Nr 10. Safari i Tanzania. Leopard äter på en vårtsvinsbebis.

Leoparden , den svåraste att upptäcka och få chans att se av de big five på safari. Men vår duktiga chaufför/guide fick syn på en uppe i ett träd långt före vi i jeepen kunde se den. Vår guide hade radarögon och var verkligen duktig på att hitta så många djur till oss. Men vi satt alla på spaning hela tiden. Inlägg Nr 1 visar alla big five som vi hade turen att få se.

Den hade fångat en pumba/vårtsvin. Som den låg och kalasade på och vi var precis bredvid trädet. Häftig upplevelse!

Vi såg också vårtsvin också med ungar. Men några som äter var vi förundrade över då de låg på knä och betade. Kanske för att de skulle nå ner bättre.

Leoparden är främst i rörelse nattetid och ligger lågt i buskage, på en trädgren eller en klippa under dagtid. Den lever mestadels ensam, är väl kamouflerad och smyger bra, och kan därmed leva oupptäckt också nära människan. Leoparden, som näst lejonet är det största kattdjuret i Afrika, är kraftig och stark och släpar ofta upp större byten i träd, dels för att kunna äta i fred, dels för att spara resterna fastklämda i en klyka till senare, utom räckhåll för konkurrenter som lejon och hyenor.

Leopardens fiender
Leoparden kan tas som byte av lejon, krokodiler och flockar av afrikansk vildhund. Konfrontationer om mat förekommer med andra stora rovdjur, exempelvis hyenor. I regel ger leoparden upp sitt byte om den konfronteras med hyenor eller lejon, hellre än att slåss.

Vårtsvinet har fyra hörntänder som är större och inte har någon tuggfunktion. De två mindre hörntänderna sitter i underkäken och de två stora hörntänderna sitter i vildsvinets överkäke. Alla dessa tänder är riktade uppåt och används främst som försvar eller för att böka upp rötter.

2016-02-19 tanzania safari lilla kameran 004 2016-02-18 Tanzania safari systemkameran 195 2016-02-18 Tanzania safari systemkameran 198 2016-02-19 tanzania safari lilla kameran 0032016-02-21 Tanzania safari systemkameran 1162016-02-17 Tanzania safari systemkameran 0832016-02-17 Tanzania safari systemkameran 0862016-02-18 Tanzania safari systemkameran 1622016-02-21 tanzania safari lilla kameran 113

Annonser

Nr 8. Safari i Tanzania. Jagande och vilande lejon.

Det som var riktigt stort, men som jag inte hann fånga så bra på bild var jakten. Men lägger in bilderna ändå. Det var 4 lejon som smög 2st på varje sida samspelta och försiktigt och omringade en buffel. Buffeln är så stor och svårfångad att ett lejon ensamt inte klarar av det. När de hade smugit närmre och närmre den intet ont anande buffeln så blixtsnabbt satte de alla samtidigt som på en given signal full fart och pang, där fångade de sitt byte. Vi följde det hela från jeepen och adrenalinet sprutade. Så spännande att få se en jakt. Men hann tyvärr inte med att fota själva fångsten och de landade dessutom i en svacka så det var svårt att se bytet liggandes på marken.

Senare på dagen i världens regnskur låg där ett lejon och åt på en buffel. Kanske var det samma buffel, då lejonen ibland vilar lite innan de äter upp allt.

De nedersta bilderna visar när lejonen ligger och latar sig troligen mätta och belåtna. Det går Zebror helt nära dem utan att veta hur lätta byten de skulle kunna vara om lejonen varit hungriga. 2016-02-20 Tanzania safari systemkameran 0202016-02-20 Tanzania safari systemkameran 0182016-02-19 tanzania safari lilla kameran 0922016-02-21 tanzania safari lilla kameran 056 2016-02-21 Tanzania safari systemkameran 045 2016-02-21 Tanzania safari systemkameran 040 2016-02-21 Tanzania safari systemkameran 044

Nr 6. Safari i Tanzania. Fler gulliga lejon.

Ett till inlägg på dessa underbara lejon. Här ligger de och vilar sig och gosar och rullar runt. Vi var såååå nära dem. De var inte lätta att upptäcka i det höga gräset.

Fakta: från savannen.com

Lejonflocken
Lejonet är det största kattdjuret i Afrika (och näst tigern det största i världen), liksom det största landrovdjuret där. Till skillnad från de andra stora kattdjuren (lleopard och gepard) och de små katterna (serval, karakal, afrikansk vildkatt och afrikansk guldkatt) lever lejonet i flock. En typisk sådan består av två vuxna hanar, fem vuxna honor och ungar, men flockstorlekarna kan dock variera mycket, exempelvis beroende på tillgången på bytesdjur inom vistelseområdet eller på hur hård konkurrensen från eventuella grannflockar är.

En flock uppträder inte alltid tillsammans, utan delar inte sällan upp sig i minde grupper, bestående av i genomsnitt tre lejon, som rör sig oberoende av varandra inom vistelseområdet och som emellanåt sammanstrålar med de andra grupperna.

