20. Kakaoodling. Costa Rica

Kakaobönorna växer på ett träd som kan bli 10 m högt. Efter pollinering av blommorna (för hand eller av insekter)  blir det gula frukter som växer direkt på stammen.

Bönorna växer i fem rader inne i frukten. När den är mogen skärs fröna som sitter i ett slemmigt fruktkött försiktigt ut. Man låter sedan bönorna/frukten  torka i solen. Därefter maler man bönorna och bereder den malda kakaon för olika chokladtyper.

Vi fick smaka på den råa malda kakaon och jag kan säga att det inte var gott. Helt klart måste kakaon beredas på olika sätt för att vi ska få njuta av en god chokladbit.

12 tankar om “20. Kakaoodling. Costa Rica

 1. Fascinerande. Men återigen samma fråga som dyker upp i huvudet. Hur har man räknat ut att något som ser rätt så vidrigt ut i sin naturliga slemmiga tillstånd är nåt att satsa på. Dessutom är smaken är inte heller lockande efter behandlingen 🙄🙄. Man måste ju behandla på olika sätt innan det blir nåt gott.
  Det är ju inte så där självklara steg man ser framför sig.
  Undrar också då, har man testat dessa steg på alla sorters fruktstjärnor? Som äpple eller mango med mera. Finns ju många sorter att testa och se vad det kan bli till. 🤪

  Gillad av 2 personer

  • Jag har också många gånger liksom du, funderat på hur man kommit på att göra olika saker och processer för att kunna använda eller äta saker. Tänk så många som måste ha blivit sjuka eller dött innan man kommit på vilka svampar som är ätliga eller giftiga. Hur kom man på att få fram järn av sten? Det är massor som människor har testat av växter och mycket annat i tusentals år. Stenåldersmänniskorna lär ju ha kommit på av misstag att man kunde steka och tillaga köttet efter blixtnedslag med eld. Och att göra upp eld för hand , hur kom man på det? Ja, du vi har mycket att förvånas över. Tankarna kan ju skena iväg hur mycket som helst kring detta 😂🤣

   Vi fick smaka av det slemmiga också runt kakaobönan men fy vad äckligt. Jag ville först inte stoppa in det i munnen alls men gjorde det tillslut men spottade fort ut det igen 😂🤮🤮 Örk!

   Gillad av 2 personer

   • Ja, för ser du äcklig var det. Svårt att se att jag skulle stånga mig blå för att gå vidare. Inte så himla konstig att man får idéer om att kanske var det ändå ”nån” som hjälpe mänskligheten på traven.
    Det är svårt att komma fram till de stegen som ska kunna behövas att ta fram järn sen blanda metallen med annat för att bli mer…….. jaaaa listan är långt.
    Och vi kommer väl aldrig heller att veta just det där steg för steget. Bara att man hittade lösningarna.

    Gillad av 1 person

  • Visst är det fantastiskt att man kommit på så mycket under långa tider hur man skulle bereda och göra med växter och mycket annat 🙂 Tur de kom på hur man skulle göra med kakaobönorna för annars hade vi ju inte kunnat njuta av goda chokladbitar 😀

   Gillad av 2 personer

 2. Åhh, vad spännande att följa den proceduren, fina bilder – och jag delar också Antonias tankar… men vilken tur att dom inte gav upp när dom såg dom slemmiga kärnorna, för vad vore en värld utan kakao 😀 Ha en fin 1:a maj!

  Gillad av 2 personer

  • Ja, du! Vad vore en värld utan kakao. Tänk om vi inte hade kunnat frossa i chokladkakor. En 200 grams Marabou chokladkaka är ju gott ibland 😂🤣 Det är mycket man kan fundera över hur människan har kommit på så mycket som de gjort.
   Kan upplysa om att de slemmiga var fruktansvärt att få i munnen. Vi fick smaka men jag spottade genast ut det 🤮🤮 Önskar också dig en trevlig första maj och helg!

   Gillad av 2 personer

 3. Jag kan mycket väl förstå att det inte smakar gott utan behandling! Det räcker ju att smaka på ren kakao som ögonkakako gör till drickchoklad! Det är ju inte gott alls utan mjölk och socker. Är det ungefär så den rena kakaon smakar?

  Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.