbaka till rummet kunde jag se att spindeln satt kvar på samma ställe. Vilken tur.

Killen som man ringt efter kom snabbt och försökte sopa ner den med en kvast för att fånga in den. MEN spindeln ville inte det så den landade i sängen och sprang in under kudden. Oj,Oj! Nu blev det ännu värre. Killen lyfte försiktigt på kudden men då smet spindeln upp i gardinen. Där försökte han fånga in den men då försvann den ner på golvet under sängen. Där fick han tag i den med kvasten och drog fram den och tog den försiktigt med ett papper. Jag frågade om den var giftig. Jo, det var den.

Hade han inte fått tag i den så hade vi helt klart inte sovit i det rummet. Sedan funderade vi över om den kanske varit på rummet natten förut också. Hu!

En kväll på lodgen hittade en person en Rödögd bladgroda som är en typisk symbol för Costa Rica.

Bilderna är suddiga då jag fotat den med mobilen i skenet av en ficklampa. Man ska inte använda blixt när man fotar på djur i mörker eftersom det stressar dem.

Men jag är jätteglad för att jag fick se den i verkligheten. Jackpott!

Grodan är en trädlevande lövgroda som trots sina starka färger inte är giftig. Men den skrämmer en del rovdjur med sina färger att tro att den är giftig  Den är nattaktiv och vilar på dagen.

Här kommer ytterligare en jättedålig bild. Det är en spindelapa som jag tog med mobilen.

Det är berättelsen här som jag vill förmedla.

Under en sen eftermiddag på lodgen hör vi plötsligt ett väldans oväsen samt att något smäller enormt högt.

Jag skyndar mig snabbt ut från rummet för att se vad det var. Hade bara mobilen med mig. Det var fler som hade skyndat ut och där stod vi och tittade på världens skådespel. Det var ett gäng vrålapor som hade någon slags strid med ett gäng spindelapor. Vrålaporna vrålade enormt högt och mycket. Det är otroligt att den kan låta så väldigt mycket. Vrålaporna blev ännu argare när vi stod och tittade och skrattade åt dem och kanske var det därför som de hela tiden höll på att slänga ner kokosnötter på plåttaket till våra rumsbyggnader.

Här är den dåliga bilden på spindelapan. De är ljusbruna och har långa armar och ben.

Nedan är bilder som jag tog från vår första lodge Pachira Lodge där vi bodde i 2 nätter mitt ute i djungeln. Vill ni se fler från lodgen så gå in på deras länk.

https://www.pachiralodge.com/photo_gallery.html

Inte nog med spindlar, det dök upp en boaorm också på lodgen!!

21 tankar om “5. Mer från båtturen, samt det händer mycket på lodgen. Costa Rica.

 1. Åh hjälp!!!!! Jag var tvungen att scrolla förbi spindeln illa kvickt för jag har nog den värsta spindelfobi man kan tänka sig. Jag blir fullständigt hysterisk när jag ser en spindel! Jag hade aldrig klarat att bo kvar där även om spindeln var väck!!!
  En sådan resa måste vara helt fantastisk att göra, men med tanke på alla otäcka kryp och ormar så vet jag inte om jag hade fixat det, även om jag skulle vilja det!
  Men tack för alla fina bilder och för att du låter oss följa med på er resa i djungeln.

  Gilla

  • Det var verkligen inte meningen att skrämma dig eller någon annan heller 😦
   Vi kollade noga att han som tog spindeln verkligen fick den med ut. Men ja, klart lite läskigt var det ju. Det var i mannens säng den sprang. Lite läskigt att veta att den varit där. Jag hade under hela resan tankar på ormar och spindlar. När vi gick i djungeln fick vi absolut inte ta på något träd eller grenar då det kunde vara kamouflerade giftiga djur. Växter kunde också vara giftiga. Man lärde sig att hålla händerna i styr.
   Men jag måste säga att det verkligen var en spännande resa och jag är väldigt glad för att jag har fått uppleva att vara i regnskogen och sett så mycket och lyssnat på alla ljud som hela tiden fanns omkring oss.

   Gilla

  • Tack! Kul att du gillar bilderna 🙂 Jag har inget problem med våra svenska spindlar men jag hade bry med dem I Costa Rica. De kunde ju vara giftiga!! Det kan ju vara så att vi haft spindlar på rummet som vi inte visste om. Hemska tanke 😀 Resan var riktigt spännande!

   Gillad av 1 person

 2. Oj, vilket äventyr, både spindlar och boaormar, kusligt värre… men kul med den lilla grodan 🙂 Många fina bilder från båtturen, och jag fastnade lite extra för den första bilden, jag älskar när skummet yr under en härlig båttur, helt underbart!

  Gillad av 1 person

  • Det var härligt med den snabba båtturen. De stannade båten flertalet gånger för att vi skulle få se och fota i lugn och ro. Men ibland såg jag saker som blev svåra att fota i den snabba farten. Jag hade alltid ordet spindlar och ormar i mitt huvud. Jag tyckte det var den läskigaste delen av resan att veta att de fanns omkring en överallt fast man inte såg dem. Frågade guiden vid ett tillfälle ”Finns det ormar just här?” Svar:” Det finns det överallt i Costa Rica” Ha ha, ja så var det nog 😀

   Gillad av 1 person

 3. Jag hade inte klarat av det. Tänk att bo i ett sånt land. När jag åker till mina föräldrar så får de alltid spindelstäda ändå blir det överraskningar.
  Jag har blivit biten av spindlar 2 gånger. Både gångerna blev jag väldigt svullen.
  Och då var ju ändå vanliga spindlar.
  Nyligen hörde jag att alla spindlar är giftiga men giftet varierar i styrka med andra ord europeiska spindlar är inte dödliga. Men att vissa människor är mer känsliga. Min arm svullnade rejält av spindelbettet.