Honorna är flockens kärna
Honorna utgör flockens kärna. De är för det mesta släkt med varandra, inte sällan systrar. Till skillnad från hanarna, som drivs bort ur flocken när de blir könsmogna, stannar en hona kvar i flocken som hon föds i livet ut. Bara om tillgången på föda i vistelseområdet är otillräcklig för flocken drivs också unghonan iväg.

Hanarna i flocken kommer och går, sett över lite längre tid. Det är inte så att de själva tröttnar på flocken och vill dra vidare efter en tid, och då lämnar honor och ungar åt sitt öde, utan de blir så småningom bortkörda, ibland till och med dödade, när rivaler dyker upp i området och försöker ta över flocken. En hane blir sällan kvar i flocken längre än 3–4 år innan utmanare utifrån tvingar honom att lämna den.

Den nya flockhanen, eller de nya flockhanarna (för hanarna håller ofta ihop i par eller ännu större grupper), som har tagit över en flock försöker ofta döda ungarna som sedan tidigare finns i flocken. Syftet med detta barnadödande är att det förbättrar den nya flockhanens chanser att föra de egna generna vidare, då en hona som förlorat sina ungar snart blir parningsmottaglig igen.2016-02-18 Tanzania safari systemkameran 107 2016-02-17 Tanzania safari systemkameran 1382016-02-18 Tanzania safari systemkameran 0992016-02-18 Tanzania safari systemkameran 0962016-02-18 Tanzania safari systemkameran 0982016-02-19 Tanzania safari systemkameran 1012016-02-21 tanzania safari lilla kameran 0252016-02-18 tanzania safari lilla kameran 0522016-02-18 Tanzania safari systemkameran 148

Nr 5. Safari Tanzania. Lejonkungen med honor.

Vi såg så många lejon på safarin. Men de var inte alltid så lätta att upptäcka i gräset.  Vi hade flera som var precis intill jeepen. Det var magiskt att ha dem så nära sig. Den stora hanen bland dessa bilderna var så ståtlig och jag blev riktigt förälskad i honom. Lejonkungen !!!Tänk att vara så gullig och se ut som om man kan gulla med det och så är de så farliga. 2016-02-21 tanzania safari lilla kameran 0822016-02-21 Tanzania safari systemkameran 0812016-02-21 tanzania safari lilla kameran 0882016-02-21 tanzania safari lilla kameran 0952016-02-21 Tanzania safari systemkameran 0672016-02-21 Tanzania safari systemkameran 0742016-02-21 Tanzania safari systemkameran 0772016-02-20 Tanzania safari systemkameran 0292016-02-21 Tanzania safari systemkameran 0052016-02-19 tanzania safari lilla kameran 0942016-02-20 Tanzania safari systemkameran 0092016-02-21 Tanzania safari systemkameran 003

Nr 4. Safari Tanzania. Elefanter i mängder.

På vår safari såg vi massor av elefanter. Vid några tillfällen hade vi stora flockar nära inpå oss. Vid ett tillfälle fick elefanterna för sig att de skulle korsa vägen runt vår jeep. Oj oj vad man kände sig liten då. De hade ju bara kunnat välta jeepen med snabeln om de hade villat det. Elefanter är ståtliga djur. Vi såg också små bebiselefanter som var såååå söta.

Fakta:

Hjord med honor
Elefanten är ett hjorddjur. Hanarna kan hålla ihop i mindre och tillfälliga tjurflockar, men de verkliga hjordarna består av honor och deras ungar. Hjorden leds av en äldre hona och består ofta av hennes systrar eller döttrar och deras ungar. Medlemmarna i hjorden är alltså nära släkt med varandra. Om hjorden växer bildar en grupp av de yngre honorna en egen hjord. Det innebär att också hjordar som delar vistelseområde ofta är släkt. Dessa hjordar håller kontakt med varandra med infraljud, en kommunikationsmetod som till slutet på 1980-talet var okänd för människan och har en räckvidd om ett antal kilometer. Normalt leds hjorden av den äldsta honan.

Elefanthanar
Unga hanar stöts ut ur moderns hjord när de blir könsmogna, och slår sig då ofta samman med en annan elefanthane, som antingen är betydligt äldre eller betydligt yngre. Resten av livet tillbringar elefanthanen i stort sett med att patrullera av sitt vistelseområde sökande efter parningsmottagliga honor. Honornas brunstperiod är bara några få dagar lång och infaller med mellan tre och nio års intervall. När den väl infaller, vilket honan signalerar med infraljud, skyndar hanarna i området till och får konkurrera med varandra om parningstillfället, som i regel tillfaller den största eller mest aggressiva hanen. Hanens förutsättningar för framgång ökas betydligt under ett normalt 2–3 månader långt brunsttillstånd som kallas musth. I detta tillstånd är hans aggressivitet förhöjd av en hög testosteronnivå, och brunstiga honor föredrar hanar i musth som partner.

Kalvar
Efter en dräktighetstid om 22 månader föder honan en eller (mycket sällan) två ungar, som vid födseln väger ca 120 kg. Ungen diar i 3–4 år, men kan överleva på fast föda efter 2 år. Vid 6 års ålder har vikten nått 1 000 kg.

