Nr 20. Safari i Tanzania. Lite smått

Lite små udda arter får avsluta min safariresa. Att det är en sorts ödla är ju klart men den har säkert något namn. Landsköldpaddan heter säkert också något. Myrorna talar ju för sig själv. De hade en väldigt lång stig och var jättemånga. Den råttliknande varelsen vet jag inte alls vad det är.

Nästkommande inlägg blir från Zanzibar dit vi flög till och var en vecka efter safarin.mobil Tanzania Zanzibar 150 2016-02-17 Tanzania safari systemkameran 020 2016-02-19 Tanzania safari systemkameran 089 2016-02-20 tanzania safari lilla kameran 015

Annonser

Nr 19. Safari i Tanzania. Hyena och Schakal.

Tillbaka till bloggen efter lite mer än en vecka på semester i vackra Bohuslän med mycket fotande. Kunde tyvärr inte koppla upp mig på nätet i den stuga vi hyrde så jag har missat många bilder av er som jag följer. Tyvärr för många för att gå tillbaka till alla.

Nu fortsätter jag och lägger in några få till inlägg från Safarin i Tanzania och sedan lite från Zanzibar. Vill inte bryta den serien.

Frånsett att det gick förbi en hyena 5 meter från restaurangtältet på en camp när vi satt och åt( inlägg nr 11), så såg vi även Hyener på savannen. Hade även turen att få se Schakal vid ett par tillfällen.

Fakta: (från savannen.com) Den fläckiga hyenan är aktiv både på dagen och natten.

Hyenor lever i grupper som kallas klaner och som har fasta uppehållsområden. Klanerna leds av dominanta honor, och honorna har generellt sett högre rang i klanen än hanarna.

Vissa safariresenärer betraktar hyenor som otäcka asätare, men hyenorna är faktiskt duktiga jägare som kan fälla stora byten och som bygger sin jakt på uthållighet snarare än på fart. De äter förvisso as, men det gör även andra stora rovdjur som lejon och leoparder. Hyenan har mycket starka käkar och kan både knäcka och smälta ben, vilket inga av de andra stora rovdjuren kan.

Schakalerna är ganska små hunddjur som blir upp till 50 cm i mankhöjd och drygt 15 kg tunga.

De svartryggade schakalerna ses ofta i par bestående av en hane och en hona som håller ihop hela livet. Ibland har de sällskap av ett tredje djur, som är en fullvuxen unge till paret. Ungen stannar en tid hos föräldrarna och hjälper dem föda upp nästa kull.

Schakalen jagar små däggdjur, fåglar och reptiler, och kan också äta frukt. Ofta dyker den upp kring as och ses inte sällan vänta i bakgrunden medan större rovdjur som har fällt byten äter klart.

Hyena2016-02-18 Tanzania safari systemkameran 062 2016-02-18 Tanzania safari systemkameran 063

Svartryggad schakal
2016-02-18 Tanzania safari systemkameran 1742016-02-18 Tanzania safari systemkameran 172
Guldschakal2016-02-21 Tanzania safari systemkameran 122 2016-02-21 Tanzania safari systemkameran 124

Nr 18. Safari Tanzania. Bytesdjur.

Vi såg fullt av dessa bytesdjur Under safarin. Visst är de vackra! Vågar dock inte mig på att namnge vilka som är Impala , Gasell eller något annat för då blir det nog fel. Om någon vet får ni gärna skriva vilka de är. Skriver nummer överst på varje bild.

Nr 1 Tror det är Grants Gasell2016-02-21 Tanzania safari systemkameran 093Nr 2
2016-02-17 tanzania safari lilla kameran 009 Nr 32016-02-17 Tanzania safari systemkameran 040 Nr 4 Tror det är Impala2016-02-17 Tanzania safari systemkameran 049 Nr 5 Kan vara giraffgasell2016-02-18 tanzania safari lilla kameran 024 Nr 6 Tror det är Impala2016-02-18 Tanzania safari systemkameran 087 Nr 7 Tror det är Impala2016-02-19 tanzania safari lilla kameran 085 Nr 8 Tror det är Impala2016-02-19 Tanzania safari systemkameran 028 Nr 9 Tror det är Dik-dik2016-02-19 Tanzania safari systemkameran 053 Dik-dik Nr 10 Kan vara Impalor2016-02-20 tanzania safari lilla kameran 005 Nr 11 Denna vet jag verkligen inte2016-02-21 tanzania safari lilla kameran 067 Nr 12 Kan vara Grants Gasell2016-02-21 Tanzania safari systemkameran 050 Nr 13 Kan vara Grants gasell med gnuer och zebror i bakgrunden2016-02-21 Tanzania safari systemkameran 092

Nr 17 Safari i Tanzania. Zebror och Gnuer

Savannen var full av Gnuer och Zebror. Vi åkte på safari i mitten av februari. Läste om att det var då gnuerna kalvade och att det fanns chans att få se gnuer kalva mitt framför näsan. Men det verkade som om alla gnuer redan hade kalvat för det fanns många kalvar och någon kalvning såg vi inte. Jag tycker Gnuerna är så charmiga. Fulsnygga! Zebrorna hade också föl. Små gulrandiga sötisar. Tänk vad mycket mat det helt plötsligt fanns för rovdjuren.  