  Gillad av 1 person

  • Det fanns nog inget ställe under resan där det inte fanns spindlar eller ormar. Det fanns omkring en fast man inte såg dem, Jag anade det och det sa vår guid också. Tur att vi inte såg så många.
   Har också hört att folk får reaktioner av spindelbett även av ”våra” spindlar vilket tydligen kan bero på allergiska reaktioner. Blivit biten en gång och fick en rodnad.
   Inget vidare för dig när hela armen svullnade upp. Förstår att du med den erfarenheten inte ”gillar”spindlar.
   Spindeln på rummet fick mig att bli lite mer nojig att kolla lite extra i rummen vi bodde i. Tänkte att det kunde nog smita in både det ena och andra när rummen städades och städerskorna hade öppen dörr.

   Gillad av 1 person

   • Jobbigt att leva i ett sånt land. Men. Ni överlevde äventyret.
    Såg just en film om en tjej som korsade Australiens öken helt själv med 4 kameler och en hund som sällskap. Det gick ju bra. På 70-talet var det. ( tror jag).

    Gillad av 1 person

  • Det verkar inte varit något vidare att vara i öknen med bar kameler och en hund 😀 Fy vad mycket läskigt och farligt där måste ha varit.
   Jag är väldigt glad för att vi i Sverige enbart har huggormen. Glad att jag inte bor i ett land som Costa Rica med så mycket farligheter.

   Gillad av 1 person

 4. Verkligen många spännande upplevelser på resan – och underbara bilder!Jag tror knappast spindeln gått till angrepp mot er – faran hade väl varit om den kommit i kläm i sängen då … men jag som gillar spindlar hade nog bara gillat läget 🙂 Inte nog med att jag gillar spindlar, jag gillar ormar också! Har varit ägare till en tigerpyton, men när jag träffade Lasse var jag tvungen att välja – han eller ormen – och jag valde Lasse 🙂 ♥

  Gillad av 1 person

  • Jag gillade verkligen INTE läget att det satt en spindel i rummet när jag skulle sova i 😀 Visst den hade inte gjort något om den inte kommit i kläm men det kunde den ju gjort om den hamnat i sängen under natten, HU!! Ville ju inte bli biten av en giftig spindel.
   Hemma gillar jag att titta på de vackra korsspindlarna och får jag in någon spindel inomhus så släpper jag ut den. De är ju nyttodjur.
   Jag gillar verkligen inte ormar heller. Konstigt att jag ens vågade åka på en sådan resa där det fanns ormar och spindlar runt om kring en hela tiden oavsett om man såg dem eller inte. Bara vetskapen gjorde att jag skärpte till mitt sinne och kollade extra noga.
   Vilken tur att du valde Lasse i stället för ormen 😀

   Gillad av 1 person

 5. Pust! Det här var ett rejält spännande inlägg. Tur att han fick tag i spindeln. Och så aporna. Så glad att vi får ta del av er spännande resa. Och bild nummer fyra uppifrån, med den gulgröna palmen mot den blå himlen och fågeln så perfekt placerad. Den blev en favorit hos mig!

  Gillad av 1 person

  • Vad glad jag blev att du gillar den 4e bilden. Ja, fågeln sitter ju väldigt fint där.
   Jag tycker att det var ganska så retfullt att jag inte hade min systemkamera med ut så jag hade kunnat ta bättre bilder när aporna höll på. Hade velat ha en bild på vrålaporna. Nu blev det bara en dålig bild på en spindelapa. Kameran låg då i safetyboxen och jag hade inte ens en tanke på den. Visste ju inte alls vad som hände utanför. Inte lätt att fota med mobilen när aporna befinner sig högt uppe i trädkronorna.
   Samma sak med spindeln i rummet. Jag hade inte en tanke på att ta fram systemkameran. Ville bara snabbt få ut den samt ha koll så den inte ”rymde” från sin plats 😀

   Gilla

 6. Frugan och jag tillbringade en natt ute på en ö i Thailand. Belysningen släcktes runt 20-tiden och därefter blev det becksvart förutom ljuset från en fotogenlampa alla fick med sig in i respektive hydda. Där låg vi i mörkret och lyssnade på tassande ljud på taket, ljudet från något som rörde sig i rummet och allt med vetskapen om det tre decimeter stora mellanrummet mellan tak och väggar som var tillräckligt stort för att en rad obehagliga djur kunde komma in där.
  Det stämmer, vi sov inte många timmar den natten.
  På morgonen upptäckte vi att frugans burk med iprem låg på golvet och någon/något hade knaprat på ett piller. Vi vet inte vad eller vem.
  Spännande i efterhand och något att minnas, men just då var vi inte särskilt kaxiga.

  Gillad av 1 person

  • Ha, ha ! 😂😂Ja, man vet inte vad man får uppleva när man bor så. Tur man inte vet i förväg för då hade man kanske inte åkt/bott där. Det blir i alla fall spännande händelser som man minns. Undrar vad det var för något som hade huvudvärk och behövde iprem? Man kan ju undra hur den filuren mådde efter det intaget. 😀 Det känns ju alltid lite läskigt när man inte har full koll på vad som kan komma in på rummet när man sover.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.