18. Papegojor, Cashewnötter och Sockerrörsodling. Costa Rica

Dagen börjades med tjattrande papegojor när vi begav oss till en farm som odlade i huvudsak kaffe och kakao men  även sockerrör.

Vi såg hur Cashewnötter växer. De är ju väldigt dyra att köpa men efter att ha sett hur de växte en och en per frukt, samt fått veta den process som man måste ha för att göra dem ätbara, så kunde jag förstå att vi får betala dyrt för dem.

Texten nedan från Wikipedia

Vad som ser ut som en frukt i cashewen är en oval eller päronformad  falsk frukt. Denna kallas cashewäpple och är som mogen gul och/eller röd och mellan 5 och 11 centimeter lång.  Trädets äkta frukt är en njurformad stenfrukt som växer under den falska frukten. Inuti den äkta frukten finns ett enda frö, cashewnöten. Botaniskt sett är det ett frö, men som livsmedel kallas den nöt. Fröet är omgivet av ett dubbelt skal.

Fröet innehåller en etsande olja som måste avlägsnas innan det kan ätas. Oljan bränns bort genom att fröna rostas.

källa

https://sv.wikipedia.org/wiki/Cashew

Farmen odlade också sockerrör och vi fick se hur man pressade ut saften ur rören. Ur den förvedade stjälken pressas sockerhaltig växtsaft som sedan kokas och kristalliseras.

15 tankar om “18. Papegojor, Cashewnötter och Sockerrörsodling. Costa Rica

  • Det var fint med papegojor i träden. När vi på slutet kom till Tambor och låg på stranden och solade så flög det en massa runt och tjattrade bland palmerna. Lät nästan som kråkor. Det där med cashewnötterna visste jag inte heller något om tidigare. Ha själv en bra fortsättning på dagen ! 🙂

   Gillad av 2 personer

 1. Så vackra papegojor, tänk att kunna fota dem så där i träden. jättefina bilder. Cashewnötter är min ständiga lunch, med youghurt, roligt att få veta hur de växer, förstår att de kostar.

  Gillad av 2 personer

 2. Jösses. Märkligt att se gojorna bara så där på träden. I olika färger dessutom. Jag menar måsar är måsar och ser likadana ut. I alla fall samma färg. Undrar vad är grejen med dem olika färgen.
  Cashewnötter. Vem hade trott. Tänkte mest att de växte på en buske som hasselnötter eller på träd som valnötter.
  Men det här verkar väldigt komplicerat. Och i såna fall undrar jag alltid hur kom man på att man ska göra så så att det ska bli ätbar. Väldigt tricki. Inte så för självgående eller självklart.
  Och så sockerrören. Jag har hört att sockret från sockerrör är den mest beroende framkallande socker.

  Gillad av 2 personer

  • Underbart att få fota vilda papegojor. På vårt sista uppehåll i Tambor i 5 dagar vid stilla havskusten så flög de omkring överallt i palmerna på stranden. Bilder därifrån kommer sedan. Varför de har olika färger har jag ingen aning om men kom på när jag såg mina bilder från Tambor att där gick alla i den röda tonen. Ingen var blå där. Det tycker jag är märkligt. Men det där med måsar alla likadana. Ja men så var det ju med papegojorna i Tambor. De var likadana fast flerfärgade.
   Att Cashewnötter växte som de gör blev en nästan ofattbar upplysning. Jag, som du, kunde väl tänka mig att de växte på en buske. Det där att de inte gick att äta förrän de blev rostade berättade guiden. Verkar ju farliga innan man kom på det. Och hur kom man på det? Det undrar man ju om mycket egentligen. Typ att man måste förvälla murklor och mycket annat. Ingen aning om det är skillnad på sockerrörens socker och betornas vad det gäller beroende. Inte ens tänkt tanken 😀

   Gillad av 2 personer

   • Mycket vi inte vet här i världen. Lite läskigt att man inte vet hur saker blev ätliga. Som du sa murklorna. Någon åt den. Sen den blev jättedålig av den. Testade igen blev dålig igen. Nä… jag förväller den och testar. Kanske överlever den äventyret. Eller så dör jag. Men det är värt. För murklor ser så himla lockande ut. 😂 måste väl ha gått så. Måste väl. 😆😆😊

    Gillad av 2 personer

  • Det var kul att få fota vilda papegojor 🙂 När vi mot slutet kom till Tambor vid Stilla havskusten, där vi var i 5 dagar så flög det runt massor på stranden bland palmerna. Det blev en del foton där. Kommer i senare inlägg. Det där med text är lite svårt. För skriver man för mycket orkar kanske folk inte att läsa. Försöker vara lagom 😀

   Gillad av 1 person

  • Det var kul att få se vilda papegojor. Det blev massor av dem när vi kom till Tambor de sista 5 dagarna. Där flög de runt på stranden bland palmerna. Visst var det en trevlig ny kunskap att få veta hur Cashew växer. Det hade jag själv ingen aning om tidigare.
   Sockerrör odlas ju på många platser. Och visst i odlas de i Spanien. Vi såg många sockerrörsodlingar när vi var på Kuba. Där hade man ju också en koloni och sockerbaroner som hade slavar för sina odlingar en gång i tiden.
   Ha det bra du själv också 🙂

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.