Fakta från savannen.comVanlig zebra
Den vanliga zebran, som också kallas stäppzebra, lever i hjordar i savannområdena i södra Kenya och i Tanzania. Den beblandar sig ofta med gnuer och deltar i gnuernas årliga vandring, den s kmigrationen. Zebran är vanlig och finns i de flesta savannparker. Varje individ har ett unikt randmönster. Varför är zebran då randig? Det finns många teorier, men den mest moderna tesen är att ränderna förstärker flocksammanhållningen. Zebran får kickar av att se ränder och söker sig därför till andra zebror.Zebran är gräsätare och uppträder liksom de flesta andra sådana främst i gräsmarker, dvs i öppen mark. Den lever i små familjegrupper om en hingst, en handfull ston och de senares föl. Också när zebrorna uppträder i stora hjordar upprätthålls familjegrupperna inom hjorden.

Gnu
Gnun är en antilop. Den östliga vitskäggiga gnun är gråaktig och lever öster om östra Great Rift Valley. Väster om detta område lever den västliga vitskäggiga gnun, som är mörkbrun och något mindre.Varje år vandrar enorma gnuhjordar mellan betesområdena i och omkring Serengeti. Många av oss har nog sett dem på naturfilmer på TV när de tar sig över floder längs vandringsvägen. Det kan röra sig om en miljon djur på vandring. Denna vandring kallas ofta för migrationen.Med sitt platta, svarta ansikte har gnun ett karakteristiskt utseende och kan inte förväxlas med någon annan antilop. Den rör sig också på ett sprättigt vis och har kallats savannens clown.2016-02-17 Tanzania safari systemkameran 024 - kopia2016-02-18 Tanzania safari systemkameran 014 - kopia2016-02-18 Tanzania safari systemkameran 054 2016-02-18 Tanzania safari systemkameran 072 2016-02-21 tanzania safari lilla kameran 060 2016-02-21 tanzania safari lilla kameran 076 2016-02-21 tanzania safari lilla kameran 127 2016-02-21 tanzania safari lilla kameran 131 2016-02-21 Tanzania safari systemkameran 011 2016-02-21 Tanzania safari systemkameran 014 2016-02-21 Tanzania safari systemkameran 027 2016-02-21 Tanzania safari systemkameran 028 2016-02-21 Tanzania safari systemkameran 063 2016-02-21 Tanzania safari systemkameran 065 2016-02-21 Tanzania safari systemkameran 125 2016-02-21 Tanzania safari systemkameran 130

Nr 14. Safari i Tanzania. Den snabba Geparden. En med ungar.

Det var så spännande när vi flera gånger fick syn på Geparder. De är så vackra med sin fina täckning i pälsen. En gång såg vi en mamma med ungar som gömde sig i gräset. De var inte lätta att upptäcka.  Vi kom så nära att vi var bara ett par meter ifrån. På en bild kan man se en Gepard gående nära bakom en jeep.

Fakta från Savannen.com

Gepard

Geparden är världens snabbaste sprinterlöpare, med en maxfart på 110 km/tim. Hastigheten är gepardens främsta vapen när den jagar sina huvudbyten, som är gaseller och mindre antiloper. Jaktmarkerna är i regel öppna gräsmarker och glest trädbeväxt savann.Geparden är mindre än både leoparden och lejonet, och jagar till skillnad från dem i dagsljus. Det innebär att geparden är som mest aktiv under den tid på dygnet då den mesta djurskådning sker. Därför ses den ganska ofta trots att antalet geparder inte är så stort.

En nackdel med att jaga på dagen är att fällda byten snabbt kan upptäckas av gamar, som i sin tur kan locka större rovdjur till platsen, till exempel lejon och hyenor.Därför äter geparden både mycket och snabbt när den väl har fällt ett byte, eftersom den är mindre till storleken och inte kan försvara byten. Till skillnad från leoparder och lejon återvänder den inte till bytet senare för att äta av resterna, utan överger det när den har ätit sig mätt.

Geparden är oftast ensamlevande, men det är inte helt ovanligt att se både två och tre stycken tillsammans. Ofta rör det sig då om unga vuxna syskon. Geparderna rör sig öppet i gräsmarker och kan ibland ses ligga på klippor eller i skuggan under buskar eller träd. De klättrar dåligt och ses därför bara sällan uppe i träd.

