22. Molnskogen med fågelspindel i Monteverde. Costa Rica

Den här dagen var vi uppe på lite högre höjd. Närmare bestämt i molnskogen i Monteverde. Vi gick i en fantastisk djungel. Det var lite trolskt och magiskt på något sätt.

Vi fick veta att det skulle vara väldigt mycket stigning uppför och vi fick möjlighet att välja en längre eller kortare tur. Vi hade vid detta laget lärt oss att vissa vandringar kunde vara ganska så ansträngande. Därför valde jag och min man den kortare rundan. Det visade sig att det var bara vi och ett par till som gjorde det valet. Så alla de andra 13 valde den långa rundan.

Vi i lilla gruppen gick med den svenska guiden och den inhemska guiden gick med dem som valt långa rundan.

Vi som gick den kortare sträckan fick en riktig jackpott när vi gått och spanat på en hel del hål vid sidorna av stigen som fågelspindlarna brukar gömma sig i på dagarna. Mitt på stigen, kom där trots att det var på dagen, en stor fågelspindel. Jippie! Det fick de som gick den längre rundan inte se. De blev faktiskt lite avundsjuka på oss 😀

Det verkar som att det var en rödknäad fågelspindel som vi såg. Den är 7,5cm stor och lever upp till 30år. Det finns över 800 olika arter. Alla fågelspindlar är mer eller mindre giftiga men vad man vet så har ännu ingen människa dött av den. Dock kan man om man är allergisk få en anafylaktisk chock. Giftet behövs för att ta död på bytet. Den giftigaste fågelspindeln finns på Sri Lanka. Ett bett från den kan ge allvarliga kramper.

Vi höll oss dock på lämpligt avstånd. Spindeln rörde sig inte så mycket där den satt så vi kunde gå ganska nära för att fota.

12 tankar om “22. Molnskogen med fågelspindel i Monteverde. Costa Rica

 1. Trolskt ,vackert, intressant, spännande och ruggigt. Och trapporna. Spindeln vill jag knappt nämna, då jag har fobi.
  Vad jag vet så är alla spindlar giftiga mer eller mindre. Då de förlamar bytet med det. Jag fick erfara det 2 gånger. Sen dess är vi på krigstigen och det är de som förlorar om jag får se dem först.

  Gillad av 2 personer

  • Det var verkligen en speciell upplevelse att gå i denna förtrollande skog.

   Jag är inte rädd för våra svenska spindlar. Tycker att korsspindeln är vacker. Kommer det in någon spindel i huset så låter jag den springa upp på ett papper och sedan släpper jag ut den. Jag har dock blivit biten av en som satt i en höbal. Fick en rodnad i huden. Så helt beskedliga är de inte i Sverige heller. Olika människor är ju olika känsliga. I mitt inlägg nr 5 så skrev du om din svullna arm. Förstår att du inte gillar spindlar.

   Fågelspindeln eller den som satt i taket i ett rum på en av lodgerna som vi bodde på (inlägg nr.5)hade jag verkligen inte närmat mig med ett papper för att fånga.

   Gillad av 2 personer

   • Jag bara ryser. Och jag har en granne som har sin lägenhet full av vanliga svenska spindlar. När jag var tvungen att gå in dit utan att veta om det och sen upptäcka eländet jag fick en massivt migrän av ansträngningen över att inte skrika och springa ut. Och problemet är inte löst hos hen antar jag. Jag hade agerat kraftfullt men det ville inte resten av styrelsen. Så ibland kommer upp spindlar. Fy.

    Gillad av 2 personer

  • Så tråkigt! Måste vara riktigt jobbigt att må så som du för spindlar. Det är många som får obehagskänsla på olika nivåer. Tråkigt med din grannes spindlar.
   Vi får alltid in en eller annan i huset. De kommer troligtvis in när vi har öppen terrass dörr. Jag klarar av det. Tar ut dem. Men om vi är utomlands så vågar jag inte ha öppen terrassdörr. Kan ju komma riktigt farliga spindlar och ormar. Hu.

   Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.