En unghona blir könsmogen mellan 8 och 20 års ålder (i genomsnitt 10 år) och är som mest fruktsam mellan 25 och 45 års ålder. Vid ca 50 år upphör fortplantningsförmågan, då hennes roll helt övergår till att handla om sin avkommas och sin avkommas avkommas väl – som ledarhona använder hon sin långa erfarenhet för att hjälpa hjorden att bland annat hitta föda och vatten och undvika faror.Hanarna blir könsmogna vid 10–14 års ålder och tvingas då lämna barndomshjorden.

Stora öron
Den stora och kompakta kroppen gör elefantens temperaturreglering svår, och den tillbringar gärna den hetaste tiden på dagen i skugga eller vatten. De stora öronen (upp till 3 m2) har ytligt liggande blodkärl, som gör att elefanten kan avge kroppsvärme genom att fläkta med öronen. Öronen används också att kommunicera med. Andra kommunikationsmetoder är ljud (som brummanden, trumpetanden och bölanden), kroppsställningar (med svansen, snabeln och öronen – en elefant som vänder sig mot dig och spänner ut öronen säger ”håll dig undan”) och infraljud.mobil Tanzania Zanzibar 028 2016-02-17 tanzania safari lilla kameran 008 2016-02-17 Tanzania safari systemkameran 062 2016-02-17 Tanzania safari systemkameran 071 2016-02-17 Tanzania safari systemkameran 075 2016-02-17 Tanzania safari systemkameran 082 2016-02-17 Tanzania safari systemkameran 087 2016-02-17 Tanzania safari systemkameran 139 mobil Tanzania Zanzibar 023

Nr 3. Safari Tanzania. Flodhästar

Under vår safaritur i Tanzania kom vi också till två ställen med flodhästar varav ett av dem var enormt. Vår jeepguide kallade det för hippopool.  Mängder av flodhästar låg i vattnet och det såg ut som de gosade med varandra.  Tydligen ligger de eller står i vattnet mest hela dagarna och är väldigt sociala med varandra. Men på kvällarna tar de sig upp på land.

Kändes lite konstigt att gå ur jeepen och stå och titta på detta jättefarliga djur när man kunde se vart de brukade gå upp ur sjön. Tänk om någon hade frångått sin vana och vandrat upp på land !!!!!

Bland flodhästarna levde också krokodiler varav jag lyckades fånga en på bild. De var väldigt svåra att upptäcka.

Flodhästens mankhöjd är cirka 150 cm eller något större. Individerna väger vanligen 1000 till 2500 kg och enstaka exemplar (av hanar) har noterats med vikt uppåt 4 ton. Tillsammans med noshörningar är arten det näst tyngsta landlevande däggdjuret, efter elefanter. Trots namnet flodhäst är de besläktade med valarna.

Börjar med ett foto av krokodilen som var så svår att upptäcka.2016-02-19 Tanzania safari systemkameran 093 2016-02-19 tanzania safari lilla kameran 028 2016-02-19 tanzania safari lilla kameran 029 2016-02-19 tanzania safari lilla kameran 041 2016-02-19 tanzania safari lilla kameran 042 2016-02-19 tanzania safari lilla kameran 045 Bebis o mamma2016-02-19 tanzania safari lilla kameran 048 2016-02-19 tanzania safari lilla kameran 052 2016-02-19 tanzania safari lilla kameran 055 2016-02-19 Tanzania safari systemkameran 062 2016-02-19 Tanzania safari systemkameran 073 2016-02-19 Tanzania safari systemkameran 075 2016-02-19 Tanzania safari systemkameran 083Från en mindre Hippopool med blommor i förgrunden.2016-02-18 Tanzania safari systemkameran 179

Nr 2.Giraffer i Tanzania

Här kommer lite inlägg på Giraffer från safariveckan i Tanzania. Man brukar ju säga att lejonet är konungen, men girafferna är ju bara sååååå bedårande ståtliga.

Mankhöjden kan variera för könen mellan 2,4-3,7m. Sedan kommer det till en uppemot 2,4m hals.

Giraffens blåsvarta tunga är lång och muskulös, kan bli 45 centimeter lång och används för att gripa föremål. Med tungan kan den till exempel nå blad utan att skadas alltför mycket av grenarnas taggar.

Jodå vi såg många giraffer som stod och tuggade på taggiga buskar.

Visste ni att   honan står upp så att bebisen faller till marken från två meters höjd. Undrar om alla klarar det fallet?  Efter cirka 20 minuter kan ungen stå. 2016-02-19 tanzania safari lilla kameran 065 2016-02-18 Tanzania safari systemkameran 082 2016-02-18 Tanzania safari systemkameran 015 2016-02-17 Tanzania safari systemkameran 148 mobil Tanzania Zanzibar 116 2016-02-17 tanzania safari lilla kameran 004 2016-02-17 Tanzania safari systemkameran 056 2016-02-19 tanzania safari lilla kameran 007