2016-02-18 Tanzania safari systemkameran 113Med ungar som gömmer sig i gräset.2016-02-18 Tanzania safari systemkameran 1402016-02-18 Tanzania safari systemkameran 115mobil Tanzania Zanzibar 0842016-02-18 tanzania safari lilla kameran 0442016-02-18 tanzania safari lilla kameran 0462016-02-18 Tanzania safari systemkameran 1242016-02-18 Tanzania safari systemkameran 125Vi gissade att den här Geparden hade bebisar i magen.2016-02-18 Tanzania safari systemkameran 1312016-02-18 Tanzania safari systemkameran 133mobil Tanzania Zanzibar 082mobil Tanzania Zanzibar 083

Nr 13. Safari i Tanzania. Bufflar och Noshörningar.

Vi såg så många djur och nu har jag kommit till Afrikanska bufflar och noshörningar. Det är två av the big five. Alla big five finns på inlägg nr 1. Bufflarna tycker jag är fina. De ser ut som om de hade haft en frisyr med mittbena. I inlägg nr 8 lade jag in när lejon jagade en buffel. Det var mäktigt. Vi hade också tur att vi fick se noshörningar.

Den afrikanska buffeln ser rätt loj och beskedlig ut, men kan bli aggressiv vid fara. Om flocken hotas skyddas kalvar och äldre djur genom att de övriga sluter sig i ring kring dem eller tillsammans stormar emot angriparen. Trots sina horn och sin storlek går buffeln inte helt säker – den kan bli fälld om en grupp lejon lyckas skilja den från hjorden. Äldre hanar lämnar ofta hjorden för att leva på egen hand och slutar då inte sällan sin tid som lejonbyten.

Noshörning är  sällsynta till följd av tidigare okontrollerad jakt och tjuvjakt. Deras horn har använts i traditionell asiatisk medicin och till dolkhandtag i Jemen och Oman. Som en följd av detta saknar de flesta av dagens nationalparker noshörningar, och i parkerna där de förekommer är de ganska fåtaliga.

Buffeln gillar tydligen att rulla sig i lera.mobil Tanzania Zanzibar 130_redigerad-1 2016-02-19 tanzania safari lilla kameran 066 mobil Tanzania Zanzibar 126 Hallå är det din tur nu?mobil Tanzania Zanzibar 1292016-02-20 Tanzania safari systemkameran 0232016-02-21 Tanzania safari systemkameran 1112016-02-19 Tanzania safari systemkameran 1102016-02-19 Tanzania safari systemkameran 107Noshörningar2016-02-21 Tanzania safari systemkameran 117 2016-02-21 tanzania safari lilla kameran 062 2016-02-21 tanzania safari lilla kameran 064 2016-02-21 tanzania safari lilla kameran 117

Nr 10. Safari i Tanzania. Leopard äter på en vårtsvinsbebis.

Leoparden , den svåraste att upptäcka och få chans att se av de big five på safari. Men vår duktiga chaufför/guide fick syn på en uppe i ett träd långt före vi i jeepen kunde se den. Vår guide hade radarögon och var verkligen duktig på att hitta så många djur till oss. Men vi satt alla på spaning hela tiden. Inlägg Nr 1 visar alla big five som vi hade turen att få se.

Den hade fångat en pumba/vårtsvin. Som den låg och kalasade på och vi var precis bredvid trädet. Häftig upplevelse!

Vi såg också vårtsvin också med ungar. Men några som äter var vi förundrade över då de låg på knä och betade. Kanske för att de skulle nå ner bättre.

Leoparden är främst i rörelse nattetid och ligger lågt i buskage, på en trädgren eller en klippa under dagtid. Den lever mestadels ensam, är väl kamouflerad och smyger bra, och kan därmed leva oupptäckt också nära människan. Leoparden, som näst lejonet är det största kattdjuret i Afrika, är kraftig och stark och släpar ofta upp större byten i träd, dels för att kunna äta i fred, dels för att spara resterna fastklämda i en klyka till senare, utom räckhåll för konkurrenter som lejon och hyenor.

Leopardens fiender
Leoparden kan tas som byte av lejon, krokodiler och flockar av afrikansk vildhund. Konfrontationer om mat förekommer med andra stora rovdjur, exempelvis hyenor. I regel ger leoparden upp sitt byte om den konfronteras med hyenor eller lejon, hellre än att slåss.

Vårtsvinet har fyra hörntänder som är större och inte har någon tuggfunktion. De två mindre hörntänderna sitter i underkäken och de två stora hörntänderna sitter i vildsvinets överkäke. Alla dessa tänder är riktade uppåt och används främst som försvar eller för att böka upp rötter.

2016-02-19 tanzania safari lilla kameran 004 2016-02-18 Tanzania safari systemkameran 195 2016-02-18 Tanzania safari systemkameran 198 2016-02-19 tanzania safari lilla kameran 0032016-02-21 Tanzania safari systemkameran 1162016-02-17 Tanzania safari systemkameran 0832016-02-17 Tanzania safari systemkameran 0862016-02-18 Tanzania safari systemkameran 1622016-02-21 tanzania safari lilla kameran 113